Очакваме догодина "Черната вдовица" - новото Marvel приключение със Скарлет Йохансон начело. Ще си призная, не съм фен, обаче имам слабост към тази жена и секси уменията ѝ. Да съчетаеш красота и талант в killer доза е малко "Дисни" непостижимо, но ето че имаме право на нереалистични очаквания от живота.

“Брачна история”(Marriage Story) е тазгодишен филм. Пресничък, но вече с шест номинации за “Златен глобус”, дълъг повече от 2 часа, IMDb рейтинг - над 8. Трейлърът не ме впечатли, нито пък късата прическа на Скарлет, неприлягаща на специфичната ѝ лицева форма. Сякаш обикновена история за развод и семейни дрязги, каквито лесно ще откриете в нискобюджетната ниша.

Не знам дали Ноа Баумбах (сценарист и режисьор) е талантлив, или просто актьорската игра е заплитаща сетивата, но Netflix лентата е тръпчиво гурме за душата ми. Не усетих времето, не ми натежа драмата. От самото начало, в което Чарли (Адам Драйвър) и Никол (Йохансон) нижат списъци какво харесват в другия, докато ежедневни кадри се менят пред очите. Нейният творчески хаос, силни ръце, отзивчива натура и фризьорски данни. Неговият остър ум, надеждност, шеф гозби и склонност да търпи емоционални кризи. Всички мънички детайли, като да си правиш чай всеки ден, но да го оставиш да изстива, да си добър баща или да се ожениш за някой “отвъд лигата ти”, както е американският израз.

 

Тя е извън лигата му и се отказва от spotlight-а си заради него. Приема неговите забележки, контрол мания и “по-добри” решения, идващи в мила опаковка на свестен мъж. Той я обича, защото го допълва, заради компромисите и отдадеността (абе не само, не е Стиви Уондър). Усещаме клик, единство, но ако отстъпим назад и се вгледаме неразсеяно, ще видим дупчици. Едва различими, но отразени в недоволството на вечно отстъпващия. Режисьорите и актрисите (той е режисьор, тя – актриса) наставаляват и играят и в реалния живот, като писателите, които украсяват постните си дневни случки.

Това е разказ  за сложността на отношенията, в които бяло и черно са моментен пик, а всъщност везните все натежават откъм качества. В крайна сметка кой се хваща, остава и прави дете с някого, непривличащ го на две-три нива, устойчиво и тип “това е”. Вътрешни шеги и разбиране с поглед – с какъв дресинг ще поръчаш салата и ще заспиш ли, преди да кажеш какво те яде. Затова е реално, затова е трудно и боли да си опаковаш сърцето с багажа.

Брачна история

Сами ще разберете, като гледате, отвъд очертанията на изложението ми и същностно. В "Брачна история" Адам Драйвър се справя страхотно в амплоато на уравновесен, стегнат добряк. Детето (Ажи Робъртсън) е сладък, но скучен герой. Скарлет е централното щастие за очите и ума със своите мимики, реалистични реакции и красиви сълзи. Супержена с характер, допълващ нежността. Може да изиграе еднакво добре свръхчовека “Люси”, хищно извънземно в Under the Skin, герой от "Отмъстителите", Уди Алънски фантазии и човешки сложни персонажи.  И то без никак да я подцениш заради красивите очи и устни.  Не я харесвах, докато  изведнъж хората почнаха да откриват визуално сходство между нас. Поласкана  и объркана съм, но по-доволна, че успях да преоткрия таланта.

Независимо как ще започне и свърши брачната ви история, почувствайте филми като този и задълбайте. Защото контрол маниакът може да е човек, готов да осигури най-доброто, а емоционалните торнада  - чувствителни души, способни да разбират.  И дано адвокатите на живота не прекалят с мръсните ризи, че всички сме черни.

Брачна история

“Черната вдовица” ще се появи на екрана през април 2020-та, "Джоджо Заека" също вече пристигна. Аз, обаче, по-искрено препоръчвам "Брачна история", защото вместо да бягаме от реалността, може да се влюбим в нея.

Автор

Завършила съм психология, но по-силно и натурално ме влече философията. И дървената, и по-смислената. Обичам да пиша, пея и да бъда пометена от стойностно кино, поезия или перфектно изречение. Интересувам се от катарзиси и всичко, което е емоционално наситено. Стилово съм минала през детски приказки, разкази, импресии, поезия, почти издадох книга.

Напишете коментар