Ако случайно сте почитатели на качественото документално кино, което е в сила да ви плени, да ви удиви, да ви натъжи или зарадва, или просто да ви накара да си зададете няколко съществени въпроса относно живота като цяло, то четвъртото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs е именно за вас.

Провеждащ се на територията на София, фестивалът ще стартира на 28 септември и ще приключи на 6 октомври. Мотото му за тази година е "В търсене на верния тон", като ние си пожелаваме да го открием. Както и всички зрители, които ще посетят общо 15-те премиерни заглавия от неговата програма, които ще се проведат в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и Чешкия център в София.

Sofia Biting Docs ще бъде открит с прожекция на испанския филм „Сакрамонте”, представящ огнените страсти и неспиращите ритми в ромския квартал на Гранада. Фестивалът ще бъде закрит с филма „Човек” на легендарния френски фотограф и режисьор Ян Артюс-Бертран, който лично ще представи своя мащабен проект в София. В рамките на фестивала ще бъде показана пълната, режисьорска версия на „Човек”.

human

Сред останалите акценти в програмата са фаворитът на зрителите от фестивалите в Ню Йорк и Биариц „Невероятната Нина Симон”, „Кралица Мими” – носител на наградата за най-добър документален филм от филмовия фестивал в Манхатън, провокативният „Горещите мъже на студената диктатура”, както и биографичният филм за Принс “Slave Trade”, като за първи път ще бъде показана на голям екран 151-минутна, режисьорска версия на филма.

Паралелно с филмовите прожекции по време на фестивала ще се състоят изложби, премиери на книги, дискусии със зрителите и презентации. Ще се организират дебати и лекции, като целта им е не толкова да разрешават проблеми, а да ги популяризират, като в търсене на обективността, всеки сам да стигне до своята истина.

Prince Performs Live In Breda Holland

Sofia Biting Docs се организира от Позор, със съдействието на Чешки център – София, Американско посолство в София, Институт Сервантес – София, Консулство на кралство Швеция в София, издателство Вакон.

Филмът „Човек” се показва в сътрудничество с фестивала Кинофабрика и Френски институт – София.

С медийното партньорство на BiT (Bulgarian International Television), cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.me, vibes.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, momichetataotgrada.com и списание Travel & Extreme Explorer

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар