"Снаха": пиесата, която удря шамар на зрителя

Постановката на режисьора Стефан Спасов по повестта "Снаха" на Георги Караславов е драматична, емоционална и събуждаща публиката пиеса.

Гостуващия артист Йоана Темелкова в ролята на Севда влиза като снаха в чужд дом, обичайки силно съпруга си, готова да сподели товара му и физически, и емоционално, без да знае какво ще ѝ коства това. Готова е да жертва младостта си в името на тази любов. Би трябвало да е достатъчна за един красив живот, но съдбата в лицето на Юрталана (Ивалин Димитров) има други планове.

Главната роля в пиесата не е любовта, а алчността. Спокойно можем да кажем, че в гърдите на свекъра не бие сърце, а кесия с пари. Жаждата за имане и състояние са покварили живота на село. Децата са работна ръка, средство да изкарваш повече пари.

Цената за скъперничеството е висока, но дали това сковано от алчност сърце ще го прояде съвестта? Колко струва тайната на спокойния сън?

Гледайки пиесата, не се усещаш как си мърмориш под носа и настръхваш срещу несправедливостта. А още по-голям ужас е, че и до днес превес над човешките взаимоотношения взимат именно парите. Материалните облаги изместват моралните ценности и пред очите си виждаш как любовта се задушава и не може да победи.

Рано или късно обаче всеки си плаща.

Тръгвайки си от театъра, продължавам да се питам „Как може?!“ Как може детето ти да е разменна монета, кой би го допуснал?! Пробудиха се толкова емоции в мен, най-силната от които е гняв, вътрешно беснеех. Не гледах театър, а бях на сцената, чувствах заедно с артистите.

Добрата игра на Йоанна Темелкова (ГОСТ), Ивалин Димитров, Мария Енева, Димитър Митев, Светла Тодорова, Галя Александрова, Стефан Борисов, Цветомир Черкезов, Георги Ножделов допринесе за разтърсването ми.

Събудете се и гледайте постановката в Старозагорския драматичен театър "Гео Милев" на 19 декември (сряда), Голяма сцена, 19:00; 14 януари (понеделник), Голяма сцена, 19:00; 24 януари (четвъртък), Голяма сцена, 19:00 ч.

Мария Стоянова

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни