В началото на месец юли шведският производител на тежкотоварна техника – Scania, пусна на пазара първа, лимитирана серия от 999 бройки смартуоча, които дават информация в реално време както за състоянието на шофьора, така и на камиона. Разработен съвместно с американския гигант Apple, този часовник от най-ново поколение, носещ името „Black Griffin“, е оборудван с функции, специално насочени към типа работа, която предполага дълги периоди от седене на едно място, комбинирани с краткотрайни, но много интензивни моменти на тежко физическо натоварване като товаренето или разтоварването на камион.

Освен че следи в реално време за пулса, кръвното налягане и други показатели, умният часовник предупреждава и шофьорът кога организмът е толкова уморен, че е време за почивка.

„Black Griffin“ е първата част от камиона, която един шофьор може да носи на китката си. Само с един поглед към часовника, може да се получи информация за разхода на гориво, местоположението на машината или пък на цялата флотилия.

„За нас в основата на всички иновации и услуги, които разработваме, винаги е стоял шофьорът. Затова, освен всички подобрения в сигурността на камионите, ефективността им и грижата към природата, сега правим поредна стъпка напред. Вярваме, че този часовник не само ще е полезен, но и абсолютно необходим за всички шофьор, оказвайки им нужната помощ в изпълненото им с трудности и предизвикателства работно ежедневие. Вярваме, че в скоро време, след изчерпване на лимитираната серия, ще пуснем линия и за масова употреба“, заяви Йонас Сванхолм, Мениджър „Дигитален бизнес“ в Scania.

Какви са точно нововъведенията

Умни уреди и приложения за тях се разработват все по-често в индустрията, но „Black Griffin“ на Scania има няколко изключителни предимства. Той е в състояние да изчислява активността на шофьора и да го предупреждава кога е време да спре да шофира и колко време почивка ще му е нужна, за да се възстанови или да се раздвижи.

Най-голямата новост е сензорът за внезапно падане на земята, който може да познае кога с човек се е случил неочакван инцидент. Много често шофьорите товарят и разтоварват сами, на тъмно и на по-пусти места. Ако случайно се получи инцидент, смартуочът сам задейства опцията да подаде сигнал в местоработата на пострадалия, за да може да му се окаже незабавна помощ.

Намигане към класиката

Една от най-популярните фрази в индустрията е, че легендарният двигател на Scania V8 е умален вариант на Бог. Може би най-популярният задвижващ елемент на класическите камиони – именно V8, също е част от модерния „Black Griffin“. От Scania разкриха, че металната каишка на лимитираната серия от новия смартуоч е произведена от разтопен двигател LB 140 V8.

Лидер в устойчивия транспорт

Пускането на пазара на новия ултрамодерен смартуоч „Black Griffin“ е само поредната стъпка на Scania по пътя към поемането на лидерската позиция в устойчивия транспорт.

На 23-и август, по време на изложението в Париж, Scania ще представи своето ново поколение камиони, предназначени за превоз на дълги разстояния, специално за европейския пазар. В годината на 125-ия си рожден ден, компанията представя пред световната публика най-голямата си инвестиция в нови продукти и услуги в досегашната си история.

Обединяващото при всички сегменти е, че Scania разработи широка гама от индивидуализирани решения за продукти и услуги, което спомага за намаляване на разходите за оперативна дейност и поддръжка, както и увеличава времето за експлоатация на превозното средство.

Scania цели да стане лидер в устойчивия транспорт, където партньорството и дигитализацията ще играят все по-голяма и важна роля. Устойчивост е една от ключовите думи в предстоящото представяне, като това ще бъде изключително важно за бъдещата конкурентоспособност на Scania, нейните клиенти и клиентите на нейните клиенти.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар