„Сексът и комунизмът 2“: една книга за свободата


Снощи, 10 ноември, столичният книжен център „Гринуич“ бе домакин на премиерата на „Сексът и комунизмът 2“, чийто автор е Милена Фучеджиева, а издател: „Ентусиаст“. Точно една година след публикуването на романа „Сексът и комунизмът“, който бързо се превърна в бестселър, писателката представи и неговото продължение. Появата на втората книга е провокирана от хилядите читатели, които искаха да разберат как ще се развие историята от първата част. Премиерата отново се състоя на емблематичната за българската история дата 10 ноември. От тази дата са и последните събития в книгата „Сексът и комунизмът 2“, но 26 години по-рано – през не съвсем далечната 1989 г.

Книгата представи политологът Владимир Шопов, а специално за гостите на събитието, откъс от „Сексът и комунизмът 2“ прочете актрисата Койна Русева. Тя реши да пресъздаде писмото, което нейният любим персонаж от книгата - Анастасия, завещава на своята внучка. В образа на Анастасия актрисата вижда една истинска Чехова героиня. По време на премиерата беше представена ексклузивно специалната фотосесия, направена за корицата на книгата, по идея на писателката и с участието на модела Антоанета Минчева.

„Свободата е най-важното нещо в живота ни! Тези книги са за свободата“, сподели Милена Фучеджиева, която разкри интересни факти около написването на книгите. „Аз заживявам със своите герои. Каквото и да напиша аз заживявам в него. Всяко нещо се прави със сърце и ако човек не влага сърцето си, не може да докосне хората“. Авторката сподели още, че връщането към времената, за които са писани романите, не е била нито лека, нито приятна работа. „Нямаше как да напиша тези книги по-рано. Те не бяха възможни тогава. Аз бях съвършено друг човек. Трябваше да ми се случат безброй много неща – да замина да живея в чужбина, да се отдалеча, да отрежа всичко като с нож, за да мога в един момент да се върна и да заживея отново в България, да преосмисля всичко. Нека се опитаме да осигурим на младите хора знанието, което е необходимо, за да стъпиш на здрава почва. Психологически трябва да знаеш какво се е случвало преди“, заключи писателката.

„Продължението е също толкова чудесно, колкото и първата част на романа“, каза Владимир Шопов, който говори за книгата. Изборът романът да бъде представен от политолог, а не от литературовед, също не е случаен. „Тази книга е контрапункт на безличния и безсубектен език на Прехода и на начина на мислене след ’89 година. Тя е важна, защото отива отвъд случилите се през последните двайсет и няколко години употреби на самия Преход, защото той често беше използван да деперсонализира и да оправдава безотговорност. И не на последно място, тази книга е важна, защото говори за свободата от първо лице единствено число. Нещо, на което ние все още се учим като общество“, сподели още Шопов.

Сред гостите на събитието бяха Светлозар Игов, Силва Зурлева, Ваня Шекерова, Мартичка Божилова, Мина Милева, Деси Тенекеджиева, Еми Барух, Михаил и Кристина Белчеви, Йордан Славейков, Евелина Борисова, Диляна Димитрова, Ани Халваджиян, Асен Чанков, Константин Марков, Биляна Петринска, Амелия Личева, Диана Дамянова и още много колеги, приятели и близки на писателката.

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни