Независимо дали го харесвате, или не, Станислав Найденов - Спенс е фигура, която няма как да бъде заобиколена, когато говорим за български хип-хоп. Още преди цяло десетилетие Спенс бе водещото лице на един от най-успешните БГ рап лейбъли "Снайпер рекърдс", като и до днес Спенснята носталгично ни връща назад във времето, изпълнявайки на сцена вечни класики от калибъра на "Писна ми", "Направи ме" и т.н.

И ако е въпрос на мнение дали Спенс изобщо си дава зор в последните години, що се отнася до музиката, или просто се забавлява на гърба на хора, които меко казано не са му особено симпатични, плевенчанинът си остава изпълнител, който тежи с името си. А също така и на сцена.

Ако не вярвате на последното, разходете се до Sofia Live Club на 27 февруари и послушайте Spens Live Band със специалното участие на Goodslav, Дичо и прелестната Белослава. Хип-хоп пуристите пък навярно ще останат предоволни и от факта, че шоуто на Спенснята ще включва и провеждането на фрийстайл батъли - ключов сегмент от хип-хоп културата, който сякаш остава малко на заден план в България.

Потърсихме Спенс и му зададохме няколко въпроса, а ето какво ни сподели един от живите класици на българския хип-хоп.

Здравей, Спенс! Тази събота отново ще можем да те слушаме наживо в Sofia Live Club. Какво си ни приготвил този път?

Програмата от миналия път, плюс няколко нови трака. Все пак, този път, освен Goodslav, ще участват още Дичо и Белослава, като възнамеряваме да изпълним с нея двете песни, които имаме. А освен всичко, на паузата ще има фрийстайл батъл на "поканените". Четири МС-та ще покажат своя талант, докато бендът им свири инструменталите. Смея да твърдя, че досега батъл по този начин не е правен в България и съм много благодарен на музикантите, с които работя отскоро.

На партито ще има и фрийстайл батъл. Поздравяваме те, че продължаваш да държиш на традиционни за хип-хопа сегменти. Защо толкова залагаш на фрийстайл батълите, продължавайки да помагаш за организирането им?

Аз не държа на батълите. Просто това е един от начините да намериш млади таланти, как да кажа - непокварени още от халтурата. А в случая ще дам възможност на хора, които го заслужават, да стъпят на една доста по-отговорна сцена и да се опитат да провокират една по-различна, и смея да кажа - музикално по-претенциозна публика.

Имаме чувството, че преди в България много повече се отдаваше значимото на изконни хип-хоп ценности като фрийстайл, графити, брейкденсинг и т.н. Сега хип-хопът еволюира до лъскави и скъпи клипове, но есенцията се позагуби. Поне в мейнстрийма. Ти как виждаш нещата? 

Пак стигаме до халтурата. Ако правиш халтура, ще ядеш ти. Ако правиш култура, най-вероятно може да ядат твоите наследници, но не и ти (смее се). Така че истината винаги е в много важния баланс между двете. Това е много трудно. Вярвайте ми (усмихва се).

db554320b80

В този ред на мисли, липсва ли ти времето на “Снайпер рекърдс”, когато и ти самият чувстваше смисъл да издаваш албуми?

Липсва ми времето не заради албумите, а заради това, че в тази идея вложих най-силната си енергия от най-силното си време. Жалко, че Станчо възприема нещата, сякаш само той ми е дал на мен. Но аз мога да попитам - ако Спенс го нямаше в "Снайпер", какво щеше да е този лейбъл тогава? В крайна сметка, винаги ще си спомням с добро и благодарност. Но това е много далеч вече. От 2005 година, когато затвори студиото на Снайпер, до 2016 съм СССР - Сам Съм Си Рекърдс. 

В едно интервю беше казал, че в момента няма смисъл да издаваш албуми. Поне не на физически носител, което вече изглежда като сериозна отживелица. Мислил ли си обаче да използваш дигиталните платформи, за да ни зарадваш с евентуален трети албум?

Да, и не само мой. Вярно е, че албумите се издават днес повече за имидж, но СССР ще издаде през 2016 година със сигурност поне един - на Homelesz. Един безспорен талант, с когото се гордея, че работя.

Image_5318567_308_0

А ако помечтаем за секунда, имаш ли вече достатъчно готов материал за “Прекалено лично 3”, или тепърва би приготвил нещо ново?

Имам един - "Храна за всички", който е неиздаден. Но най-вероятно, ако издам албум с днешна дата, то той ще се казва "Dissniland".

Успя да предизвикаш много шум с “Ф.А.V.R.” (“Фак Америка Viva Russia”). В крайна сметка, това ли беше целта? Аз поне не се сещам за по-провокативно твое парче…

Провокация винаги трябва да има - къде повече, къде по-малко. Но без позиция става самоцел. А относно най-провокативното ми парче, май още не е написано.

https://www.youtube.com/watch?v=mq1jov_elGY

С какво друго се занимаваш в последно време, освен че ни изненадваш от време на време с някое друго парче? Продуцираш ли други артисти? 

Да, искам да се занимавам с това. Българският рап и българският футбол имат един и същи проблем - липсва детско-юношеска школа. Така че искам да развия рап занималнята, която стартирах през 2013 година в нашия "Клуб 180", в рап школа.

И един малко скучен въпрос за финал: Какво да очакваме от Спенс през 2016 година?

Клипове със сигурност и искам въпросната школа да стане истина. Живея на една хижа на Витоша от есента и смятам там да се откъсвам за по седмица от реалността, а хората, които наистина искат да се занимават с рап, да инвестират в себе си времето и енергията си. Човек чак след години осъзнава колко са безценни двете на тази възраст. В хижата имам репетиционна, в която репетираме с групата. В момента оборудвам две помещения за студио, така че ако дойде един надъхан артист, да не иска да си тръгне след месец. Много е вдъхновяващо там - в планината, в гората, до реката. И най важното - няма хора (усмихва се).

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар