Финалът на първия сезон на "Западен свят" е вече факт. Сериалът успя да счупи рекордите дори и на "Игра на тронове" като събра най-високата аудитория на HBO до момента. Какво прави "Западен свят" толкова успешен?

За тези от вас, които все още не са гледали сериала, не се притеснявайте, в статията няма спойлери.

1. Актьорите

Ще си призная, че съм огромен фен на Антъни Хопкинс (“Мълчанието на агнетата", 1991) и Ед Харис (“Враг пред портата”, 2001). Обожавам ги в ролите на антигерои и те бяха основната причина да изгледам първия епизод на "Западен свят".

Джеймс Марсдън и Джими Симпсън познаваме с ролите им в по-леки романтични филми. Джефри Райт за съжаление до момента участва с малки роли в касови филми като “Казино Роял” (2006), където нямаше възможност да покаже таланта си.

Женският актьорски състав също е впечатляващ. Звездата на Евън Рейчъл Ууд изгрява още в тийнейджърските й години в драмата "Тринадесет" (2003), а колежката й, актрисата Танди Нютън, участва в драмата “Преследване на щастието” (2006).

Познатите лица са добър маркетингов трик, който безспорно засилва интереса и увеличава аудиторията.

2. Създателите на "Западен свят"

Зад успешният проект "Западен свят" стоят Лиса Джой и Джонатан Нолан, които са двойка и в живота. Джонатан Нолан е брат на талантливия и популярен през последните години Кристофър Нолан ("Генезис", 2010). Заедно работят по написването на сценариите на повечето филми на Кристофър Нолан.

Един от изпълнителните продуценти на "Западен свят" е Джей Джей Ейбрамс, който освен създател на хитовия сериал "Изгубени" (2004), е и режисьор на "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015).

3. Актьорската игра

Няколко известни имена не правят един сериал добър. Важна е играта, а при  "Западен свят" тя е безупречна. Имаме ярки злодеи, силни жени и запомнящи се сцени. Всеки кадър е удоволствие, а освен големите имена, останалите поддържащи актьори се справят не по-малко добре.

4. Жанровият хибрид

"Западен свят" е римейк на едноименния филм от 1973 година. Сериалът се придържа към основната идея на филма, като представлява хибрид между научна фантастика и уестърн. Това може би е предпоставка да бъде разпален интереса основно на мъжката аудитория, но драмата и любовните истории в "Западен свят" биха привлекли и дамите. Екшънът, насилието и еротичните сцени също са част от действието в сериала. Общо взето – за всекиго по нещо.

5. Историята и темите, които сериалът засяга

Темата за създаването на изкуствен интелект, който придобива човешко съзнание, не е нова. В "Западен свят" роботите, създадени по човешки образ и подобие, са средство за забавление на хората. До каква степен човек може да си играе на Господ и дали технологията няма да се обърне срещу него в даден момент? Какво отличава нас, хората, от роботите?

"Западен свят" поставя тези и още много въпроси, очаквайки от зрителя сам да достигне до верните отговори.

6. Постоянните изненади

Напоследък сме затрупани от филми, сериали и видео игри, засягащи всякакви тематики, ползващи различни похвати, с цел да ни впечатлят. Все по-трудно е сериал да изненада и държи аудиторията в напрежение. "Западен свят" ни поднася множество обрати и непредвидени ситуации, които няма как да ни оставят безразлични. Подобно на "Игра на тронове", създателите на "Западен свят" не изпитват съжаление и не щадят героите си.

7. Финалът

В едно интервю Евън Рейчъл Ууд казва, че когато зрителите изгледат десети епизод, ще станат на крака и ще ръкопляскат. Първоначално ми се стори пресилено изказване, но след финалния епизод съм склонна да се съглася.

Финалът е зрелищен, провокира и дава заявка за едно още по-интересно продължение на "Западен свят".

За съжаление, втори сезон е обявен чак през 2018. Причината създателите на сериала да не следват обичайната схема "по един сезон на година" се крие в амбициозния им проект и желанието да обмислят добре сценария, за да създадат качествен втори сезон. Дори само това обяснение ме кара да харесвам още повече "Западен свят" и екипа, който стои зад телевизионната продукция.

А тези от вас, които още не са го гледали, не чакайте дълго, подарете си десет епизода наслада! 

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар