Отдавна не ми се беше случвало да се захвана с литературен трилър, като бях позабравил колко добро е усещането, когато книгата е сполучлива. Как в подобни случаи темпото значително нараства, действието те държи в непрестанно напрежение, а сцената на спектакъла се мести от град в град, от континент на континент със скоростта на светлината. Или поне в повечето трилъри е така. До голяма степен, "Плувецът" от шведския писател Йоаким Зандер не е изключение.

"Плувецът" е дебютният роман на доктора по право Йоаким Зандер. В биографията на Зандер можем да открием ангажименти в Европейския парламент и Европейската комисия в Брюксел, поради което едва ли ще останете изненадани, че именно белгийската столица и Европейският парламент имат ключово значение в първата му книга. Някои биха го упрекнали, че това е своеобразна "застраховка" или плаване в познати води от негова страна, което далеч не говори за голяма смелост в изграждането на сюжета, но в романа всичко това осигурява по-голямо внимание върху детайла.

"Плувецът" е роман, който разказва историите на няколко различни герои, преди в даден момент всички те да се пресекат по един или друг начин. Сюжетните линии ни водят към агент на ЦРУ, който губи най-ценното, но продължава да играе мръсната игра на световното задкулисие, към талантлив политически анализатор, който е изправен пред най-голямото предизвикателство не само в кариерата, но и в живота си, към млада, но силна духом асистентка, която е призована за помощ от призрак от миналото си, за да промени изцяло бъдещето си. Ще се срещнете и със самоуверен лобист от европейската столица, чиято амбиция за скоростно израстване в кариерата го води право към Ада, забърквайки се с възможно най-неподходящите хора. А някъде там, по някакъв начин, между всички тях ще има нещо общо. Пресечна точка, която ще съедини съдбите им, а за всеки един от тях ще бъде отредено нещо различно.

Йоаким Зандер
Йоаким Зандер

Не зная дали ще наредите "Плувецът" сред най-добрите трилъри, които сте чели, но аз определено мога да му поставя положителна оценка. Сами ще се убедите, че сюжетът на романа няма да ви шокира по някакъв невероятен начин, нито пък ще ви плени с изумителни обрати и развръзки, но Йоаким Зандер определено пише хубаво. На моменти, дори бих казал и красиво. В определени случаи, описанията му на емоции, локации или действия са написани по елегантен и майсторски начин, а перото му ще погали сетивата ви. Зандер е човек, който умее да пише, а "Плувецът" определено ме спечели като потенциален читател и занапред. Книгата дори вече има самостоятелно продължение - "Мястото" (2015), като можем да се надяваме, че в скоро време ще видим и нея на българския книжен пазар.

Това, което стои най-силно в самата основа на "Плувецът", са всички онези мръсни, задкулисни и деструктивни игри на интереси, разиграващи се от световния политически елит и неговите кукловоди. Авторът ще ви предложи перспективата на един от своите герои, стоящ в самото ядро на цялата тази противна паяжина, която година след година си играе с милиони човешки животи и решава съдбите на десетки държави в геополитически аспект. "Плувецът" е трилър със силно политически нюанс, което и донякъде никак не е изненадващо, имайки предвид биографията на автора. Тайните операции на ЦРУ, снабдяване с оръжия, контрактори, работещи за правителството под неформална форма, онези ходове, които решават изхода на войни и обещанията, които не се спазват - Зандер пише за всичко това, за което всички знаем, че се случва постоянно, но и което трудно можем да спрем като процес. Просто защото това е играта, която великите сили играят от десетилетия в битката си за надмощие и геополитически превес. А ние сме просто зрители и неволни съучастници.

"Плувецът" е още едно сполучливо предложение от издателство "Колибри", на което си заслужава да обърнете внимание. Особено ако сте зажеднели за щипка литературен трилър, както бе случаят при мен, след известно лутане сред коренно различни жанрове. Не смятам, че Йоаким Зандер ще ви разочарова, но все пак пробвайте и преценете сами за себе си.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар