Не вдигай шум. Ходи тихо, говори тихо, дишай тихо, живей тихо. Тишината е единственото ти спасение. Колкото по-тих си, толкова по-голям е шансът да оцелееш. Не да живееш, защото живот в този свят не е възможен. Но да оцелееш - да, възможно е.

"Нито звук" е хорър творението на Джон Кразински ("Офисът"), което надскочи може би собствените му очаквания още с първия филм. Лентата постигна колосален успех в боксофиса, поради което нямаше съмнение, че ще последва и продължение. Вторият филм вече е факт, а в момента може да бъде гледан и по кината в България.

Прочети още: "Нито звук": Мълчи, за да оцелееш

Концепцията във вселената на "Нито звук" е съвсем простичка. Човечеството става жертва на внезапна извънземна инвазия, а ужасяващите същества, излезли сякаш от ума на Хауърд Лъвкрафт, имат една малка особеност - те не могат да виждат, но за сметка на това компенсират с убийствено добър слух. Дори всяка по-шумна стъпка по земята може да привлече вниманието им, а вие да се окажете следващият им обяд.

Нито звук

За разлика от първия филм, в кратък сегмент "Нито звук" 2 ни показва самият момент на извънземната инвазия. Небето е разкъсано от навлезлите в атмосферата космически кораби, а кръвожадните същества на тях не губят време, преди да се захванат на работа. Разбирай - преди да вкусят за първи път човешка плът и да започнат да ни подчиняват на волята си.

В "Нито звук" 2 Евелин Абът (Емили Блънт) вече е напълно сама, трябвайки да се грижи за трите си деца, едното от които - съвсем малко бебе. Евелин видимо е станала по-корава отпреди, особено след смъртта на съпруга си, знаейки, че най-вече от нея зависи дали децата ѝ ще оцелеят в този жесток свят. Тя не се притеснява да използва пушката, която носи на рамо, за радост на феминистично настроените хора, които искат да виждат все повече силни жени на екран. Е, тук си имаме такава.

Нито звук

"Нито звук" 2 следва познатата формула на успеха от първата лента. В определени моменти екшън има, при това - никак нелош, но основното оръжие на филма е натрупващото се напрежение, което се заражда и в зрителя с течение на времето. Нуждата от тишина в измисления свят на "Нито звук" води и до тишина в киносалона - зрителите са почти постоянно с притаен дъх, защото чувството на напрегнатост сякаш никога не те напуска. Акцентът във филма не е извънземната инвазия или чудовищата, дошли на Земята, а усилията на хората да оцелеят и да намерят начин да продължат живота си, доколкото това е възможно.

Голямото попълнение в актьорския каст на "Нито звук" 2 е Килиан Мърфи ("Остри козирки"), който влиза в ролята на Емет - мъж, загубил цялото си семейство, изпречващ се по случайност на пътя на Евелин и децата ѝ. Загубата на близките кара Емет да бъде дистанциран и дори циничен, вярвайки, че хората вече не си струва да бъдат спасени. С течение на времето обаче образът на Емет претърпява развитие, а ролята на персонажа му става все по-важна за събитията до края.

Нито звук

В голяма част от пост-апокалиптичните филми, сериали и книги, като цяло е заложена идеята, че хората проявяват най-лошите си черти в подобни моменти, вместо да направят обратното и да си помогнат едни на други. Това се загатва и от думите на самия Емет, който твърди, че голяма част от хората в света на "Нито звук" не заслужават спасение - заради това, в което са се превърнали. Във филма на Джон Кразински виждаме подобен казус, но също така ставаме свидетели и на обратното, сякаш Кразински иска да ни покаже, че монетата винаги има две страни. Той първо убива вярата ни в хората, а след това успява да я възроди отново.

Нито звук 2

Лично за мен, най-въздействащият момент в "Нито звук" 2 бе неговият край и своеобразният "coming of age" момент на двете по-големи деца на Евелин Абът - Регън и Маркъс. Всичко това е майсторски синхронизирано от Джон Кразински в две изцяло подобни сцени, макар и разиграващи се на различни места. Случилото се обаче задава тона за "Нито звук" 3, където Регън и Маркъс със сигурност ще бъдат много, много различни.

"Нито звук" 2 е едно отлично продължение на първия филм и задава добре тон за евентуална трета част, каквато почти сигурно ще има. Безспорно това е една от любимите ми хорър вселени в момента, като очевидно има още какво да бъде разказано на зрителите. Не ви остава нищо друго, освен да си купите билети и да се насочите към близкото кино. И не забравяйте - бъдете тихи, защото именно така е правилно да се гледа този филм.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар