Поредицата на EA Sports FIFA е несъмнено най-популярният футболен симулатор на планетата, като милиони са хората по цял свят, и от различни възрасти, които всекидневно мерят сили един срещу друг на виртуалните терени.

Станислав "WickyBG" Чакъров е безспорно най-добрият български играч на FIFA и един от най-добрите в света изобщо. Той има уникалния шанс да е превърнал хобито си в нещо повече. Станислав е професионален играч и европейски шампион на FIFA. Бил е в Топ 5 на света, като голямата му цел е да стане световен шампион. За него любимият симулатор отдавна е прехвърлил границите на удоволствието, превръщайки се в поле за професионална изява в световен мащаб.

Освен че е про геймър, Станислав учи маркетинг и продажби в Европейския университет, а ние решихме да го потърсим, за да ни разкаже повече за любовта си към FIFA и как популярната игра се превърна в толкова важен аспект от живота му.

Ако имате желание да усъвършенствате уменията си във FIFA, то горещо ви препоръчваме да се абонирате за неговия YouTube канал и да почерпите от богатия му опит.

Как и кога започна да играеш FIFA? Помниш ли първите си стъпки?

Ако говорим за първия ми допир въобще до FIFA, това стана още 1999-2000 година, когато съм бил едва на шест или седем години. Играех я на PlayStation 1 и тогава се запалих по най-популярния футболен симулатор, който играя и до ден днешен, но вече на професионално ниво. Професионалната ми кариера започна през 2009 година, когато участвах в професионалните серии на България, а година по-късно станах и европейски шампион.

А как реши да станеш професионален играч на FIFA? Кое те подтикна към това решение?

Видях, че когато навлизах в професионалната FIFA сцена, дори най-добрите в света не ме превъзхождаха с нещо повече от опит. Разбрах, че мога да постигна наистина големи неща, когато започнах да побеждавам тогавашните световни и европейски шампиони, а това в момента го доказва и моята визитка.

Кои са най-големите ти успехи като професионален играч на FIFA?

Европейски шампион, един път в Топ 5 на света, два пъти в Топ 9 на света. 23 пъти съм бил шампион в ZOTAC купите, като пет от тези пъти са поредни, абсолютен прецедент и нещо, което така и не се постигна от друг играч. Многобройни пъти съм бил шампион на България, включително и шампион за 2016 година.

13624737_1033280016762349_97346302_n

А коя е следващата ти цел? Какво искаш да постигнеш като про геймър?

Без никакви съмнения единственото, което не съм постигнал до момента - да бъда световен шампион.

Може ли един про геймър в България да се изхранва единствено от тази си дейност? Или поне да печели добре, превръщайки хобито си в професия?

Може, но с много условия. Първо, не трябва да не разчита на турнири в България и второ - трябва да развие достатъчно добре YouTube/Тwitch канали.

И за да продължим този въпрос, какво липсва на гейминг общността в България? На какво ниво сме в настоящия момент?

Турнири и адекватни наградни фондове. Най-простичкият пример - сега, когато станах последно шампион на България, спечелих 350 лева. Когато споделя тази сума с колеги от чужбина, всички се смеят и не ми вярват, понеже във всички други страни минимумът в дисциплината FIFA е от 5000 долара нагоре, дори в повечето случаи от 10 000 долара нагоре. И така следват въпроси от сорта на "защо WickyBG не участва на всички турнири в София?'' Ами как да участва? 250-350 лева награда за първо място при положение, че дори не съм от София, и този награден фонд е за професионални турнири. Несериозно е.

Да се върнем към FIFA. Какво е нужно, за да достигнеш нивото на най-добрите в света? Дай съвет на останалите българи, които искат да тръгнат по твоите стъпки?

Практика, желание, мотивация и никога отказване. Всеки започва отнякъде. В началото ще падаш с по 5-6-7 гола, с времето ще намалиш тези загуби на такива с 1-2 гола разлика, изведнъж ще започнеш да правиш равенства на най-добрите и ще си кажеш "а защо да не започна да побеждавам?'' Повечето хора правят грешката, виждайки, че професионалните играчи ги бият с много голове, да се откажат и да си кажат "това не е моята игра''. Обръщам се към всички, които искат да станат про FIFA играчи - хора, никой не се е родил про играч, никой не е станал футболист без тренировки, никой не е станал бодибилдър без дългогодишни тренировки във фитнеса. Мога да дам и още много примери. Просто гледайте мачовете на най-добрите в света, вижте какво правят те, кое е най-ефективно и започнете да се мъчите да го прилате. Ако не знаете как става това, в YouTube има изключително много про уроци, включително в моя канал.

Кои аспекти от FIFA са най-сложни за усвояване? Но и същевременно са от голяма важност, за да постигнеш успехи?

Определено играта в защита, която е и най-силното ми звено. Не можеш ли да се защитаваш, колкото и да си добър в атака, ще губиш. До всички новаци - отделете време да се научите да се защитавате като про, а после обърнете внимание на атаката.

13589057_1033279920095692_2136245537_o

С какво друго обичаш да се занимаваш, когато не играеш FIFA?

Фитнесът е най-голямото ми хоби и разбира се - да гледам футбол, но това се подразбира.

Други любими игри, освен FIFA?

Нямам такива, просто не ми остава време да играя други игри. Рядко, когато приятели ме накарат, разпускам с Counter-Strike, но нивото ми там е потресаващо (смее се).

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар