"Шингу" е бразилски филм, разкзващ за историята на тримата братя Вилас Боаш, наети от бразилското бравителство да култивират индианските земи в амазонските гори. Тримата Вилас Боаш се сблъскват с трудности по пътя към постигането на целта.

Белокожите бразилци започват да обикалят индианските села и да убеждават местните да остъпят земите си на бразилското правителство. Младите и амбициозни завоеватели на нови земи в собтсвената си страна, строят самолетни писти, носят на индианците лекарства, докарват лекари при тях. Превръщат в съвременни, територии, които са били векове в застой.

Единият Вилас Боаш се жени за индианка, от която има син. Той преживява метаморфоза в мисленето и решава да остане част от света на индианците, като не се завръща при бялото си семейство, а остава с червенокожите.

В същото време болестите, които носят нашите колонизатори със себе си, покосяват част от племената, с които са били в досег. Не помагат нито лекарите, нито лекарствата. Това е нашпът да провали плановете на бразилското правителство за осъвременяване на тези територии.

И все пак, в Бразилия днес има множество национални индиански паркове, в които племената могат да живеят, както пожелаят. Но покрай парковете е цивилизация такава, каквато си я представят белите бразилци, потомци на португалци, холандци, германци, испанци и др.

Филмът "Шингу" е интересен, дори бихме могли да кажем завладяващ, тъй като, ако ви е интересна историята на Бразилия, надали ще откъснете очи от екрана. Филмът като тип продукция, се доближава до европейското кино, но носи заряда на бразилска кинопродукция, със своите многообразни цветове на екрана и разнообразните образи, които се показват в кадрите на екрана.

"Шингу" беше излъчен в Седмицата на бразилското кино през 2017 г. във Варна.


Автор

Аз съм Мая Джамбазова и съм дългогодишен автор в онлайн издания. Обичам котки, весели чорапи, хубави книги. Но истинската ми страст е киното. Обожавам старите български филми, но и съвременните родни продукции, предназначени за големия екран.

Напишете коментар