Изрисуват сградата на Софийската пожарна с огромен графит


В рамките на фестивала "КвАРТал", който ще се състои между 14 и 16 септември, една от фасадите на сградата на софийската пожарна ще бъде изрисувана с огромен графит и ще придобие нов облик, съобщават организаторите на фестивала. По този начин ще бъде отбелязан професионалният празник на пожарникарите, който е на 14 септември.

Мащабният проект е поверен в ръцете на арт колектива 140 ideas, които са и организатори на графити фестивала We All Write, преобразил Ахтопол през 2017 г. Според организаторите на "КвАРТал" концепцията на графита ще бъде приятна изненада за посетителите и жителите на столицата и така София ще се сдобие с един нов модерен символ.

Третото издание на фестивала "КвАРТал" ще се осъществи в карето на булевардите "Дондуков", "Васил Левски", "Мария Луиза" и "Сливница", а неговото мото тази година е "РЕстарт". Затова и по време на фестивала няколко улици ще се сдобият с нови артистични имена: ул. "Искър" ще стане РЕинкарнация, ул. "Будапеща" – РЕтроспекция, ул. "Св. св. Кирил и Методий" – РЕгенерация, ул. "Цар Симеон" – РЕнесанс, ул. "Екзарх Йосиф" – РЕакция, и ул. "Сердика" – РЕволюция.

Десетките локализирани там ателиета, галерии, студиа, магазини, коуъркинг пространства, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални програми, вдъхновени от имената си, и ще пречупят личното си виждане за пресечната точка между миналото, настоящето и бъдещето на стария еврейски квартал на езика на изкуството и занаятите.

Във фестивала тази година ще се включи и църквата "Св. Параскева" на "Георги Раковски" 58, която ще отвори двора си в неделя (16 септември), за да приюти литературно-театралния спектакъл "Актьори срещу поети". А на 14 септември глобалната платформа PARK(ing) Day Sofia, която преобразува паркоместа в открити пространства за хората, ще проведе инициативата "Скритите публични пространства в КвАРТала".

В програмата на "КвАРТал фестивал 2018" ще присъстват и традиционните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, алтернативни градски графити турове, богата детска програма и мащабна открита дискусия, посветена на бъдещето на стария еврейски квартал. В дискусията участие ще вземат представители на общинските органи, местни и чуждестранни архитекти, урбанисти, културни мениджъри и други професионалисти, които ще търсят и
предлагат решения, свързани с главната мисия на инициативата "КвАРТал", а именно облагородяването и обособяването на региона като официален творчески квартал на София.

И през 2018 година главната цел на "КвАРТал фестивал" е представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който благодарение на всеобщите усилия на опериращите в района локации, организации и артисти претърпя видима и положителна промяна.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни