Когато чухме, че брилянтният Еди Редмейн ще се превъплъти в ролята на Лили Елбе - една от първите жени в историята, станали такива посредством операция за смяна на пола, всички имахме крайно високи очаквания за "Момичето от Дания" на режисьора Том Хупър. Или че лентата най-малко ще бъде номинирана за Оскар по време на тазгодишната церемония. Просто историята на филма го предполагаше. Винаги е имало нещо особено, когато мъже играят жени, а жени играят мъже, което прави оценяването на актьорските усилия в случая по-щедро от обикновено. И с право, защото материята е наистина деликатна. А може да бъде и наистина смешно, както ни доказа преди време покойният Робин Уилямс.

Номинацията на Еди Редмейн за главна мъжка роля на Оскарите, както и спечелената от Алисия Викандер статуетка за поддържаща женска роля доказват, че в случая актьорският състав на Том Хупър си е свършил работата. Мнозина дори очакваха, че Редмейн и Викандер ще направят "дубъл", а "Момичето от Дания" ще триумфира на церемонията, що се отнася до статуетките при актьорите. Е, това се случи само наполовина, но пак не е малко.

Поне аз не усетих проблемът на "Момичето от Дания" да е в актьорите. И надали някой го е направил. Еди Редмейн би бил брилянтен, дори и да му се наложи да гледа в една и съща точка в продължение на два часа, докато Алисия Викандер успя да изстреля кариерата си на светлинни години напред, сдобивайки се със статуетка.

При мен проблемът бе, че така и не успях да усетя филма. Не успях да усетя енергията му. Така и не успях да изживея историята на Ейнар Вегенер, който се превръща в Лили Елбе. Защо го прави, защо това му се случва, защо "той" се превръща в "тя". Искаше ми се наистина да вникна в душата на Лили Елбе, поне чрез Еди Редмейн, но и в края на филма останах с усещането, че това не ми е позволено. Веднага мога да направя съпоставка с "Теорията на всичко", за която Редмейн взе първия си Оскар. Прости ми, Том Хупър, но това наистина бе болка и история, които успях да усетя. В "Момичето от Дания" имах чувството, че случващото се просто преминава пред очите ми, без да бъда в състояние да се "пренеса" в Копенхаген от 20-те години на миналия век. А толкова много исках.

Иначе историята на Лили Елбе определено си заслужаваше своята екранизация. Случаят е от съществено значение за по-нататъшното развитие на хирургичните интервенции от подобен тип, както и за многото хора, намиращи се в положението на Ейнар/Лили - да бъдат чужди в своето тяло. Да не бъдат себе си и да жадуват да бъдат някой друг. Не от суета, а от нужда. В този ред на мисли, Ейнар Вегенер е бил един наистина смел, смел мъж, макар и с женска душа, решавайки да се подложи на интервенция, която никога до този момент не е извършвана. Без да има гаранции за оцеляване или положителен изход.

"Момичето от Дания" е история с огромен потенциал, но с лековата, мудна и малко плоска реализация. Някои биха казали, че режисьорът Том Хупър вероятно си е имал друга работа, поради което е решил да заснеме филма по-набързо, за да му се махне от главата. Поне с подобно впечатление оставаме, имайки предвид липсата на достатъчно внимание към детайла или имагинерната дълбочина на персонажите. Нещо се случва, но защо се случва, това не е важно.

Ако все още не сте гледали "Момичето от Дания", хубавото поне е, че вероятно ще си го изтеглите, или ще го изчакате по някоя телевизия, тоест - няма да ви се налага да си плащате за удоволствието. Защото такова почти няма. И защото съществува голяма опасност дори яденето на пуканки да ви доскучее, гледайки този филм.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар