Въпреки че филмът не е „чисто нов“, защото оригиналният такъв излиза през далечната 1937г. и след това два пъти (през 1954г. и 1973г.) е снимано по него, очакванията към „новото“, което  ще видим, са огромни. Филмът ни припомня, че има истории, които колкото и пъти да се „преразказват“ , винаги имат зашеметяващ ефект върху зрителите. По тази причина на представянето му в Торонто го наричат „неувяхващ холивудски филм, близък до съвършенството".

Разговорите за третия американски римейк на този сюжет започват през далечната  2011г., когато за главна женска роля е била поканена поп сензацията Бионсе. След много неволи, неясноти и редица свързани с проекта знаменити имена, става ясно, че на този етап до филм няма да се стигне. През 2015г. Брадли Купър поема нещата в свой ръце, а две години по-късно през април 2017г. започва заснемането на филма по време на фестивала Coachella.

Освен като режисьор, виждаме Брадли Купър и в главната роля да си партнира с Лейди Гага. Какво партньорство само! Сякаш химията не е само за пред камерите. Критиците не пропускат възможност да  коментират колко добре си пасват Лейди Гага и Брадли Купър в сцените, в които любовта и страстта взимат връх. И двамата имат чар и харизма, но заедно са магия. Филмът е емоционално наситен -  варира от силен смях през съжаление и споделена болка до няколко сълзи на самия финал.

Музиката играе ключова роля във филма. Диалозите се водят не само от хората, но и от нотите. Честата поява на песни не е случайна – от една страна, тя доразвива образите на героите като музиканти, от друга страна, тя ни казва това, което те не успяват да изрекат един към друг. Китарата и красивите гласове на Лейди Гага и Купър ни въвличат максимално да съпреживеем заедно с тях съдбата им.

След като го чува на фестивала Desert Trip, Брадли Купър веднага се обръща към Лукас Нелсън с молба да се заеме с музиката към филма. Той написва няколко песни, а по-късно към работата се включва и самата Лейди Гага, чийто музикален талант е безспорен. Саундтракът към "Роди се звезда" излиза в деня на премиерата на филма, а именно 5-ти октомври. Албумът включва 19 песни в различни музикални стилове и 15 песни-диалог, които ще пренесат слушателите в света на Джаксън и Али.

Брадли Купър определено впечатли филмовите критици, както и своите фенове с първия си режисьорски опит на премиерата на кинофестивала във Венеция. Лентата бе представена и на фестивала в Торонто, където предизвика истински фурор сред публиката. Отзивите за филма са повече от възторжени. Той бе наречен дори "сензация". Специалистите предвиждат, че кинотворбата на Купър ще се сдобие поне с един "Оскар" догодина, сред които и за най-добра женска роля, заради великолепното изпълнение на Лейди Гага. Сама тя споделя, че въпреки своя огромен успех, тя също се чувства доста често несигурна и не й е било трудно да влезе в ролята на Али. Освен това, певицата е била напълно сигурна в своя партньор Брадли Купър и в неговите актьорски качества.

Сега ще ви открехна леко вратата към историята на "Роди се звезда", изпълнена с любов, магия, музика, но и много личностна трагедия. Във филма Купър е кънтри музикант със звезден живот. "Благодарение" на своята любов към чашката, той среща Али (Лейди Гага) и веднага забелязва невероятния потенциал, който се таи в гласа й. Силно впечатлен от нея, Джаксън (Купър) я тласка смело към подиума под блясъка на прожекторите.

Каква е цената на славата и кой е готов да я плати? Какво остава в сянката на прожекторите? Какво е готов човек да жертва, за да чуе залата да скандира името му? Все въпроси, които филмът поставя, опитвайки се да им отговори чрез съдбата на героите си.

Но освен общата им страст към музиката, между тях неусетно и естествено пламва любов. Без излишна драма и без клиширани фрази. Отдадена и изпепеляваща, по-силна от всеки наркотик. Но както и в най-великите любовни истории, нишката бързо се къса от надвисналата над нея трагедия.

Колкото повече огънят между тях гори и славата на Али расте, толкова повече Джаксън пропада в бездната на собствените си демони – демони, от които дори любовта и музиката не могат да го спасят. Героят далеч не изпитва завист към успеха на любимата си, той страда от промяната, която вижда в нея и начина, по който тя се нагажда към наложените в музикалната индустрия модели. Джаксън е влюбен освен в таланта на Али и в нейната естественост и непринуденост, която постепенно чезне. Намирайки решения в алкохола, той започва да руши иначе вървящият им по струни живот. 

Оставяме ви да чуете красивото парче "Shallow" , което със сигурност ще остане емблематично за „A star is born“. Краткото музикално изпълнение, което е емоционалната сърцевина на филма, ще ви накара да изпитате енергията между Али и Джаксън и да тръпнете до премиерата му. Аз ги обикнах. Сигурна съм,че и с вас ще се случи същото!


Автор

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Напишете коментар