И, разбира се, да отпразнуваме странността си във всеки неприятен (за егото) момент. С наистина подходящи за това сериали.

Кой не търси как да си подслади следобеда или вечерта, лишена от социално усърдие. Има десетки начини, но моята препоръка ще е насочена към почитателите на дебилния хумор и неловкостта във всичките й измерения, за да я заобичаме у себе си. Ако Стийв Карел, Ейми Полер, Уил Феръл, Кристен Бел и Уил Арнет не могат да изкарат шантавата ви страна на показ, надали някой би съумял, дори текилата. Малцина не познават класиката в абсурдната ТВ комедия, но да си припомним и добавим свежо попъплнение.

Почвам с любимото си нещо на света, чиито главни герои ми служат за наставници в ежедневни ситуации и дори притежавам ламиниран цитат. А именно "Офисът" (The Office), адаптираният от Гред Даниълс (Saturday Night Live, King of the Hill, The Simpsons.) британски ситком, от който излизат и се радват на успех цели девет сезона. Действието се развива в офис на американска компания за хартия.  Ще срещнете несериозен шеф/лапе/клоун (Стийв Карел), който не само не бачка, но бойкотира всеки делови момент и лиготията му е основен стимул за живот (като да се заключва в усмирителна риза и вериги и да губи ключа, да организира маратони в работно време и да писка като ученичка). 

Офисът
"Офисът"

Ще се запознаете и със социопат-кариерист, бранещ се от невидими врагове и налагащ абсурдни концепции по-настървено от Ханибал Лектър. Също и с двойка сродни души, чието дело е най-красивата любовна история в ТВ ефира изобщо, която би разнежила и най-върлия циник. Както и още шепа идиоти, всеки автентичен, странен и готин. Ако ви се хили до спазми и понасяте груби, но гениални шегички, които днес модерният либерализъм щеше да банне, отделете време на сериала. А Уил Феръл ще ви се отблагодари с бонус присъствие в седми сезон. “Would I rather be feared or loved? Easy. Both. I want people to be afraid of how much they love me.”

Вторият сериал, който препоръчвам с чисто сърце, е "Паркове и отдих" (Parks and Recreation), отново  създаден от Грег Даниълс и Майкъл Шур (и вторият имат пръст в "Офисът"). Продукцията е политическа сатира, простираща се в седем изключително дебилни сезона. Лесли Ноуп (Ейми Полър) е опърничава руса жена, работеща като държавен служител и абсолютно несломима в амбициите си. Козирог, живеещ за кариерно развитие в дребно тяло на неловък човек, поставящ работата над съня, любовта и гофретите.

Паркове и отдих
"Паркове и отдих"

Нейн пълен антипод е шефът, Рон Суонсън (Ник Офърман), на когото не му пука за нищо, несвързано с дивеч, алкохол, почивка и сарказъм. Имаме си и Том (Азис Ансари), индиец с психика и физика на тийнеджър, неадекватен музикант, примерна медицинска сестра, заядлива стажантка, добряк, набеден за пълен провал и още няколко впечатляващи образа, към които се добавя с годините. Диалозите са оригинални и динамични, макар сетът рядко да се променя, както при “Офисът”. Абсурдните ситуации валят, като например трансово преклонение пред кон, наречен Lil’ Sebastian, живеене на палатка в изкоп и бизнес идеите на Том (парфюм за бебета, клуб който отваря веднъж на година, алкохолен йогурт, etc).

Третото ми неловко предложение за сериали е “Развитие в застой” (Arrested Development).  Създател е Мичъл Хурвиц, сезоните са първоначално три, но е подновен от Netflix през 2013-та. Фокусира се върху дисфункционално семейство, мимикиращо лайфстайл, който отдавна не може да си позволи. Протагонистът Майкъл (Джейсън Бейтман) е вдовец и баща, стараещ да се да усмири егоизма и манипулативната природа на роднините си. Синът му Джордж Майкъл (така познатото ни вече лице от шашави  комедии Майкъл Сера) е добряк, влюбен в братовчедка си. Ако не мислите, че това е странно, да се прехвърлим на брата-магьосник на Майкъл – Джордж Оскар (Уил Арнет – актьорът с най-дебилна усмивка на света) или другият му брат – вечно паникьосаният  Бъстър (Тони Хейл), който губи ръката си, ухапан от тюлен. Намира се още една сестра, чийто мъж, неуспял психиатър-актьор, се държи като хомосексуален и има фобия от голота (gymnophobia). И като добавим, че сериалът включва снимане с преносима камера, войсоувъри и сменяне на времевата линия с архивни записи, може да заключим, че това шоу е достатъчно шантаво, за да освети дъждовните съботи. Понякога просто имаме нужда от такива сериали. Аз лично с удоволствие ще наваксам с епизодите.

Развитие в застой
"Развитие в застой"

Завършвам с кратко описание на последния любимец от списъка със сериали, а именно "На по-добро място" (The Good Place) Създател отново е Майкъл Шур, а сериалът, стартирал 2016-та, все още вървящ в ефира, включва познати лица - Кристън Бел и Тед Дансън. 

Тук вече имаме философия, екзистенциализъм, човъркане в морала и всякакви важни въпроси, маскирани зад lol хумор. Действието се развива в отвъдното или така наречения Afterlife. Няколко герои с почти никакви допирни точки се озовават в Рая и са принудени да ретроспектират животите си и евентуално да реформират личността си, че да си го заслужат вътрешно. Разбира се, нищо не е ясно или сигурно с нерешителен професор, кифла-грандоман, инфантил, грубиянка и хитър демон. Но повърхностните образи търпят разгръщане, което носи много куриози и дълбоки изводи. Бих го определила като забавната смисленост, от която се нуждаем, за да мислим през смях. Както, най-неловкият образ,  Джейсън, (Мани Джакинто) би казал: “Anytime I had a problem and I threw a Molotov cocktail, boom!, right away I had a different problem”.

На по-добро място
"На по-добро място"

Ако не сте ги гледали тези сериали още, попитайте приятели, които са и вероятно ще потвърдят, че няма нищо по-развеселяващо от добрия сарказъм в абсурдeн момент. Екранен или реален. Завършвам с бонус предложение в същия дух  – Brooklyn Nine-Nine.

Автор

Завършила съм психология, но по-силно и натурално ме влече философията. И дървената, и по-смислената. Обичам да пиша, пея и да бъда пометена от стойностно кино, поезия или перфектно изречение. Интересувам се от катарзиси и всичко, което е емоционално наситено. Стилово съм минала през детски приказки, разкази, импресии, поезия, почти издадох книга.

Напишете коментар