Изкуственият интелект навлиза все по-осезаемо в ежедневието ни, като това важи в пълна сила и за технологичните гиганти. Платформата за музикален стрийминг Spotify е поредната глобална компания, която все по-сериозно интегрира AI в услугата си.

От шведската корпорация обявиха, че през тази седмица във Великобритания и Ирландия е пуснат диджей с изкуствен интелект, който, съобразено с музикалните ви навици и вкусове, може да ви подбере плейлисти с нови парчета за слушане.

За първи път Spotify обявиха тази си концепция през февруари, описвайки я като "персонализиран гид с изкуствен интелект, който познава вас и музикалните ви вкусове толкова добре, че може да подбере какво да ви пусне".

Вчера бе потвърдено, че услугата вече е налична във Великобритания и Ирландия, като сега се очаква постепенно да бъде пусната и в други държави.

Според публикуван блог ъпдейт на сайта на стрийминг платформата, новата услуга действа като комбинация от технологията за персонализиране на Spotify и OpenAI. Част от нововъдението е и изкуствен динамичен глас, също задвижен от изкуствения интелект и създаден посредством него.

В същия блог пост се описва и как точно потребителите ще получават предложения за нови песни, съобразно с личните им предпочитания. Например, ако артист, който слушаме редовно, обяви нов албум, виртуалният диджей ще обяви това и ще пусне актуалните сингли от въпросния нов албум.

Бе пояснено, че услугата е пусната първо във Великобритания и Ирландия, тъй като от Spotify са отчели, че именно там искането за нещо подобно е било най-силно. "Знаем, че там има желание за нещо подобно. Получихме искания за DJ от цял свят, но в социалните мрежи най-многобройни бяха молбите от Великобритания и Ирландия".

Новата DJ услуга е в своята "бета" версия, като тя е налична единствено за потребители с Premium акаунти. Определено времената изглеждат добри за Spotify, имайки предвид, че през февруари компанията премина границата от 200 милиона потребители, които си плащат, за да я използват.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар