BBC определя мобилното приложение Shazam като магия, с която ежедневно милиони хора по света задоволяват музикалните си потребности. Какво обаче са търсили  потребителите на тази апликация през изминалата година? Противно на всички музикални класации, тук далеч не е нужно да стоят най-новите хитове, които имат милиони гледания в YouTube, а напротив – всяка песен, която сме чули по радиото, в кафето или метрото, но уви не сме знаели, може да намери своето място тук. Това е и причината “Most Shazamed list“ да не прилича на класациите, които всеки ден ни заливат. Коя е тази песен?", „Знаеш ли я?“, „Кой е изпълнителят?“, „Ех, знаех я!“- тези въпроси, а и още много, отдавна намериха своите отговори.

 

Обръщаме поглед към 2018 г. Най-честият отговор в Shazam e бил „Solo“ на Clean Bandit. Песента с участието на Деми Ловато е била потърсена близо 2 млн. пъти в приложението. Това обаче далеч не е изненада.  Вдъхновеното от латино музиката парче се превърна в жесток летен хит и „обикаляше“ целия свят, зареждайки хората с енергия.

 

С драстичната разлика от около половин милион като второто най-търсено изпълнение се нарежда песента "X" на Ники Джейм и Джей Балвин. Самият Джей Балвин не спира да радва феновете си с танцувални ритми и през годините доказа, че знае как да прави музика, която се харесва и се слуша. 

 

Пет от първите десет най-търсени песни са на британски изпълнители, сред които Калвин Харис и Дуа Липа се повяват като чест отговор с тяхното дуетно парче „One kiss”. Песента на двамата световни любимци се превърна в най-дълго заемащата #1 песен с главно женско участие във Великобритания за това десетилетие. Плътно зад тях се нареждат творението на Dynoro и Gigi D’Agostino „In my mind“, което освен тук, се нареди и на редица челни позиции из музикалните чартове на различни места по света.

 

Хитът „Friends“ на Анa-Мария и Маршмелоу е най-търсената песен в рамките на един ден. Датата е 8 април, а парчето е потърсено около 800 хил. пъти. Да, точно така.Това са цели два месеца след излизането му, което е показателно колко време е необходимо на песните да навлязат в обкръжението на обществото и да завладеят всички радиа.

 

Подобен е и случаят с песента „Perfect“ на Ед Шийрън, която радва ушите ни вече близо две години. Тя е най-търсената поп песен на 2018 година. А общият й брой появявания в Shazam надхвърля 16млн., което безспорно повдига въпроса: "Наистина ли има 16 млн. души, които не са чували за Ед Шийрън?", който остава без отговор. Това, което прави впечатление в тазгодишната класация, е фактът, че единствено Ед Шийрън и Tом Уокер с парчето си „Leave A Light On” присъстват самостоятелно. Всички останали песни са колаборации. Дрейк се отличи като най-търсеният артист тази годината. Причината да не го виждаме в този списък, е защото търсенията му бяха разделени измежду всичките му песни от неговия нов албум "Scorpion". След него в приложението се нареди J Balvin, който успя да намери мястото си на два пъти в топ 10, макар и да не е със соло изпълненията си.

Какво обаче се случи със самия Shazam през последната година?

Технологията на Shazam работи, като анализира уникалния звуков отпечатък на всяка една песен и го използва, за да сравни аудиото, което улавя през телефона, със своята база данни. Именно това му невероятно технологично предимство привлече погледите към  мобилното приложение. Миналата година компанията бе купена от Apple Music за неофицилната сума от 400 млн. долара, което прави Shazam една от най-скъпите придобивки на Apple. В момента приложението има над  120 млн. потребители месечно и е една от малкото компании за музикална технология, които отчитат печалба. Надеждата на Apple бе, че приложението ще препраща потребителите директно към техните услуги за стрийминг, които в момента се нареждат на второ място след шведската разработка Spotify, що се отнася до абонати. Сделката бе подложена на щателна проверка от Европейската заради съмнения, че новата придобивка ще даде нечестно предимство на Apple Music спрямо техните конкуренти, но в крайна сметка тя беше одобрена през септември. Резултатите от тази покупко-продажба ще видим в бъдеще, а до тогава ще продължаваме да се възползваме от постоянния музикален поток, с който Shazam ни помага във всякава ситуация.

Автор

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Напишете коментар