Училище за родители. Понятието не е ново, през последните няколко години явлението е актуално у нас и всъщност се радва на сериозен интерес. По тази тема човек не се ражда научен. И противно на схващанията, че инстинктът си знае работата и „баба ти да не е ходила на училище за родители“, всъщност има прекалено много неща, които могат да се научат на подобни курсове.

Запознати ли сте например с видовете бебешка козметика и коя е най-подходяща за вашето мъниче? Знаете ли кога започва захранването по съвременните стандарти? А как най-правилно се повива бебе, за да си спестим опръскването, особено ако е момченце?

Ася Демирева и Таня Лисичкова могат да отговорят не само на тези, съвсем основни, смеем да твърдим, въпроси, но и на още десетки други. Може би стотици. Ася е професионален консултант по кърмене (да, има такова понятие), бивш главен редактор на детско списание и лектор в училища за родители вече цели 5 години. Таня пък е професионална дула от 5 години, доброволен консултант по кърмене и студентка специалност „Акушерка“ в Медицинския университет в София. Неотдавна двете решават да поставят основите на свое училище за родители и така се ражда „Слънчогледи“.

Таня Лисичкова
Таня Лисичкова

Какво можете да научите там? Всичко, свързано с бременността, раждането и майчинството. Информация, предадена по достъпен начин и полезна както за майките, така и за татковците. Темите са разнообрзни, а като примери можем да посочим „Естествено раждане и секцио – какво е необходимо да знаем“, „Кърменето – как да положим добро начало. Възможни проблеми и предизвикателства“, „Възстановяване в следродилния период“ и други.

Балансът между Ася и Таня е забележителен. Ася е с перфектното чувство за хумор, без цедка на устата и с умение по съвсем разбираем начин да обясни нещо сложно, свързано с репродуктивната система и производните ѝ. Таня е сдържана, фина и човекът с медицинско образование в техния тим, който разглежда същите въпроси от анатомична гледна точка. Двете се допълват чудесно, а бъдещите и настоящи родители получават всички необходими знания от само едно посещение на подобна лекция.

Ася Демирева
Ася Демирева

Всъщност училището за родители не протича като лекции, в които кандидати за майки и бащи на годината записват в несвяст теории и молят лекторите да повторят какво са казали, за да са им изрядни записките. Срещите се осъществяват в ресторант, обстановката е неформална и събитието се провежда като диалог между двете страни. Има и практическа част: върху кукли, наподобяващи истински бебета, Ася и Таня демонстрират някои основни практики, които могат да бъдат заложени в темите на конкретните сбирки. Например можем да видим как се слага пелена и всякакви подобни и изключително необходими уроци.

„Слънчогледи“ функционира в извънработно време, за да може и майки, и бащи, и баби, и който още пожелае да има възможност да посети срещите. Освен това е напълно безплатно. Във фейсбук страницата на училището можете да следите темите и да прецените кои от тях да посетите. Лекциите са всеки вторник от 18.30 часа в столичния вегетариански ресторант Dream House, който се намира на ул. „Алабин“ 50, етаж 1.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

1 коментар

Напишете коментар