Като чуем името Сабрина, съзнанието ни препраща към сериала от 90-те, дебютирал по конкретно през 1996 година, който ни запознава със Сабрина Спелман: привидно обикновено момиче, което на 16-ия си рожден ден разбира за своите свръхестествени способности - тя е половин вещица, което е също толкова шокиращо, колкото и цяла. Майка ѝ е с човешки произход, а баща ѝ  вещер. Тя живее със своите очарователни и ерудирани лели Хилда и Зелда, както и с котарака Сейлъм - вещер, осъден за опитите си да превземе света. Но плюсовете на тази интерпретация на поредицата за Сабрина от Арчи комиксите не приключват тук.

Има наситеност на много силни женски образи, които не спадат към наложения от обществото стереотип. Те са образовани, забавни и независими жени, което е ново амплоа за женските герои от този период. Въпреки безупречната актьорска игра, на високо ниво се оценяват още оригиналният хумор и елегантно поднесения сарказам. Освен искрено забавните моменти, в епизодите можем да видим културни значими сцении, засягащи важни теми за подрастващите момичета и момчета.

Тази година, на 26 октомври, платформата Нетфликс пусна своята интерпретация на популярния комикс, но го представи пречупен през своята  призма. Поднесе ни Сабрина по начин, по който не сме си я представяли, мрачна и бореща се с тъмните сили. Действието се развива в градчето Грийндейл, в близост до Ривърдейл, носещ името на силно нашумелият нов младежки сериал, с който споделят един и същ създател - Роберто Агир-Сакаса.

Главната героиня е наясно със своите магически дадености, живее с лелите  си, но по много мрачен повод - родителите ѝ са починали от инцидент, или пък не, въпросът за причината на тяхната смърт е често засяган мотив в развитието на сюжетната линия. Тя се готви за своя Dark Baptism, или просто казано: за нейното тъмно кръщение на 16-ия си рожден ден, което ще я направи пълноправен член на вещерската “църква” с главен първообраз - Дяволът.

Този момент е ключов за младата вещица, както за личностното ѝ развитие, така и за хората, които са важна част от нейния живот - Харви Кинкъл, любовен интерес на Сабрина, Хилда и Зелда, лелите, без които просто не може, Амброуз, изключително остроумният и запленяващ нов образ - братовчедът на Сабрина и Суси и Розалинд - силни женски образи и най-добри приятелки на героинята. Няма как да пропуснем и най-верния спътник на нашата любима вещица - Сейлъм.

Комиксите на Арчи са емблематични и разпознаваемо име по цял свят. Създали образи, които се помнят и обичат от поколения. Сериали като “Смразяващите приключения на Сабрина” и”Ривърдейл” отразяват любовта на днешното поколение към тези класически образи. Днес можем само да се надяваме на епизод, в който героите от двата сериала ще се срещнат и ще има необикновено взаимодействие, съчетаващо магията, мистерията и разкриването на престъпления.

Дуалността на героинята - изборът между смъртния живот или живота като вещица, универсална метафора за константите избори, пред които всеки човек е изправен, избори, които човек прави всеки ден и чрез които поставя основите на своя живот. Новата визия на героинята и сериала ни изпраща в нов свят, създава нови образи, кара ни да си задаваме въпроси, да разбиваме табута и да се променяме.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар