Една сутрин Грегор Замза се събуди след неспокойни сънища и откри, че в леглото си е преобразен на огромно насекомо.“ – това е емблематичното първо изречение на новелата „Метаморфозата“ на Франц Кафка - основата, върху която е изграден спектакълът „Семейство Замза“.

Грегор Замза е незначително колело в грандиозната машина на света – обикновен редови чиновник с рутинно ежедневие, без емоционални или интелектуални върхове и спадове, без поводи за вдъхновение, без право да излиза от правата линия на предначертания си живот. Грегор Замза е човек без лице, чиято служба не предполага изключителност и забележителност. Той е изгубен в механични действия, в инерция, в духовна изолираност и непреодолима самота. В концепцията на Кафка това чувство на нищожност избухва в „метаморфозата“ на човека в хлебарка, в противно насекомо, в живо извращение на битието. И от тук започва нашият спектакъл.

Постановката на Катя Петрова, сценографията на Петя Караджова и играта на целия актьорски екип на представлението успяват по много садистичен начин да ни „всмучат“ в атмосферата на случващото се. Бившите възпитаници на НАТФИЗ Ангел Калев, Анна-Валерия Бостанян, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Любомир Желев и Радослава Неделчева пресъздават живота на Грегор Замза и семейството му след неговата метаморфоза – невъзможността да бъдеш разбран дори от „своите“, погнусата, кризата на всеки един „Аз“ в тази ситуация на краен срив. В спектакъла се преплитат като в бълнуване кукли, маски, актьорска игра, танцови елементи и анимация на предмета – съчетани с въображение, усет и такт, които още веднъж обясняват нагледно защо именно Катя Петрова е феномен в български и дори световен мащаб.

Но кратко след като успеете да привикнете към визуалната обстановка на случващото се, ще трябва да се сблъскате с най-специфичното за този спектакъл, и лично за мен най-голямото предизвикателство като зрител – звукът. Любомир Желев, стоящ зад куклата на насекомото Грегор Замза, демонстрира изключително висш пилотаж и смело мога да заявя, че именно той ще ви накара или да се влюбите в това представление, или да си скъсате дрехата и да си тръгнете от него. Beatbox уменията му, съчетани със сценичното случване и цялостната концепция на спектакъла, ще ви изстрелят или в друго измерение, или през вратата. А може би и двете.

Колкото и ревюта и текстове да бъдат написани, „Семейство Замза“ никога няма да се окаже това, което сте си представяли, докато четете. Това е представление, което е живо, което въвлича, което те кара да преминеш в съвсем друг емоционален и мисловен режим. Философската му същност е нещо, което разбираш по-скоро инстинктивно, отколкото рационално.

замза1

Експериментът, типично в естетиката както на Катя Петрова, така и на самото пространство на Театрална работилница „Сфумато“, не може да има предопределен резултат. Това не е представление, в което ще получите утеха и убежище, а представление, което цели да даде познание, или най-малкото – да зададе въпроси.

Спектакълът влезе в програмата на Театрална работилница „Сфумато“, след като спечели вота на журито по време на фестивала „Малък сезон 2015“ и първото му официално появяване на тази сцена ще бъде на 22-ри декември.

Автор

Тереза е културолог, ПР, журналист и автор на свободна практика. Професионален любител на театър и литература, колекционер на книги, наивен ентусиаст за бъдещето на света.

Напишете коментар