Усещате ли, че губите много от времето си в безцелно „скролване“ в социалните мрежи? Аз да! Или поне до скоро беше така. От известно време забелязвам, че все по-малко време се прекарвам във фейсбук. Причината? Няма нищо, което да задържи интереса ми за дълго време. Фалшиви новини и спонсорирани онлайн магазини.. не, мерси! Активността ми там е намалена до минимум.

Единственото, което все още ми е интересно, е „тагването“, когато съм някъде с приятели. И то невинаги! Правим го, не защото искаме да всички да разберат къде сме, а защото след една година приложението ще ни напомни какво сме правили на този ден. Супер яко! По този начин всеки от нас може да си направи равносметка за изминалата година, да се усмихне и да си каже „Колко беше хубаво тогава!“.

Малко по-различен е въпросът обаче с инстаграм, поне при мен. Използвам го често, но в никакъв случай не мога да кажа, че губя времето си там! Отскоро имам ново хоби и там търся и по-важното е, че намирам вдъхновение. Преди разглеждах само снимки и изобщо не ме интересуваше какво е написано под тях. Сега търся посланието под всяка снимка. Дори преглеждам всички #-ове, за да знам до хора с какви интереси достига даденото послание. Така е много по-лесно да намериш личности с интереси, сходни на твоите. По този начин нямаш усещането, че губиш времето си, а по-скоро, че събираш нови идеи и разширяваш мирогледа си.

Аз лично предпочитам инстаграм пред фейсбук, защото ми е писнало ужасно много от новини за убийства и грабежи, както и статуси, които са лишени от всякакъв смисъл. Но и в двете приложения винаги можем да намерим и позитивни неща, стига да знаем къде да търсим.

Разбира се, всеки от нас в даден момен има нужда да се „скрие“ в социалните мрежи, за да забрави за малко за ежедневието. Особено след тежък работен ден, когато имаме нужда от почивка физически и най-вече психически. Но докато си почиваме, можем да научаваме и полезна информация. Ето няколко съвета как да извлечем полза от сърфирането в социалките:

#1  Със сигурност имате някакво хоби или просто нещо, което ви е интересно и четенето за него не е натоварващо за вас. Намерете страници и хора, които да последвате в социалните мрежи, предлагащи качествено и полезно съдържание по определената тема. Присъединяването към подобни фейсбук групи също е от полза, когато имате нужда от помощ или съвет в дадена област.

#2 Намерете успели, млади хора, от които можете да се вдъхновите. Популярните личности често споделят много лични неща от живота си в своите профили в социалните мрежи. Например откъде са започнали, през какви трудности са преминали, от какво се вдъхновяват те самите. За мен лично това е изключително мотивиращо, защото когато видя успял човек на моите години, си казвам: „Защо той може, а аз не?“. Може би защото той/тя в момента работи за сбъдване на мечтите си, а аз лежа на дивана и цъкам във фейсбук/инстаграм? 

#3 Ако сте от хората, които не обичат да бъдат наводнявани от фалшиви новини или такива с често срещаните заглавия ШОК, СКАНДАЛ, СЕНЗАЦИЯ (които щом отворим, разбираме, че не крият нищо шокиращо и сензационно, а дори напротив), отново е необходимо да редуцирате страниците, които сте „лайкнали“ . Намерете информационни страници, на които може да се има доверие и е сигурно, че публикациите и статиите, които пишат, са истина.

#4 И за да има нещо весело и цветно в цялата история, страници като 9gag са задължителни за доброто ви настроение.

В днешно време социалните мрежи са се превърнали в един безкраен източник на знание и вдъхновение, стига да знаем как да стигнем до тях. Съветът ми е да цените свободното си време и да го използвате възможно най-рационално. За да не си мислите (или за да не ви го казват) един ден: „Виж какво постигнаха хората, докато ти висеше във фейсбук/инстаграм !“. Ти трябва да бъдеш този, който е успял и който вдъхновява останалите!

Автор

Обичам всичко около мен да блести. Никога не излизам от вкъщи без розовите си очила, така виждам света по-добър. Винаги търся положителното в хората, които срещам. Вярвам, че няма случайни неща и всичко се случва точно когато е писано – нито по-рано, нито по-късно. Нямам любим сезон, защото намирам красота във всяко едно време от годината.

Напишете коментар