Четири сериали, които ни помагат да бъдем неловки

И, разбира се, да отпразнуваме странността си във всеки неприятен (за егото) момент. С наистина подходящи за това сериали.

Кой не търси как да си подслади следобеда или вечерта, лишена от социално усърдие. Има десетки начини, но моята препоръка ще е насочена към почитателите на дебилния хумор и неловкостта във всичките й измерения, за да я заобичаме у себе си. Ако Стийв Карел, Ейми Полер, Уил Феръл, Кристен Бел и Уил Арнет не могат да изкарат шантавата ви страна на показ, надали някой би съумял, дори текилата. Малцина не познават класиката в абсурдната ТВ комедия, но да си припомним и добавим свежо попъплнение.

Почвам с любимото си нещо на света, чиито главни герои ми служат за наставници в ежедневни ситуации и дори притежавам ламиниран цитат. А именно "Офисът" (The Office), адаптираният от Гред Даниълс (Saturday Night Live, King of the Hill, The Simpsons.) британски ситком, от който излизат и се радват на успех цели девет сезона. Действието се развива в офис на американска компания за хартия.  Ще срещнете несериозен шеф/лапе/клоун (Стийв Карел), който не само не бачка, но бойкотира всеки делови момент и лиготията му е основен стимул за живот (като да се заключва в усмирителна риза и вериги и да губи ключа, да организира маратони в работно време и да писка като ученичка). 

Офисът
"Офисът"

Ще се запознаете и със социопат-кариерист, бранещ се от невидими врагове и налагащ абсурдни концепции по-настървено от Ханибал Лектър. Също и с двойка сродни души, чието дело е най-красивата любовна история в ТВ ефира изобщо, която би разнежила и най-върлия циник. Както и още шепа идиоти, всеки автентичен, странен и готин. Ако ви се хили до спазми и понасяте груби, но гениални шегички, които днес модерният либерализъм щеше да банне, отделете време на сериала. А Уил Феръл ще ви се отблагодари с бонус присъствие в седми сезон. “Would I rather be feared or loved? Easy. Both. I want people to be afraid of how much they love me.”

Вторият сериал, който препоръчвам с чисто сърце, е "Паркове и отдих" (Parks and Recreation), отново  създаден от Грег Даниълс и Майкъл Шур (и вторият имат пръст в "Офисът"). Продукцията е политическа сатира, простираща се в седем изключително дебилни сезона. Лесли Ноуп (Ейми Полър) е опърничава руса жена, работеща като държавен служител и абсолютно несломима в амбициите си. Козирог, живеещ за кариерно развитие в дребно тяло на неловък човек, поставящ работата над съня, любовта и гофретите.

Паркове и отдих
"Паркове и отдих"

Нейн пълен антипод е шефът, Рон Суонсън (Ник Офърман), на когото не му пука за нищо, несвързано с дивеч, алкохол, почивка и сарказъм. Имаме си и Том (Азис Ансари), индиец с психика и физика на тийнеджър, неадекватен музикант, примерна медицинска сестра, заядлива стажантка, добряк, набеден за пълен провал и още няколко впечатляващи образа, към които се добавя с годините. Диалозите са оригинални и динамични, макар сетът рядко да се променя, както при “Офисът”. Абсурдните ситуации валят, като например трансово преклонение пред кон, наречен Lil’ Sebastian, живеене на палатка в изкоп и бизнес идеите на Том (парфюм за бебета, клуб който отваря веднъж на година, алкохолен йогурт, etc).

Третото ми неловко предложение за сериали е “Развитие в застой” (Arrested Development).  Създател е Мичъл Хурвиц, сезоните са първоначално три, но е подновен от Netflix през 2013-та. Фокусира се върху дисфункционално семейство, мимикиращо лайфстайл, който отдавна не може да си позволи. Протагонистът Майкъл (Джейсън Бейтман) е вдовец и баща, стараещ да се да усмири егоизма и манипулативната природа на роднините си. Синът му Джордж Майкъл (така познатото ни вече лице от шашави  комедии Майкъл Сера) е добряк, влюбен в братовчедка си. Ако не мислите, че това е странно, да се прехвърлим на брата-магьосник на Майкъл – Джордж Оскар (Уил Арнет – актьорът с най-дебилна усмивка на света) или другият му брат – вечно паникьосаният  Бъстър (Тони Хейл), който губи ръката си, ухапан от тюлен. Намира се още една сестра, чийто мъж, неуспял психиатър-актьор, се държи като хомосексуален и има фобия от голота (gymnophobia). И като добавим, че сериалът включва снимане с преносима камера, войсоувъри и сменяне на времевата линия с архивни записи, може да заключим, че това шоу е достатъчно шантаво, за да освети дъждовните съботи. Понякога просто имаме нужда от такива сериали. Аз лично с удоволствие ще наваксам с епизодите.

Развитие в застой
"Развитие в застой"

Завършвам с кратко описание на последния любимец от списъка със сериали, а именно "На по-добро място" (The Good Place) Създател отново е Майкъл Шур, а сериалът, стартирал 2016-та, все още вървящ в ефира, включва познати лица - Кристън Бел и Тед Дансън. 

Тук вече имаме философия, екзистенциализъм, човъркане в морала и всякакви важни въпроси, маскирани зад lol хумор. Действието се развива в отвъдното или така наречения Afterlife. Няколко герои с почти никакви допирни точки се озовават в Рая и са принудени да ретроспектират животите си и евентуално да реформират личността си, че да си го заслужат вътрешно. Разбира се, нищо не е ясно или сигурно с нерешителен професор, кифла-грандоман, инфантил, грубиянка и хитър демон. Но повърхностните образи търпят разгръщане, което носи много куриози и дълбоки изводи. Бих го определила като забавната смисленост, от която се нуждаем, за да мислим през смях. Както, най-неловкият образ,  Джейсън, (Мани Джакинто) би казал: “Anytime I had a problem and I threw a Molotov cocktail, boom!, right away I had a different problem”.

На по-добро място
"На по-добро място"

Ако не сте ги гледали тези сериали още, попитайте приятели, които са и вероятно ще потвърдят, че няма нищо по-развеселяващо от добрия сарказъм в абсурдeн момент. Екранен или реален. Завършвам с бонус предложение в същия дух  – Brooklyn Nine-Nine.

Мартина Чалъкова

Завършила съм психология, но по-силно и натурално ме влече философията. И дървената, и по-смислената. Обичам да пиша, пея и да бъда пометена от стойностно кино, поезия или перфектно изречение. Интересувам се от катарзиси и всичко, което е емоционално наситено. Стилово съм минала през детски приказки, разкази, импресии, поезия, почти издадох книга.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни