"Истории за птици, хора и други чудеса" е поглед към тайнствения магичен свят на Йордан Радичков. Режисьорът и продуцент проф. Любомир Халачев снима филма с реверанс към живота и творчеството на големия български писател, драматург и сценарист, чиято 90-годишнина България отбеляза в края на 2019 година. Филмът е част от програмата на 24-ия София Филм Фест.

„Филмовият разказ е едновременно реалистичен и метафоричен – ние се опитваме да намерим тези състояния в атмосферата и природата, които най-добре биха ни обяснили магическото слово на Радичков. Въпреки лекотата с която се чете и усета за близост до човешките емоции, за писателя Йордан Радичков всъщност се разказва трудно. За да достигнем до истината за неговите думи в нашия филм има не само уникални природни картини, но сме заснели и най-добрите познавачи на Радичков", казва Любомир Халачев.

Сценарист на „Истории за птици, хора и други чудеса“ е Инна Пелева. Филмът получи наградата „Академика 21“ за документален филм на фестивала за документално и анимационно кино „Златен ритон“.

Професор д.н. Любомир Халачев е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, оператор, сценарист, режисьор, продуцент и автор на десетки книги, а тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. От 1975 година работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. Режисьор и сценарист е на повече от 100 документални филма – сред тях са „Ново време“ (1981), „Мимикрия“ (1989), „Хартиената завеса“ (1996), „Как Европа влезе в България…“ (2002), „Мъж за милиони“ (2006), „Биографията на една снимка“ (2009), „Поучителната история за живота на братя Прошек“ (2014), „Бойните маршове на България“ (2017). Халачев е един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Преподава в НАТФИЗ от 1974 година. Той е основател и преподавател в магистърската програма „Мениджмънт в екранните изкуства“. През 2005 – 2011 е декан на „Факултета по екранни изкуства“, а през 2011 – 2015 година е ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар