През последните няколко години няколко книги с ключови думи "книжарница" в заглавието бяха преведени на български език. "Книжарничката на острова" от Габриел Зевин и "Парижката книжарница" от Нина Георге са четива, посветени на любовта към книгите, а преди броени дни дебюта си у нас направи и "Книжарница на колела" от Джени Колган.

По принцип харесвам леки и разтоварващи романи, вече бях чела и една от книгите за книжарници, споделени по-горе, затова пристъпих и към тази Книжарница с доверие. Предполагах, че няма да ме разочарова и за щастие се оказах права.

Ако си търсите четиво, което да не ви натоварва, то творбата на Колган е отличен избор. В нея се преплитат едно дълбоко обожание към литературата, едно преобразяване на главната героиня и една любовна история с неочаквано продължение, разбира се.

Главната героиня Нина израства пред очите на читателя. От срамежливо, плахо момиче, потънало в неподражаемия свят на книгите, тя се превръща в истинска жена, готова на смели решения, относно собственото ѝ съществуване. Затова и когато библиотеката в Бирмингам, в която винаги е работила, бива преустроена в модерен мултимедиен център, Нина избира да продължи по познатия път на книгите, но тръгвайки по пътека, която този път сама начертава.

Романът е едновременно приятно и болезнено съвременен. В него авторката говори за все по-голямото подценяване на книгите като такива, но и изтъква, че това не е умиращ свят, колкото и днешната реалност да се стреми да го измести на заден план. Закриваните библиотеки в големите градове и липсващите такива в съвсем малките оставят празнина в обществото, която трябва да бъде запълнена. И Нина се заема точно с това.

Героите в романа са съвременни млади хора, които имат айфони и използват Tinder. Понякога се напиват, друг път се отдават на безразборни връзки. Дори и да живеят в забравено от света място, това не им пречи да използват услугите на скъпоплатени интериорни дизайнери, например. Многопластови персонажи, които не са само добри или само лоши. Те са хора, точно както всички останали. Живеещи в свят на своеобразен преход от традиционни ценности към модерна реалност.

"Книжарница на колела" разказва за едно сбъдване на мечти, което обаче съвсем не е толкова лесно да бъде осъществено. Авторката ясно обяснява, че всичко е постижимо, но не от първия път. Ако си достатъчно смел обаче, има и втори. Защото такъв е истинският живот - пълен с изненади, разминавания между очаквания и реалност, непредсказуем. И точно толкова прекрасен, когато най-сетне човек успее да постигне споразумение с него.

Още от ЛИТЕРАТУРА:

"Като на кино" или зад завесата на един имагинерен свят

"Игрите на глада" през очите на един не-тийнейджър

Секс, наркотици и рокендрол в литературния коктейл на Тео Чепилов

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар