Наградени филми от Кан идват за фестивала "Срещи на младото европейско кино"

Наградени филми от Кан и първите опити на Годар идват на европейски кинофестивал у нас

18 филма, няколко  дискусии, безплатни ученически прожекции, уркшоп за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd– това са само част от акцентите в третото изданиe на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Той ще се проведе от 26 септември до 2 октомври в кино „Одеон“ и залата на Френския културен институт и ще покаже  филмови заглавия, обединени в 3 тематични програми. Първата, наречена „Нови гласове“,  ще представи филми на съвсем млади и  обещаващи автори. Сред тях е Party Girl / Купонджийка , спечелил   „Златна Камера” в Кан и  определен от журито  като „див, щедър и невъзпитан“ . Публиката ще може да види и първия френски  филм за  супергерой: „Винсент не е риба” , както и португалските  Джон Фром  и „Обратно у дома” . Безспорният гвоздей в програмата обаче е документалният  Утре”  . Той е отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през  2016г.,  до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света.

Публикацията за изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година, провокира режисьорът Сирил Дион и приятелката му – актрисата Мелани Лоран, позната от „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, да проведат  собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофа… и преди всичко – как да я избегнем! Така се раждат невероятни идеи и практики, които  вече се прилагат успешно в десетки градове.Така например в Копенхаген архитектите променят драстично градоустройствения план , за да бъде той в полза на хората, а не на автомобилите. Изградени са толкова алеи за велосипедисти, че   вече 18% от транспорта на града се пада на тях. Английският град Бристол пък пуска  в обръщение собствена валута - за да подпомага производството на своите съграждани и  да останат парите в града, а не да потънат в бездънните банки.Франска фабрика за пликове за писма от нов тип  увеличава броя на дърветата на нашата планета.  Ентусиазирана група за производство на селскостопански продукти в Нормандия използва техника от 12 век и има по-голяма производителност от съвременните машини гиганти...Всичко това са пътища за спасяване на планетата Земя, които филмът ще покаже и които се прилагат вече на различни места по света.

Голям интерес се очаква към програмата „Права на детето“. Филмите, включени в нея, ще станат отправна точка за кръгли маси и дискусии, в които ще се включат френски магистрати и техни български колеги, както и специалисти от Румъния и Молдова  по въпроси, свързани с образование и успешни съдебни практики. Програмата е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ и специалисти от държавни институции и неправителствени организации  ще  дискутират по теми като  анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище,  бездомни деца,  малолетни  в конфликт със закона и др. Очаква се да бъдат изработени съвсем конкретни текстове  като част от подготвяната  съдебна реформа в България, в посока по-дружелюбно правораздаване  за децата извършители  и жертви на престъпления. Отправна точка за всички тези разговори ще бъде  филмът  на режисьорката Еманюел Берко – "С високо вдигната глава" , открил фестивала в Кан през 2015г. Неговият сюжет разказва историята на 6-годишния Малони. Изоставено от майка си, момчето  често е привиквано  в съдилищата за малолетни. Един ден,  изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл на  живота.Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и  Катрин Деньов в ролята на детска съдийка. Той става нещо като манифест на всички  педагози, психолози и социални работници, които работят  огромнта структура  за юридическа защита на непълнолетни във Франция. За участието си  изключително талантливият Род Парадо  получава  награда „Сезар” на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Raly 2016 1

Интересно хрумване на организаторите на фестивала е да направят програма Forever Young, посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във  филмовите академии по света. Стартът ще бъде посветен на   Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро” и „Презрението”.За догодина създателката и основен двигател на фестивала Ралица Асенова обещава да видим първите опити в киното  на Жак Деми , а за петото издание на форума  е в преговори за две непоказвани заглавия на ранния Трюфо.

За най-младите зрители е  подбрана програма от безплатни образователни прожекции и кино-уъркшоп, в който за 5 дни  група младежи ще направят кратък филм и  ще го покажат  на голям екран при закриването.

За всички иновативни учители, ментори, работещи в школи и образователни центрове, които искат да включат киното в своите методи на преподаване, е предвидено подробно представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd -  програма, координирана от Френския институт в Париж, в който България взима участие, заедно с 8 други държави. Ползването й дава достъп до подбрани филми и специално разработени методически материали, базирани върху тези филми, които да провокират въображението, аналитичните и речови способности на учениците.

Фестивалът “Срещи на младото европейско кино“ се осъществява благодарение на  програма „Култура” на Столична община, Българска национална филмотека, Френски институт в България, Португалски културен и езиков център "Камойнш София", многобройни български и чуждестранни партньори.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни