В разгара на лятото издателство „Ентусиаст“ публикува дебютния роман на световноизвестната писателка на криминални истории Дона Леон. „Смърт в „Ла Фениче“ е първата книга от брилянтната поредица за италианския комисар Гуидо Брунети, който тази година празнува 25 години на литературната сцена.

Идеята за дебютния роман на авторката „Смърт в „Ла Фениче“ се ражда през 1992 г., когато посещава постановка на театър „Ла Фениче“ във Венеция. В разговор с диригента Габриеле Феро и съпругата му, Дона Леон научава различни анекдоти и клюки за Херберт фон Караян и за неговата смърт. Идеята за криминален роман с подобен сюжет се вижда интересна на бъдещата писателка и тя го написва на един дъх… след което веднага забравя за него. До момента, в който го изтупва от праха, за да кандидатства за престижната японска награда „Сантори“. Остава удивена, когато печели първо място. Това е началото на нейната блестяща писателска кариера.

Историята в „Смърт в „Ла Фениче“ пренася читателя в прелестната Венеция – град, в който престъпност почти няма. Този факт обаче не е особено утешение за световноизвестния диригент маестро Хелмут Велауер, чието кафе по време на един антракт пристига с малка добавка – цианкалий. За Гуидо Брунети, заместник-комисар в полицията и гениален детектив, не е проблем да намери заподозрян. Проблемът е свеждането на голямата и извънредно разнородна група от врагове до един извършител.

Всеки един от заподозрените има мотив да извърши това скандално убийство – младата съпруга, която изведнъж се превръща в богата вдовица, световноизвестното сопрано, което мрази диригента и се бои от него, хората, чиято кариера е пострадала от сблъсък със суровия характер на Велауер. Дори и сенките от предполагаемото нацистко минало на жертвата и неговите зле прикрити хомофобски възгледи са възможни причини за това хладнокръвно планирано убийство.

Дона Леон
Дона Леон

Брунети събира улики и показания и картината, която се оформя пред очите му, показва такава плетеница от поквара и отмъстителност, че го оставя разкъсан между правилно и грешно, между възможностите на закона и повелите на справедливостта. Кой е убиецът и може ли да има морално оправдание за отнемането на човешки живот – това са въпросите, чиито отговори се намират между страниците на великолепния роман „Смърт в „Ла Фениче“.

Дебютното заглавие на Дона Леон е само първото от поредица от 25 криминални романа. Творбите на американската авторка оглавяват класациите за най-продавани книги на световноизвестните списания и вестници като „Шпигел“ и „Ню Йорк таймс“. Преведени са на 35 езика и са издадени в голям брой държави, но не и в Италия. Това се дължи на изричната забрана на авторката, която иска венецианците да общуват с нея непредубедено, а и да може самата тя да води нормален живот във Венеция.

Умело заплетените интриги, динамичният сюжет и интригуващите загадки отличават творбите на Дона Леон и носят на авторката редица престижни награди. В края на януари 2016 г. тя получава наградата „Пепе Карвальо“ – отличие, сред носителите, на което фигурират имена като Андреа Камилери и Алисия Хименес Бартлет.

За Дона Леон

Дона Леон е една от най-известните и обичани писателки на криминални романи в наше време. Родена е в САЩ, но от трийсет и пет години живее във Венеция, а обратите в професионалния ѝ живот съперничат на всичко, което е излязло изпод перото й. Тя работи като екскурзовод в Рим, копирайтър е в Лондон, преподава в американски училища в Швейцария, Иран, Китай и Саудитска Арабия. От 1981 г. до 1995 г. работи във Венеция във филиала на Мерилендския университет към ВВС на САЩ.

Творбите на Дона Леон оглавяват класациите за най-продавани книги на световноизвестните списания и вестици („Шпигел“, „Ню Йорк таймс“ и т.н.). Преведени са на 35 езика, издадени в голям брой държави, само не и на италиански, по изричното настояване на авторката.

В края на януари 2016 г. Дона Леон получава наградата „Пепе Карвальо“. Връчва я Градският съвет на Барселона по повод литературния фестивал „Черната седмица в Барселона“ – награда, сред носителите на която фигурират имена като Андреа Камилери и Алисия Хименес Бартлет.

Носителка на:

Голямата награда за криминален роман „Сънтори за „Смърт в „Ла Фениче

Австрийската „Златна книга

Международната немска награда за криминален роман

Отличието на Асоциацията на писателите на криминални романи „Сребърен кинжал

Баварската Международна литературна награда „Корине

Spoken Word Awards Silver Award

Включена е в 6 Detective Series to Savor на сп. „Тайм

Обявена е от „Таймс за един от петдесетте най-велики писатели на криминални романи за всички времена

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар