Истинското му име е Александър Деянов, но той е по-известен с артистичния си псевдоним SkilleR. А когато чуете за него, вероятно преди всичко се сещате за бийтбокс.

И няма как да е различно, имайки предвид, че SkilleR е световен шампион от 2012 година. Тогава той се превръща в третия в историята световен шампион по бийтбокс, печелейки титлата в Берлин след победа на финала над французина Alem.

Бийтбоксът отвежда Александър на сцените на сериозен брой държави, сред които Англия, Германия, Русия, Австрия, Швейцария и много други. Преди няколко години SkilleR стартира и музикална кариера в България, като вече има няколко парчета зад гърба си. Пред VIBES той разкри, че вече работи и върху първия си самостоятелен албум.

Ако искате да чуете SkilleR на живо, можете да го направите след само няколко дни. Навръх Нова година той ще бъде на сцената на *MIXTAPE 5*, където ще вземе участие в новогодишното събитие на Fusion Embassy "ТИ СИ". Повече за него можете да научите тук.

Какво става с теб? С какво се занимаваш напоследък?

В момента работя по моя първи самостоятелен албум. Всички парчета ще бъдат направени само от бийтбокс и вокали. Надявам се всичко да е готово до пролетта. В края на януари ще пусна моето ново видео с голямата Янка Рупкина.

Преди години ти стана световен шампион по бийтбокс. Продължаваш ли да правиш бийтбокс със същата страст и емоция, както го правеше тогава?

Бийтбоксът продължава да бъде моя голяма страст. Винаги съм казвал, че това е моят начин на изразяване. Аз съм издавал повече звуци, отколкото съм изричал думи. Общо взето съм се хвърлил с двата крака в гьола…

А на какво ново може да се научи един световен шампион? Появяват ли се нови техники, които можеш да овладееш? Като цяло - динамична сфера ли е бийтбоксът?

Нашият инструмент е човешкото тяло, а това означава, че възможностите за развитие са неограничени. Бийтбоксът определено е динамична сфера, която се развива с изключителни темпове. Хората, които практикуват това, са вече милиони. Лично за мен е приоритет да съхраня и да стимулирам желанието си за развитие. Всичко друго си идва на мястото.

Кои са най-ценните съвети, които си получил от опитните бийтбоксъри, когато си стартирал?

Честно казано, когато започвах да се занимавам с това преди петнадесетина години, аз не познавах други бийтбоксъри. Започнах да се уча сам, воден от безкраен детски оптимизъм. Интернет вече ставаше все по-достъпен в България и започнах да се свързвам с други хора по света, които правеха това. Още на 16 години реших да пътувам извън страната, за да гледам като любител бийтбокс състезания и събития. Тогава много ме впечетли как големите и най-добрите показваха открито на всички новите си техники, идеи и звуци. Най-хубавото е, че това е основна движеща сила на бийтбокс общността и до днес.

SkilleR

През 2012 година ти стана световен шампион по бийтбокс, като на финала победи французина Alem. Разкажи ни малко повече за онази историческа за теб вечер. Какво по-специално бе приготвил за опонента си? Пригоди ли стратегията си спрямо Alem или напротив - не се съобразяваше с него?

Бийтбокс батълите са уникален формат, особено когато се гледат на живо.
Истината е, че и аз съм ял бой по състезания, когато бях по-малък. Това ме е мотивирало най-много и ми помогна да видя нещата по различен начин.
На Световното аз не възприемах бийтбокса просто като начин на правене на музика. Освен музиката, която е едно от най-важните неща, аз знаех, че трябва да имам перфектна спортна форма. Въпреки че бях слабичък, имах физическо надмощие като звук над опонентите ми.

Батълите са битки на характери. Присъствието на сцената е много важно нещо. Отделих много време да работя за присъствие и излъчване. За мен беше важно бийтбоксът ми да носи категорично и уверено послание, а това правеше опонентите ми несигурни до мен. Когато усетих това, дойде ред на стратегията. Аз успях да накарам и подтикна противниците ми да се опитат да ме победят в моята най-силна и комфортна зона, а именно - силен, енергичен и техничен бийтбокс.

Също така, нашите български неравноделни ритми бяха много голямо предимство за мен пред останалите.

Какво е нивото на българските бийтбоксъри? Къде стоим на световната карта?

Бийтбоксът в България става все по-популярен. Най-важното е, че има няколко големи таланта, които просто трябва да продължават да се развиват. Аз вече не се състезавам и за мен в момента е много важно да бъда полезен на българското бийтбокс общество. През 2013 създадох първата бийтбокс организация в България. Организираме различни състезания, събития и бийтбокс уроци в училищата. Смятам, че е добре за нашите таланти да имат пряк контакт с някои от най-актуалните международни имена в момента на сцената. Затова, заедно с “Ъпър”, правим европейски и интернационален формат състезания в рамките на фестивала “Street Masters”. Следаващото голямо събитие ще бъде в през лятото на 2017.

SkilleR вече е не само бийтбокс артист, но и музикален артист. Вече имаш записани парчета зад гърба си. Каква е музиката на SkilleR?

Моята музика е натурална и е направена на 100% от бийтбокс и вокали.

Уменията ти в бийтбокса осигуряват ли ти и възможността за повече експерименти в музиката? Как точно се случва това?

Експериментите ме държат буден. Обичам да съчетавам бийтбокса във всевъзможни, причудливи музикални комбинации. Например, “Balkan Khans” е проект, в който се събираме 5 различни музиканти от 5 поколения. “Clavexperience” e друг проект, в който експериментите са основна движеша сила. Работим по издаването на албум и в двата проекта.

Също така, имам голямото да удоволствие да работим заедно със сдружение “По действителен случай”, с които вече имаме три представления зад гърба си.

Баща ти е лекар, но също така и музикант. Какво е влиянието му над теб по отношение на музикалното ти възпитание? Дава ли ти съвети?

Най-хубавото е, че музика винаги е имало и ще има покрай мен. Аз съм израснал в музикална среда, което дължа на моя любим баща Христо Деянов.

На Нова година ти ще участваш на ethno’n’bass партито “ТИ СИ” в *MIXTAPE 5*. Какво си ни приготвил за новогодишната вечер?

За мен ще бъде удоволствие да бъда един от много артисти на сцената на *MIXTAPE 5* в новогодишната вечер. Освен енергичен бийтбокс, ще направя и малка демонстрация на моя live looping set.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар