След като се задържа на екран цели десет години, комедийният сериал „Приятели“ приключи през 2004 г. Въпреки това изглежда сякаш изобщо не е остарял. Популярността му се дължи на забележителната комбинация от персонажи – всички герои имат черти, които можем да открием в истинския свят, но същевременно всеки от тях носи и свой уникален белег. Благодарение на прогресивните си идеи и концепция, ситкомът винаги ще бъде актуален и с фенове от всяко поколение. 

Дори и забележително шоу като „Приятели“ обаче може да кривне от правия път. Поглеждайки назад, откриваме няколко сюжетни линии, които може би щяха да го унищожат, ако сценаристите не ги бяха отрязали навреме. Днес те са просто забавна част от сериала. Разбира се, има и такива, които вероятно щяха да го направят още по-успешен (ако това изобщо е възможно).

Сюжетни линии, които щяха да съсипят шоуто

Емили се връща в Ню Йорк

Определено може да се поспори дали по-дългото присъствие на Емили в "Приятели" би навредило. Първоначалният замисъл на сценаристите е Емили да участва в повече епизоди и да се върне в Ню Йорк. Бременността на актрисата Хелън Баксендейл и невъзможността да лети до САЩ обаче провалят плановете им. Затова и всички сцени с нея в пети сезон са по телефона.

Приятели

Докато Емили излиза с Рос и всичко върви добре, тя изглежда мила. Но когато Рос казва името на Рейчъл пред олтара, нещата се преобръщат на 180 градуса. Повечето фенове не я харесват, защото я помнят като ревнива съпруга, която поставя абсурдни условия и се опитва да отнеме съпруга си от приятелите му, но най-вече защото е пречка за Рос и Рейчъл. Ако се беше върнала в Ню Йорк, героинята й щеше да се развие като характер. Въпреки това не можем да отречем, че връзката между Рос и Емили изглежда малко пресилена и доста прибързана. Кой встъпва в брак с човек, когото познава едва от три месеца?!

Гюнтер без нито една реплика

Вероятно сте забелязали, че в първите два сезона на "Приятели" Гюнтер няма съществено участие в сюжета. Всъщност актьорът, изиграл Гюнтер, е избран за ролята, защото е единственият кандидат, който може да борави с кафемашина. В началото сценаристите не предвиждат той да има реплики. По време на трети сезон обаче решават, че ще е забавно Гюнтер да е обсебен от Рейчъл. Днес ни е трудно да си представим Central Perk без светлокосия влюбен барман.

Рейчъл и Джоуи

Историята е вписана в сценария, защото създателите се чудят как да съберат Рос и Рейчъл. Самите актьори не харесват идеята за романс между Джоуи и Рейчъл. Цели осем сезона двамата са само приятели, после изведнъж Джоуи се влюбва в нея, а по-късно и Рейчъл осъзнава, че е привлечена от него. Опитът им да се обвържат обаче се оказва пълен провал и разбират, че не могат да са заедно, както Моника и Чандлър, защото са прекалено добри приятели. 

Не можем да отречем, че историята породи много комични сцени, но ако тя беше продължена, това щеше да унищожи възможността за подновяването на отношенията между Рос и Рейчъл, които се превърнаха в любимата телевизионна двойка на зрителите. 

Кати се премества

Помните ли Кати? Момичето, в което Чандлър се влюбва, докато Джоуи излиза с него. Впоследствие Кати и Чандлър се събират, но връзката им не издържа дълго, защото той ревнува и по-късно я вижда с друг мъж малко след като се разделят. Част от актьорите предлагат Кати да бъде отписана от сценария като замине на турне, вместо да изневерява на Чандлър. Продуцентите обаче отхвърлят тази идея, защото смятат, че това не е достатъчно, за да ги разделят. Доста разумно решение, като се има предвид, че в противен случай може би нямаше да видим Моника и Чандлър заедно.

Фийби и Джоуи повече от приятели

Фийби Джоуи

Нямаме представа какво е накарало Мат Лебланк (Джоуи Трибиани) и Лиса Кудроу (Фийби Бюфе) да предложат да се добави в "Приятели" сюжетна линия с ретроспекции, които да покажат, че между Джоуи и Фийби от години има нещо повече. Въпреки двусмислените шеги, които двамата постоянно си подмятат, през цялото шоу от шестимата те имат най-чистото приятелство. Ако сценаристите се бяха съгласили с предложението им, това щеше да бъде унищожено. А и финалът на сериала щеше да е прекалено сладникав и нереалистичен.

