Софийска филхармония със специален Великденски концерт

На 28.04. от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един специален концерт, който обещава изключително изживяване. Великденският концерт ще премине под знака на едно символно произведение – „Стабат матер“ на Дворжак. Една творба, която в същата вечер парижката публиката ще съпреживее в концерт на Парижката филхармония.


Ако има произведение, родено от човешка мъка, и извисило се до самите небеса, това е „Стабат матер” на Дворжак. Историята на написването й по своеобразен начин повтаря мъката на Божията майка, оплакваща под Кръста своя погинал син. От личната мъка на композитора, от най-дълбоките и най-раними кътчета на човешката душа се ражда музика, бързо завладяла целия свят.

Премиерата в Лондон е с хор от 800 певци, а в Москва връчват на Дворжак грамота за „насладата на хора от разучаването на това великолепно произведение”. Славата на произведението изпреварва славата на своя автор. Това е творба, в простата и ясна форма, на която се преливат човешко и божествено, а страданието изкристализира в чиста, светла красота, която ражда нова надежда.

Диригент на концерта ще бъде бележитият Урош Лайовиц. Той е известен като истински майстор в изграждането на монументални произведения в целия им размах и дълбока нюансираност. Солистите ще бъдат Милена Георгиева - сопран, Валентина Куцарова - мецосопран, Михаел Беджай - тенор и Валери Турманов – баритон. Едни изключително талантливи, доказали се професионалисти, всеки от които със силна международна кариера и многобройни участия в най-престижните оперни конкурси и фестивали.

Още от програмата през май:

Малко след Великденския концерт предстои концерт на една от най-красивите, искрени, дълбоко духовни творби, писани някога – „Литургия на Свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов за хор и солисти. Тя ще звучи на 12 май от 19 ч. в зала „България“. Георги Султанов, тенор и Пламен Кумпиков, бас и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров ще разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала „България“. За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармонията.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни