Безспорно Коледа е най-яркият празник, не само от християнска гледна точка, но и чисто визуално. Окрасената елха, светлините, шарената подаръчна хартия, пламъкът на камината, радостта на деца и възрастни, са само част от удоволствията по Рождество. Всеки детайл прави зимния празник специален. Неслучайно много режисьори избират Коледа за красив фон на филмите си.

Рождество Христово е и семеен празник, символ на разбирателство, топлота и надежда. Именно затова филмите, чието действие се развива по Коледа, имат по-специфично въздействие върху зрителя.

Всяка година по телевизията се въртят едни и същи празнични филми. Много от тях, разбира се,  са качествени, но реших да добавя още няколко, малко по-нестандартни.

Съветът на VIBES: Ако все още не сте готови с коледните подаръци за близките, разгледайте продуктите на Alleop.bg и направете правилния избор.

Нека този списък бъде подарък за тези, които с радост чакат 24-ти вечерта и подготовка за тези, които още не са в подходящото празнично настроение.

Защото всеки обича Коледа.

1. While you were sleeping (1995)

Голямата радост от времето, прекарано със семейството, е правопропорционална на тъгата, ако човек няма близки хора по празниците. Това е историята на героинята на Сандра Бълок, която, по стечение на обстоятелствата, се сдобива не само с годеник, но и със семейство за Коледа.

Разказан по този начин, сюжетът изглежда стандартен, но всъщност е лек, смешен и чаровен. Филмът е пълен с клишета и краят му е очакван, но му прощаваме заради хубаво разказаната история.

2. The Apartment (1960)

"Апартаментът" е класика, която си струва да бъде представена, а тези, които вече познават филма, предполагам с удоволствие биха го гледали отново. Култовият филм на режисьора Били Уайлдър също засяга темата за самотата по празниците. Протагонистът на Джак Лемън живее сам и с цел да получава привилегии в работата си, дава ключовете от дома си на шефовете, които водят там любовниците си. Били Уайлдър успява да създаде множество комични ситуации, а любовта е основна тема на тази класика от 1960-та година.

3Sleepless in Seattle (1993)

Трети филм в списъка е една романтична комедия, режисирана от жена. Нора Ефрон успява да потопи зрителя в морето от емоции на главните си герои, които са сами  по различен начин. Героят на Том Ханкс е изгубил наскоро съпругата си, а Мег Раян е прагматично обвързана и много самотна с настоящия си годеник. Едно радиопредаване променя съдбите на двамата протагонисти, а последвалите събития показват, че чудеса могат да се случат не само по Коледа.

4. Eyes Wide Shut (1999)

За "Широко затворени очи" е изписано много. Първо, защото режисьор е Стенли Кубрик и второ, защото филмът може да бъде тълкуван по много различни начини. Едно е сигурно – действието се развива по Коледа, филмът успява да провокира зрителя и е най-нестандартното предложение за празничен филм в този кратък списък.

5. Carol (2015)

"Каръл" е една по-различна любовна история, разказана в цветове, отражения и контрасти. Макар и оставена малко в страни, Коледата като сюжет, е едно прекрасно допълнение на безупречната кинематография във филма. Номиниран за "Оскар" през 2015 година, "Каръл" си заслужава гледането не само по празниците.

 

6. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

За феновете на детективските филми, "Целувки с неочакван край" е подходящият коледен подарък. Характерни черти на филма са заиграването с детективския жанр (film noir), както и доста циничните реплики. Ако търсите много нестандартен филм, чието действие се развива по Рождество Христово, това е правилния избор.

7. The Ref (1994)

Черната комедия The Ref доказва, че по Коледа могат да стават и смешни неща, показвайки една много нестандартна празнична вечер за семейството на героя на Кевин Спейси. Те на пръв поглед имат всичко – голяма къща в покрайнините, много пари, както и  приятни съседи. Нещото, което им липсва, е разбирателството. Филмът поставя героите в неочаквана ситуация, за да покаже техния разтърсващ катарзис, който се оказва доста комичен за зрителя.

А вие имате ли предложения за нестандартни коледни филми? Приятно гледане и весело посрещане на празниците!

Автор

Лиляна все още търси себе си и своето поприще, живеейки между Германия и България. Занимава се с филмова критика и анализи. Освен киното, обича спонтанни пътешествия, смислени разговори в приятна компания и хубави книги.

Напишете коментар