Финансово разделение

В първите сезони има няколко епизода, които показват финансово разделение в групата. Чандлър, Моника и Рос са добре материално обезпечени, докато Фийби, Джоуи и Рейчъл не могат да се мерят с възможностите им. Проблемът излиза наяве покрай рождения ден на Рос, защото последните трима не могат да си позволят толкова скъп подарък. След този епизод въпросът с паричните затруднения повече не е разискван, въпреки че някои от шестимата все още имат такива. Хубаво е, че сценаристите не позволяват това да попречи на приятелството им.

Рос и Фийби се събират

В една от ретроспекциите (сезон 3, епизод 6) се отваря възможността за потенциална бъдеща връзка между Рос и Фийби.  Двамата обаче изобщо не изглеждат като истинска двойка - просто са прекалено различни, за да бъдат заедно. След този флашбек сценаристите повече не се опитват да ги съберат, тъй като историята не се приема добре от феновете.

Чандлър и Рейчъл влюбени

Подобно на Рос и Фийби, Чандлър и Рейчъл също са несъвместими като двойка. Първоначалният замисъл на сценаристите обаче е на финала те да са заедно. Предназначението на епизода с флашбека (сезон 3, епизод 6) е да се види реакцията на аудиторията към възможността за съвместно бъдеще на Чандлър и Рейчъл. Тази сюжетна линия обаче също не се приема добре и създателите се отказват от нея.

Елизабет забременява

Рос Елизабет

По време на шести сезон историята на Рос е доминирана от връзката му с младата студентка Елизабет и страхът му от баща й. Това създаде много забавни епизоди и шеги за това, че се среща с незряло 20-годишно момиче. Според оригиналния сюжет на сериала, Елизабет трябва да забременее на края на шести сезон, а през седми да се разкрие, че Рос не е бащата. Сюжетната линия звучи малко нелепо като се има предвид, че веднага след развръзката й, Рейчъл ще разбере, че е бременна. Ако бяха развили историята с Елизабет, представете си каква щеше да е реакцията на Рос, когато Рейчъл му съобщи. Със сигурност щеше да е забавно, но това не променя факта, че ще изглежда като преповтаряне.

Джоуи и Моника заедно

Изглежда, че първоначалните намерения на сценаристите са били доста различни от това, което виждаме впоследствие. Подобно на идеите за Рос с Фийби и Чандлър с Рейчъл, планът е Моника и Джоуи да се съберат. Във флашбека (сезон 3, епизод 6) е показано прехвърчането на искри между двамата, когато се срещат за първи път в коридора. Аудиторията обаче не одобрява и тази възможност и сценаристите я изоставят.

Без драмата с We Were On A Break

 

Романсът на Рос и Рейчъл е единствената сюжетна линия, която се развива през всичките десет сезона. Това е и причината сценаристите да изпитват сериозни затруднения да запазят историята интересна и да поддържат любопитството на зрителите. Нямали са представа как да ги разделят, въпреки че има най-различни възможности за това. Идеята с We Were On A Break се появява малко преди заснемането на епизода (сезон 3, епизод 15) и става емблематична за сериала. И днес все още феновете спорят помежду си дали Рос и Рейчъл са скъсали, или не. Представете си „Приятели“ без всички шеги през останалите сезони, породени от драмата с We Were On A Break. 

Чандлър и Фийби като поддържащи герои

Добре, нека си признаем, че можем да преглътнем всички по-нагоре изброени сюжетни линии, но НЕ и тази. Може би не сте забелязали, че в първи сезон те са единствените, които нямат много самостоятелни истории. Това е така, защото е предвидено Чандлър и Фийби да са само поддържащи герои. По време на кастингите дори не е било сигурно дали персонажите им ще останат част от сюжета. Представяте ли си „Приятели“ без „краля на сарказма“ и Реджина Фаланджи?! Както Рейчъл би казала: Noooooo!

Сюжетни линии, които щяха да подобрят шоуто

Продължение на историята на Фийби и майка й

Фийби

Майката на Фийби изчезва от сериала без обяснение. За разлика от Франк Бюфе-старши, тя се появява повече от веднъж. Когато помогна на Фийби да вземе решение дали да износи децата на брат си, останахме с впеатлението, че тя ще бъде част от живота на дъщеря си и занапред. Това обаче не се случва. Тя дори не присъства на сватбата на Фийби и Майк. Ако майка й се беше задържала в шоуто, това може би щеше да компенсира по някакъв начин поне малко ужасното детство на Фийби.

Джоуи и Кейт имат истинска връзка

Кейт е един от най-лошите персонажи, представени в шоуто: егоистка, без никакво уважение към себе си; скачаща на всеки, който може да й донесе облага. Помните ли, че заряза Джоуи, точно когато той започна да се влюбва в нея? 

Не е известно защо Кейт напуска шоуто, но щеше да е интересно да видим повече развитие между двамата, както и защо нещата не се получават. Така историята щеше да изглежда по-завършена.

Фийби във Великобритания

Представете си Фийби на сватбата на Рос във Великобритания! Сценаристите искат Фийби да е голяма част от сватбата, но бременноста на актрисата Лиса Кудроу не й позволява да пътува. Това се вписва в сюжета, тъй като по това време самата Фийби е в напреднала бременност с тризнаците на брат си. 

Дейвид Крейн и Марта Кауфман все пак намират начин да впишат героинята й незабравимо, но помислете колко култови сцени и неловки ситуации щеше да има, ако тя присъстваше на сватбата...

Гавин и Рейчъл

Рейчъл Гавин

Когато Рейчъл се връща на работа след раждането, тя е неприятно изненадана, че са назначили нейн заместник в лицето на Гавин. Те имат класическото напрежение между двама души, които взаимно се привличат, но не си признават и вместо това не спират да се дразнят. Закачката им е забавна и в крайна сметка Гавин прави своя ход, но Рейчъл се интересува повече от чувствата на Рос и приключва взаимоотношенията им още преди да са започнали. 

Сценаристите не позволяват сюжетната линия да се развие, защото между героите наистина има химия, а до финала на сериала не остават много епизоди, в които да положат основите за възродяването на отношенията между Рос и Рейчъл. Някои фенове дори смятат, че въпреки комичните ситуации, щеше да е по-добре, ако връзката на Гавин и Рейчъл беше изиграла ключовата карта за събирането на всеобщите любимци, вместо романса между Джоуи и Рейчъл.

Продължение на историята на Фийби и баща й

Фийби определено има най-обърканото семейство от шестимата и не й коства никакви усилия редовно да стряска всеки непознат, на който започне да разказва за живота си. В един от сезоните (сезон 5, епизод 13) тя открива истинския си баща. След това той така и не се появява. 

Жалко, че не видяхме Франк Бюфе-старши в повече епизоди. Щеше да е хубаво да се запознаем по-добре с него и да ни покажат срещата между него, Фийби, Урсула и Франк-младши.

Любовта на Чандлър към сандвичи

Сценарият на един от епизодите предполага да се покаже как Чандлър редовно посещава един мъжки клуб заради любовта си към сандвичи. Това звучи по-скоро като история за Джоуи, тъй като всички знаем, че обожава сандвичи и жени. Но сюжетът е насочен към Чандлър. Епизодът определено щеше да е запомнящ се, а може би дори един от най-добрите. Матю Пери обаче не харесва идеята и казва, че не иска да го изиграе.

Съквартирантката на Фийби се появява

В шести сезон Фийби казва на Рейчъл, че не може да живеят заедно, защото има съквартирантка на име Денис. След няколко епизода обаче Фийби й съобщава, че Денис се изнася и вече няма пречка двете да са съквартирантки. 

За съжаление, Денис така и не е показана в шоуто. Представете си да можехме да видим още един персонаж, подобен на Фийби (който да разбира всичките й странности, за да може да живее с нея). Имайки предвид, че и Джоуи проявява интерес към Фийбината съквартирантка, несъмнено щеше да има култови моменти. 

Рос моли Каръл да се премести във Великобритания

Синът на Рос – Бен не участва в много епизоди. Той дори напълно изчезва от сериала, след като Рейчъл забременява. Това кара хората да вярват, че Рос не се интересува особено от него. 

След като Емили принуждава Рос да се премести при нея във Великобритания, той се опитва да убеди Каръл да го последва заедно с Бен и Сюзън, за да не се разделя със сина си. 

Тази изтрита сцена от пети сезон можеше да елиминира всички тези предположения и щеше да ни убеди, че Рос вижда Бен повече от няколко пъти в годината. 

Дали сюжетните линии, които разгледахме, щяха да подобрят или да съсипят „Приятели“ на практика никога няма да разберем. Факт е обаче, че седемнайсет години след края на сериала, той продължава да е все толкова популярен, стрийминг платформите да се състезават за правата над него и да набира аудитория от младото поколение.

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар