ВНИМАНИЕ! ТЕКСТЪТ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!

Ако трябва да обобщим финалния десети епизод на шести сезон на "Игра на тронове", можем да посочим три наистина основни акцента от всичко, което се случи. Без да се опитваме да ги подреждаме по важност, те биха изглеждали горе-долу така: 1) Церсей Ланистър е новата кралица на Вестерос, 2) Денерис Таргариен и армията й вече плават към Седемте кралства и 3) Джон Сноу е новият крал на Севера.

Светкавично след края на последния за този сезон епизод си помислих, че следващият сезон на шоуто се очертава да бъде грандиозен. Само си помислете - от една страна имаме Белите бродници, които настъпват към Вала, където пък Джон Сноу трябва да обедини целия Север, за да може да спре настъплението им. От друга, имаме Денерис Таргариен, която след няколко сезона на подготовка и търсене на начини да го стори, най-сетне пътува към Вестерос, за да си вземе това, което й принадлежи по право - Железния трон. И от трета страна, един Бог знае какво ще представлява царуването на Церсей Ланистър, която след всичко, което се случи в снощния епизод, спокойно можем да наречем нещо като пълноправен духовен наследник на Лудия крал. Сега опитайте да обедините тези три неща в едно и ще получите един зашеметяващ сезон на "Игра на тронове", защо не и най-добрия до момента? Предпоставките определено са налице.

Човек би казал, че целият шести сезон на сагата беше подготовка за седмия. Един вид, наместване на пластовете, които да образуват целия този грандиозен пъзел, който се нареди в рамките на тези почти 70 минути. Определено ни очакват развои и събития, които ще окажат изключително влияние върху цялостната история на сагата. Можем само да се надяваме, че сценаристите и режисьорите няма да ни разочароват, а ще ни предоставят това, което заслужаваме, а именно - магията на "Песен за огън и лед" в най-ярката й светлина.

got-cersei-queen

Епизодът очаквано започна със случващото се в Кралски чертог и процесът срещу Церсей Ланистър и Лорас Тирел. И Бога ми, всички знаехме, че Церсей няма да се даде без бой, но кой бе очаквал подобна проява на маниакална лудост от нейна страна? Експлозията на Великата септа сякаш съживи спомените за Лудия крак Ерис Таргариен, като честито - вече си имаме и Луда кралица. Смъртта на Марджъри Тирел означава, че за огромно съжаление вече няма да можем да се любуваме на божествената красота на Натали Дормър, докато за Томен едва ли на някого ще му е тъжно. Честно казано, признайте си - не ви ли ставаше често мъчно за Джофри, докато гледахте в "действие" безгръбначния му брат? Впрочем, смъртта на Томен, или поне начинът, по който тя настъпи, отговаря напълно на профила му на несигурен страхливец, който никога не би могъл да бъде владетел на Седемте кралства.

Поне за мен, един от най-интересните моменти в бъдеще ще бъдат отношенията между Церсей и Джайм. Всички знаем колко силна и неразривна е връзката между близнаците, но изражението на Джайм, виждайки сестра си на Железния трон, далеч не излъчваше щастие или братска любов. Тук е моментът да припомним и пророчествата, свързани със самата Церсей. Едно от тях вече се сбъдна, а именно - че и трите й деца ще загинат. Според друго от тях, самата Церсей ще бъде покосена от братска ръка. Ако това е предначертано да стане, залагам моите пари, че не Тирион ще бъде този, който ще отнеме живота й. Ще бъде Джайм. Само мога да си представя до каква психоза и деструктивност би могла да стигне Церсей в царуването си над Седемте кралства, за да бъде принуден Джайм да стори нещо подобно. Не бива да подценяваме и смъртта на Томен като основен тласък на разрива между близнаците.

Nikolaj-Coster-Waldau-as-Jaime-Lannister-and-David-Bradley-as-Walder-Frey-in-Game-of-Thrones-Season-6-Episode-10

На Север се случи това, което петдесет процента от хората очакваха, че ще се случи - Джон Сноу бе провъзгласен за Крал на севера. Казвам петдесет процента, защото другите петдесет смятаха, че Северът ще си има не крал, а кралица. Трябва да призная, че и аз самият се чувствах изкушен от идеята да видя Санса Старк в тази роля. Особено имайки предвид силното развитие на персонажа й през този сезон, в който тя се превърна от несигурно момиче в силна жена, подобно на майка си.

Можем да очакваме, че през следващия сезон основната цел пред Джон Сноу ще бъде установяването на обединен фронт срещу настъпващите Бели бродници. Наченки за това вече видяхме и в този епизод, в който представителите на различните домове се заклеха във вярност към своя нов крал. Въпрос от голям интерес остава видението на Бран и какво ще стори той с него, след като вече знае истината за Джон. И как това ще афектира върху самия Джон.

Впрочем, имах силни надежди, че "червената сватба" ще бъде отмъстена по някакъв далеч по-грандиозен начин, отколкото с деликатната и изкусна работа на Аря Старк, но от друга страна, "момиче вече е готово". Аря Старк е официално абсолютен badass, a Уолдър Фрей бе един от първите, които разбраха това. Кои ли ще са следващите?

game-of-thrones-episode-10-3

Междувременно вече има три дракона, които летят към Вестерос. А по някаква случайност, техният полет е придружен и от голямата армия на Денерис Таргариен, която най-сетне успя да поеме по своя път към Седемте кралства и Железния трон.

Това, което се случва между нея и Тирион, е очарователно, особено и жестът, който тя направи спрямо него, провъзгласявайки го за своя Ръка. Всички знаем колко цапнат в устата, ироничен и саркастичен е Тирион Ланистър, но прави впечатление колко сдържан и хладнокръвен е той, когато разговаря с Денерис. Определено Тирион изпитва огромно уважение и страхопочитание към Родената в буря, като в бъдеще той може да се окаже ключовият елемент в нейната битка за Железния трон. Вече сме виждали какво умее Тирион, когато наистина се налага той да демонстрира уменията и интелекта си, като истината е, че Денерис трудно би могла да намери по-добра дясна ръка от него.

Интригуващ бе и моментът с появата на Варис в Дорн. Ако приемем, че Денерис вече има Дорн и рода Тирел на своя страна, то тогава нейната мощ нараства неимоверно.

Както вече споделих, очаквам сезон 7 на "Игра на тронове" да бъде един от най-добрите до този момент, ако не и най-добрият. Шоуто достигна до момент, в който се случват наистина колосални по мащаби и размер събития, като силно се надявам, че няма да останем разочаровани. Защото потенциалът за един наистина грандиозен следващ сезон е напълно налице.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-добрите и откачени теории за случващото се в "Игра на тронове"

РЕВЮ: "Игра на тронове" - Битката на копелетата

Деветима актьори, които гледахме в "Хари Потър" преди "Игра на тронове"

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар