„Дисни“ добави ново попълнение към колекцията си от игрални римейкове на анимационни класики. "Мулан" - историята от 1998 г. за смелата жена-воин ще дебютира официално следващата седмица. След дълго отлагане поради мерките срещу пандемията, дистрибуторите решиха да направят лентата достъпна на платформата Disney+. В страни като нашата обаче зрителите ще имат възможността да наблюдават интригуващата сага на големия екран.

Съвременният прочит на филма представя нова, пораснала версия на популярната анимация. Фантастичните елементи са налице, но модерният екшън се освобождава от типичните за „Дисни“ одухотворени създания и животни. Феновете на дракона Мушу, лоялния спътник на главната героиня, може би ще останат разочаровани от неговото отсъствие. Въпреки асоциацията с детството, филмът предлага развлечение за всички възрасти.

 

В централния образ се превъплъщава актрисата Лю Ифей. Нейната визуална трансформация от свободолюбиво момиче във войник в армията под прикритие трудно може да бъде реалистична. И все пак става въпрос за филм на „Дисни“, където реализмът не е в списъка с приоритети. Важното тук е самото послание на действията на персонажа, което ще засегна след малко.

Част от каста на филма са също и Дони Йен и Джет Ли в ролите на съответно командира на войската и китайския император. След „Луди богати азиатци“ и „Паразит“, които се превърнаха в бокс офис хитове и реципиенти на множество награди, Холивуд отново отваря врата към азиатска репрезентация в западната кино индустрия. „Мулан“ е поредното доказателство, че големите имена не са задължителен елемент във формулата за успех. Талантът на актьорския състав е достатъчен да задържи вниманието на аудиторията до самия край на прожекцията.

Мулан

Сюжетната линия ни пренася в Имперската епоха на Китай - ера, в която мъжете са на почит поради физическата си мощ, а жените са смирени съпруги. В своята същина "Мулан" засяга вечния въпрос за социалната роля на половете и стигмата около силата на жената. Фактът, че на режисьорската позиция стои жена, а именно новозеландката Ники Каро, добавя допълнителна автентичност към посланието.

Историята блести със своя съвременен дух, който скъсва със стереотипните окови и изгражда борбена и смела главна героиня, оцеляваща сама в патриархален свят. Фокусът е поставен върху качествата и амбицията на младата жена, която напуска дома си, за да поеме ролята на защитник на родината. От всички дами на „Дисни“, Мулан е тази, чийто характер е ориентиран около главно актуални ценности. Нейният житейски път оспорва архаичната идея, която гласи, че пътят на жените е предначертан единствено от сключването на брак.

Мулан

Авантюристичната Мулан балансира войнствения си порив с дълга към родителите си. Именно семейството е движещият механизъм в тази емоционална битка между доброто и злото. За разлика от повечето филми на „Дисни“, "Мулан" не цели да разкаже за препятствията и евентуалната победа на голямата любов между героинята и нейния принц. В сърцето на историята са родовата приемственост, свързаност и безусловна любов. Ифей и екранният и баща Ци Ма блестящо пресъздават химията между родител и дете.

Напрегнатият екшън във филма е подсилен от визуални елементи, които ще са също толкова ефектни на малкия екран, колкото в кино салона. В този смисъл, 3D очилата не добавят допълнителна стойност към качеството на продукцията. Поради това ранната поява на филма в Disney+ се оказва разумно решение. По-впечатляваща от ефектите е бойната хореография, която ни представя малка част от богатата китайска култура. Ловките и калкулирани движения на Мулан напомнят за иконичните бойни сцени от филмите на Джаки Чан от недалечното минало.

Мулан

Музикалното оформление е далеч по-скромно от това на анимационния предшественик. Но все пак присъствието на най-емблематичната песен от оригиналния саундтрак, 'Reflection" на Кристина Агилера, носи чувство на носталгия. Поп звездата издаде и нов трак към филма, озаглавен "Loyal Brave True". Именно тези три думи (вярност, смелост, доблест) перфектно описват лентата, оставайки в паметта на зрителя дори и след напускането на кино салона.

Поставено в перспектива, този римейк е достоен наследник на вече утвърдилата се легенда за жената-воин Мулан. За жалост, COVID-19 осуети пълния потенциал за успех на филма, но не се съмнявам, че феновете ще намерят начин да се насладят на сладката носталгия.

Автор

Като студент по журналистика, най-голямата ми страст е писането. Музиката и киното са двете ми водещи вдъхновения. Обичам непрекъснато да опознавам нови стилове и артисти и да обменям впечатленията си с други почитатели на изкуството (което понякога води до разгорещени, но забавни конфликти).

Напишете коментар