Специална спортна селекция на София Филм Фест

Когато откриеш филми за уникални хора, създадени със страст и вдъхновение – стремежът ти е да споделиш откритието! Спортните легенди са сред най-обичаните герои на киното – познати, обсъждани, търсени. Има и страхотни личности, посветили живота си на страстта към спорта, които попадат във фокуса на сценаристи и рижисьори – и се сдобиват с интригуващи екранни образи. Елате на среща с всички тях – защото София Филм Фест е единственият Ви шанс да се пренесете, поне за няколко часа, в друг свят – изпълнен с трепет и вълнения, адреналин и рекордни постижения!

С фестивална премиера ще бъде представен в софия забележителния „Пеле: раждането на една легенда” (2016), биографичeн филм на режисьорите-сценаристи Джеф и Майкъл Цимбалист за най-великия футболист в световната история – Пеле! Разказът разчита на важни моменти от израстването и превръщането на Пеле в спортна легенда. Зрителите стават свидетели на трудностите, които преодолява бразилският футболист по пътя към световната слава. Филмът обхваща детството на Пеле до първата победа за Световната купа с бразилския национален отбор по футбол в Швеция, когато бъдещата звезда е само на седемнадесет години. Огромен труд, желязна воля и твърда увереност в собствените способности стоят зад успеха на футболната легенда. С участието на Сеу Жоржи, Колм Мийни, Винсент Д'Онофрио, Диего Бонета, Родриго Санторо.

Документалният филм „K2 и незабележимите пешаци” (2015) на Яра Лий проследява живота на местните хамали в Балтистан. Тези герои на алпинизма правят възможно изкачването на К2 – вторият най-висок връх в света. На фона на спиращи дъха гледки, творбата разказва за смелостта и всекидневните жертви на тези на пръв път обикновени хора, непризнати герои. Филмът показва и един нов поглед към Пакистан - страна, представяна често в медиите като земя на конфликти, тероризмът, неграмотност и ширеща се бедност...

За всички почитатели на спортния приключенски дух е филмът „Четвъртата фаза” (2016) на режисьора Джон Клашкевич, който проследява извeстния сноубордист Травис Рейс и неговите приятели – иновативните сноубордисти, включително Марк Ландвик, Ерик Джаксън, Браян Игучи, Пат Муур, Микел Банг, Джереми Джоунс, Виктор де ле Рю, Бен Фъргюсън, по време на епичното им пътуване от Япония през Русия до Аляска. Кадрите се сменят с шеметна бързина, а звуковият дизайн и въздействащ глас зад кадър надминават и най-смелите очаквания – благодарение на тях към публиката е отправена покана да съпреживее тръпката от изследването на непристъпните диви места и магични ледени пейзажи.

„Да бъдеш Франк” (2016) на режисьора Питър Хамблин е увлекателно ексцентрично филмово пътуване, което размива границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон. За него не съществуват пречки по пътя към постигане на голямата му мечта - професионалния сърфинг, дори когато това означава да се бори директно с проблемите и да разрушава всякакви бариери.

Едно от най-интригуващите заглавия, привлекли вниманието на публика и специалисти на много международни фестивали през 2016 година, е носителят  на голямата награда в конкурса „Особен поглед” на най-престижния кинофорум – в Кан, както и на наградата за Европейско откритие на 2016 година на Европейската филмова академия – това е филмът „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на режисьора Юхо Куосманен. Свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор, творбата не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло.

На пръв поглед Оли Маки (Ярко Лахти) не напомня по нищо на типичния за боксьорските филми герой – той е приветлив и скромен, а когато го спохождат най-важните мигове звездна слава, се оказва, че за него е много по-важно да открие и съхрани любовта на чаровната Райя (Она Айрола). И по всички житейски и драматургични закони това се случва именно когато Оли Маки се нуждае от пълна концентрация и промяна на теглото, за да спечели световната титла в свръхлека категория...

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни