За добро или за лошо, хитовият сериал на БНТ "Под прикритие" навлезе в своя, предполагаемо, последен пети сезон. Или поне така увериха продуцентите на кримката, която за последните пет години завладя осезаем сегмент от телевизионната аудитория в България.

Излишно е да се показваме като големи патриоти и да се тупаме в гърдите, че "Под прикритие" е сериал на световно ниво. Защото това просто няма да отговаря на истината, нито пък ще бъде честно към неговия екип, който разполага със съответните заложени средства за изпълнение, адекватни за страната ни. И които, със сигурност, са смешни, сравнено с конкурентите му от други държави. Сериалът е отличен за стандартите на България, а това е прекрасно. Защото трудно България може да изкара продукт на наистина елитно ниво, когато опираме до сфери като киното или телевизията. Просто такива са реалностите, а трудно български продукт може да надскочи оковите, с които е завързан още преди самото си начало.

Тази вечер в ефира на БНТ бе излъчен първи епизод от последния пети сезон на "Под прикритие", а ние събрахме за вас няколко нещица, които ни се понравиха в пилотната серия, очаквана с огромен интерес. Ето кои са те:

(предупреждаваме, че е възможно наличие на спойлери)

1. Бойко Кръстанов

Постепенно превръщайки се във водещ персонаж в кримката, най-младият актьор в сериала (освен ако не сме забравили някого) внася така нужната свежест в продукцията. Бойко Кръстанов е харизматичен и интересен за наблюдаване, което сериозно коренспондира с някои други актьори от каста на "Под прикритие", които голяма част от хората оприличават на нещо средно между дъб и топола. Българските сериали не са нещо ново за Кръстанов, който вече има опит от ролята си в сапунката "Стъклен дом", като в случая осезаемата разлика е, че тук му се налага да стреля, да се бие и да се премята в стил Джейсън Борн, което сериозно коренспондира с образа, който му бе изграден в досадната сапунка, която вече споменахме. Очакваме с интерес да видим развитието на персонажа му в бъдеще.

2. Силвия Петкова

Още една добре позната актриса, която дебютира в сериала. Макар и все още млада, Силвия Петкова е актриса с вече солиден опит, което й позволява да се включи без какъвто и да е проблем в екшъна. На Силвия е отредена ролята на профайлър в полицейския екип на Мартин и компания, което е нещо ново за българските продукции като цяло. Ролята на профайлърите, имаме предвид. Тях вероятно вече добре ги познавате от американските филми и сериали, където участието им се цени високо. Подобно на Бойко Кръстанов, Силвия Петкова освежава актьорския състав на "Под прикритие" и е образ, който тепърва ще се развива и който все още почти не познаваме.

pod-prikritie-5

3. Танците на Куката

За танците на Куката има написано цяло хип-хоп парче (big up, Honn Kong, бел. авт.), като беше адски яко, че то бе включено в епизода. Съпроводено и с танците на Росен Гацов, също познат като Куката и с Мариан Вълев в ролята. А когато Куката танцува, всички гледат и не могат да отместят поглед. Всъщност, сега като се замислим, не бихме имали нищо против Росен да ни танцува във всеки един епизод до края на сагата. А защо не и да се включи в някой формат, подобен на Dancing Stars впоследствие? Освен ако не е мъртъв или в затвора, разбира се.

П.С. Куката с брада - we approve!

4. Захари Бахаров продължава да държи ниво

Подобно на Михаил Билалов, докато все още беше в играта (или всъщност - дали още не е?), Захари Бахаров е един от хората, които държат нивото на "Под прикритие" над санитарния минимум като качество на актьорската игра. Или разбирайте така - в тази продукция има хора, които компенсират за онези, които видимо не могат да играят, но по някаква причина все още участват в цялата работа. Няма да назоваваме имена, защото вярваме, че те си знаят кои са. Но по същество - Захари Бахаров е висока, висока класа и това е очевидно за всички. Освен всичко това, той е и учудващо поливалентен - бива го в театъра, бива го в киното, бива го и в телевизията. Голям шлем!

Иво Андонов е все още фактор в кримката, а макар и не всичко да му вървеше по мед и масло в първия епизод, остава да видим какво са приготвили сценаристите за персонажа му. Който беше и остава със съществено значение за голямата картинка.

Едва ли ще ви е приятно, ако чуете нещо подобно от човек като Иво Андонов
Едва ли ще ви е приятно, ако чуете нещо подобно от човек като Иво Андонов

5. Екшънът продължава да е налице

Екшън сцените в "Под прикритие" са от съществена важност за цялостната визия на продукцията, като и в този епизод успяхме да се насладим на такива. Видяхме престрелки, преследване с коли и дори атентат с базука, което от самото начало засити глада ни за нещо подобно. С всяка следваща година екшънът в "Под прикритие" ставаше все по-добър като изпълнение и ефекти, като би трябвало да вярваме на екипа, че и този път няма да ни разочароват. Bring it!

6. Джаро!?

Всички знаем, че Попов пръсна мозъка на Джаро и дори влезе в затвора за стореното. Жив ли е обаче Петър Туджаров? Ако до този момент конспирациите по този въпрос звучаха някак наивно и смешно, то гласът на Джаро в края на епизода наля вода именно в тези мелници. И за това обаче ще трябва да почакаме, преди да разберем какво точно се случи. Със сигурност обаче на хората им се получи не лош cliffhanger с тази финална сцена от епизода.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар