Шан-Чи е най-новият герой, който прави своя дебют в четвъртата фаза на MCU. Това е и първият Marvel филм с почти изцяло азиатски актьорски състав. Първоначално, когато филмът бе обявен, масовата аудитория не бе особено развълнувана, просто защото не знаеше какво да очаква. Това обаче не важи за по-запалените фенове, чиято лампичка "светна" веднага, щом разбраха, че истинският Мандарин от комиксите и десетте пръстена ще бъдат намесени. По-паметливите сред вас помнят, че легендата за "Десетте пръстена" бе загатната още в самото начало на комиксовата вселена.

Какво знаем за "Десетте пръстена"?

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Именно организация със същото име бе отговорна за отвличането на Тони Старк в "Железният човек" (2008), а събитията доведоха до създаването на животоспасяващия реактор в гърдите на Старк, който пък оформи създаването на обичания от всички ни Железен човек. В хода на филмовата вселена имаше и други тънки препратки към "Десетте пръстена", но най-известната бе появата на Мандарина в "Железният човек 3", но не точно...

Уенву / Мандаринът 

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

В "Железният човек" 3 разбрахме, че персонажът на Бен Кингсли (Тревор Слатъри) е просто актьор, който се преструва на него, което доведе до недоволството на много фенове през 2013.

В "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" истинският Мандарин (Уенву), изигран от Тони Лън, прави своя дебют и нещата придобиват съвсем различен смисъл. Той е лидер на престъпната организация и освен това е баща на най-новия герой в Marvel вселената - Шан-Чи, изигран от Симу Лиу. Първата срещу между Уенву и майката на Шан-Чи е една от най-красивите сцени във филма, която сама по себе си казва много за двамата, без да е изречена нито една думичка.

В комиксите Шан-Чи е известен като "The Master of Kung-Fu", нещо, с което бързо ще се съгласите, щом гледате филма. Това, че е трениран още от дете, за да стане достоен наследник на баща си, е част от нелекото му детство, но проблемът е, че понякога крушата пада по-далеч от дървото. Шан-Чи е много по-близък с майка си, отколкото с баща си, но е заимствал най-добрите черти от двамата. В продължение на десет години той живее съвсем нормален живот, далеч от баща си, което обяснява и отсъствието му до този момент в Marvel вселената.

Естествено се случват някои неща, които принуждават Шан-Чи и баща му да се срещнат отново, като тук започва може би една от най-интересните семейни истории, които Marvel са правили досега.

Легендата гласи…

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Без да издавам детайли, в комиксите десетте пръстена имат различни сили, които комбинативно представляват изключително силно оръжие. В рамките на филма те са гривни и е разбираемо защо е направена тази промяна, а именно - за да не се преповтаря историята с камъните на безкрайността, които бяха важни в "Инфинити сагата". Отделно, подобен тип гривни реално се използват в кунг-фу битките. Както се досещате, те са притежание на Уенву, който иска сина си до себе си с точно определена цел. Каква? Ще разберете сами.

Пръстените имат свръхестествен произход. Те са сред най-силните оръжия в Marvel вселената и този, който ги използва, автоматично се превръща в опонент, който не искаш да имаш. Те могат да бъдат използвани както за демонстриране на сила и завладяване на територии, така и извършване на добри дела, въпросът е кой ги владее? Със сигурност визуалното им представяне в действие на голям екран е пиршество за сетивата.

Уенву и Шан-Чи използват пръстените по коренно различен начин и е показано много добре в рамките на филма, добавяйки допълнителен слой към цялостната история, която се разплита.

Кои са те?

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Симу Лиу (Шан-Чи) е изключително талантлив и сърцат млад актьор, който с нетърпение очаквам да видя отново в MCU. Видимо се раздава на макс, влизайки в ролята и най-важното е, че го прави от сърце, понеже знае колко важен е този филм за самия него като изгряваща звезда, но също така и за азиатската култура и Marvel вселената. Отношенията между баща и син веднага приковават интереса.

Тони Лън е известно име в кино индустрията и смея да твърдя, че пресъздава образа на Уенву (Мандарина), карайки те да погледнеш през неговата гледна точка и в дадени моменти да му симпатизираш. Самият персонаж е много повече от поредния злодей и със сигурност е един от тези, за които можеш да говориш доста след филма.

Една от приятните изненади във филма е Менг‘ер Жанг, която се подвизава като Сялин (по-малката сестра на Шан-Чи). Отношенията помежду им и начинът, по който се противопоставят на баща си, е нещо, което е в основата на филма. В дадени моменти Сялин е също толкова важен персонаж, колкото и Шан-Чи.

Кейти е най-добрата приятелка на Шан-Чи, изиграна от Аукуафина. Още в първите им няколко общи сцени можеш да видиш, че приятелството им не изглежда форсирано. Кейти е забавният персонаж, който от време на време пуска шеги, но също така е и важна опора за главното действащо лице. В рамките на филма, нейният персонаж също бива надграден, но по обясними причини, не тя е образът под светлините на прожекторите.

Естествено има и други персонажи, които могат да бъдат споменати, като Death Dealer, който е изкусен боец, работещ за Уенву и е тясно свързан с детството на Шан-Чи. По тази причина и битката между тях е един спектакъл за очите. Мишел Йео, Флориан Мунтеану и Фала Чен също имат важни роли, за които не мисля да издавам нищо. Цялостно, изключително богат и интересен актьорски състав с наличието на няколко приятни изненади.

Екшън спектакъл

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Няма да преувелича ни най-малко, ако кажа, че екшън хореографията в "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" е не просто красива, а и направена с вкус към детайла. Начинът, по който камерата проследява персонажите и заобикалящата ги обстановка е нещо, което всеки кино фен трябва види на голям екран. Буквално има сцени, които те карат да стоиш на ръба на седалката с широка усмивка на лицето.

Наличието на кунг-фу и други бойни стилове напомня за много класики с Брус Лий и Джеки Чан. До известна степен е сюрреалистично, че MCU се докосва и до това кътче от световната култура, което със сигурност ще остави траен отпечатък в комиксовата вселената.

Голяма заслуга за всичко това има ръководителят по каскадите Брадли Джеймс Алън, който за жалост загубихме няколко седмици преди световната премиерата на филма. Алън бе дългогодишен член на екипа на Джеки Чан и неговите знания и опит със сигурност са спомогнали за изграждането на този нов и богат свят в Marvel вселената.  

От комиксите към големия екран

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Въпреки че трейлърите показват доста неща, голяма част от изненадите не са включени в маркетинг материалите. Без паника, няма да бъдат разкрити и тук, но филмът със сигурност отваря вратите към изцяло нов кът в Marvel вселената, така както се случи с Уаканда в "Черната пантера". 

Както виждате и вече знаете, във филма има дракони и някои други митични същества, които са заимствани директно от комиксите и филмът по никакъв начин не се плаши да ни ги представи. Точно обратното, благодарение на добре разказаната история, всичко придобива смисъл и те кара да протегнеш ръце към иначе голямата хапка, която лентата ни предлага.

Режисьорът Дестин Даниел Кретън е съумял да ни запознае с всички тези нови същества, без да ни отвлича вниманието от главната история. Това не се случва и в хумористичните сцени, понеже те са позиционирани на удачни места, за да разчупят атмосферата в типичния Marvel стил. Да, някои от шегите са ненужни, но цялостно филмът е балансиран в това отношение. 

Нека по-добрият победи

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Помните ли кой беше злодеят в "Невероятният Хълк" (2008)? А сещате ли се кой е човекът, съпътстващ Доктор Стрейндж в мистичните му приключения? Е, Abomination срещу Уонг е само една от многото изненади, които трейлърите ни предложиха. 

Къде беше Abomination толкова години и защо изглежда така? Всъщност, промяната във външния му вид е директна препратка към комиксовия му външен вид. Знаем, че ще го видим отново в предстоящия сериал "She-Hulk" догодина. Може би се питате защо Уонг се бие с него? Това са само част от изненадите, които ви предстоят в рамките на филма.

Нова ера, нови герои

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Повечето хора свързват Marvel вселената именно с “Голямата тройка“, но след събитията от "Отмъстителите: Краят", имаме нужда от нова свежа кръв в добре смазаната кино вселена и Шан-Чи е персонаж, който ще стане изключително важен в идните години.

Филмът е повече от добре структурирана origin история, но в същото време намигва за предстоящите истории, които ще бъдат разказвани в бъдеще. Отношенията между баща и син са поставени изключително добре и те карат да погледнеш през гледната точка на двамата. 

Бойната хореография е най-добрата, която сме виждали до този момент в MCU и е удоволствие за сетивата. Персонажите са интересни за проследяване, независимо от това дали са позитивни или негативни образи. 

Филмът не бяга от добре познатата MCU формула и това си личи. Лентата обаче умело балансира между сериозните и забавните моменти. Включването на изцяло нови и фантастични същества не отнема абсолютно нищо от цялостното изживяване, напротив, кара те да си дадеш сметка за важността на този нов свят, който виждаме за първи, но не и за последен път, а най-важното е, че разширява филмовата вселена. По любопитните сред вас могат да се разровят в интернет и да видят, че част от митичните същества са тясно свързани с азиатската култура, тоест е подходено с уважение към първоизточника.

Финалната битка е нещо доста различно за MCU, но в същото време се вписва в добре позната структура на филмите им. Ако светът, който вече ви е бил представен ви е харесал, то ще оцените и финалния спектакълът, който ще видите. Притокът на адреналин е неизбежен и макар на места да става изключително откачено, това не променя факта, че сцената е безбожно красива, а ефектите са изпипани до последния детайл.

Саундтракът се вписва много добре с цялостната динамика и кунг-фу сцените във филма. Независимо от това, не бих казал, че някоя от мелодиите е толкова емблематична, колкото тази в "Черната Пантера". 

Няма да ви шокирам ако ви кажа, че филмът има две кредит сцени, нали? Работата е там, че и двете са изключително важни и разкриват посоката към която Marvel вселената се отправя. Дори бих казал, че първата е сред най-добрите тийзъри, касаещи бъдещите събития във вселената изобщо и която със сигурност ще остави замислени най-запалените фенове… казвам го от първо лице.

В заключение, Дестин Даниел Кретън и Дейвид Калахам ни предоставят едно изключително важно парче в четвъртата фаза на Marvel вселената с "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена". Благодарение на филмите и сериалите се изграждат нови персонажи, които в последствие ще кръстосат пътищата си и ще се наложи да обединят сили, а Шан-Чи е едно от имената, които ще чуваме все по-често по ред причини, които ще разберете щом гледате филма.

Естествено, имам няколко забележки. Даден персонаж можеше да бъде използван повече в рамките на филма, друг имаше ненужно по-дълга роля. Сцената, в която Шан-Чи облича комиксовия си костюм (който е изключително практичен), нямаше това въздействие, което сме свикнали да виждаме, а можеше да бъде много силна сцена. Това са нещата, които почувствах като пропусната възможност, но не променят факта, че филмът е много добра origin история, която разгръща нови посоки в Marvel вселената.

Много хора подценяват този филм, просто защото не знаят нищо за персонажа, но веднага щом го гледат, ще осъзнаят в каква заблуда са били. "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" е изключително свежо, интересно и завладяващо парче от огромния MCU пъзел, което надгражда цялостната история и те кара да чакаш следващата поява на персонажа.

Шан-Чи ще се завърне…

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

Филмът, който ще промени всичко…

Следващият MCU филм, който очакваме на 5 ноември е "Вечните', режисиран от носителката на "Оскар" Клои Жао. Това е заглавие, което буди интереса във всеки по-запален Marvel фен открай време и който най-кратко бих могъл да опиша като комиксов епос. Главозамайващият актьорски състав, в комбинация от невероятно красивите кадри и самата история, която ще промени всичко в MCU в идните години, са все неща, които правят "Вечните" един от най-чаканите филми за годината.


Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар