Когато през 2020 година режисьорът Сам Харгрейв създава за Netflix първия Extraction, той е напълно наясно, че вероятно никога няма да бъде номиниран за "Оскар" в категорията "Най-добър филм". Но и вероятно всички се досещаме, че това никога не е била целта. В този случай, целта е само една - безгранично забавление за всички абонати на стрийминг платформата, падащи си по практически безспирен екшън в рамките на около два часа. Време, в което да оставиш проблемите зад гърба си и да гледаш как героят на Крис Хемсуърт се превръща в своеобразна машина за убиване.

Имайки предвид успеха на първия филм, до голяма степен бе ясно, че ще последва и продължение. Втората част на Extraction се появи в каталога на Netflix съвсем наскоро, но бързо успя да се нареди на челни позиции по зрителски интерес. Формулата остава непроменена - Крис Хемсуърт е в ролята на бившия войник Тайлър Рейк, който работи за частна организация, специализираща в екстракцията (оттук и името на филма) на хора от наглед невъзможно положение срещу заплащане.

След като губи семейството си, самият Тайлър Рейк вече живее единствено заради работата си. И може би тайно се надява, че следващият му ангажимент ще бъде последен, а смъртта най-после ще му даде така търсения вътрешно покой. Тайлър не може да си прости, че не остава до болничното легло на умиращия си син, а вместо това приема поредна мисия в Афганистан. Скоро след това е напуснат и от съпругата си, а след края на военната си кариера, се озовава в редиците на секретна организация, която срещу голямо заплащане извършва извличане на хора от различни кътчета на планетата. Колкото и сложно, и наглед невъзможно да изглежда това.

Extraction

След като в края на първия филм Тайлър изглежда като човек, най-сетне намерил смъртта си, той оцелява по чудо. Оттегля се в отделена в гората хижа, където може да се отдаде на заслужена почивка и най-сетне да се пенсионира. И да живее като нормален човек, доколкото това е възможно, имайки предвид случилото се в личния му живот.

Скоро обаче Рейк отново е принуден да поеме ангажимент, дори и все още да е далеч от пълно възстановяване. Бившата му съпруга отправя една последна молба към него - да спаси нейната сестра и двете ѝ деца от членовете на най-мощната и опасна грузинска мафия - т.нар. "Нагази". С помощта на екипа си, Тайлър трябва да пътува до Грузия и да инфилтрира строго охраняван затвор, спасявайки целите си, принудени да живеят затворени вътре, сякаш самите те са осъдени.

И тук започва трудното, както бе и в предишния филм, когато действието се развиваше в Бангладеш. Със скромен екип от едва няколко души, Тайлър трябва да се изправи срещу мощта на най-голямата грузинска мафия. Използвайки уменията си, той трябва да открие начин да се справи с наглед невъзможни ситуации, не само оцелявайки, но и запазвайки живота на целите си.

Подобно на франчайзи като "Джон Уик", голямата сила на Extraction не е сюжетната линия или дълбочината на персонажите, както можете да се досетите, а вниманието към детайла, що се отнася до екшън сцените. Гледайки филма, например, ще можете да се насладите на продължителна 20-минутна екшън сцена, заснета в един кадър. За нея режисьорът Сам Харгрейв казва, че самата ѝ подготовка е отнела между 4 и 5 месеца, а за заснемането ѝ са били нужни 29 дни.

Extraction

И ако смятате, че действието в Extraction се развива единствено в "екзотични" държави като Бангладеш и Грузия, тук ще останете изненади. Един от актовете на филма протича в самата Виена, където, за разлика от предишния акт, главорезите на "Нагази" поемат инициативата и успяват да изненадат нашите герои.

Екшънът в Extraction не спира в нито един от трите основни акта на филма, като лично за мен, първият е най-силен, следван от втория. Спокойно мога да кажа, че Extraction представлява едно страхотно намигване към класическите екшън филми от миналото, но вече използващ предимствата на съвременните технологии и специални ефекти. В никакъв случай не мислете, че това е филм, направен набързо, за да ви забавлява в рамките на определен период от време и бързо да забравите за него. Напротив, Extraction по-скоро доказва, че и добрите стари екшъни имат своето място под слънцето, стига да са създадени с достатъчно любов. Е да, тук няма да откриете вълнуваща история или актьорска игра, която да влезе в учебниците, но гарантирано ще ви задържи пред екраните, особено в най-напрегнатите моменти.

Extraction

Напълно очаквано, историята на Тайлър Рейк ще продължи, защото наскоро от Netflix обявиха, че ще има и трета част на Extraction. Това до голяма степен бе заложено и от самия край на втория филм, което следва да ни говори, че подобни планове е имало от доста време насам.

А ние сме напълно "за". Филми като Extraction имат своето отредено място в ентъртейнмънт индустрията, защото има моменти, когато просто си "умираме" за нещо подобно - два часа, в които Крис Хемсуърт раздава правосъдие, а ние сме заели възможно най-релаксираща поза на дивана, наслаждавайки му се.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар