ТЕАТЪР

Престъпление и наказание в "Граф Монте Кристо"

Pinterest LinkedIn Tumblr


„Граф Монте Кристо“ е един от романите-шедьоври на световната литература. Александър Дюма-баща описва забележителната история на моряк, впоследствие граф, като поставя деликатни въпроси. Темите за размисъл, които са засегнати в това забележително произведение, продължават да вълнуват хората и днес, близо два века по-късно.

Спектакълът „Граф Монте Кристо“, под вещата режисура на Бина Харалампиева, и с автор на драматизацията Юрий Дачев, можете да гледате на Голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев“.

Как се променя човек след предателството?

Сюжетът се завърта около вечните и непреходни дилеми, пред които човечеството е поставено – предателството и жаждата за мъст от една страна, и любовта и желанието за избавление от друга.

Едмон Дантес е морски вълк. Човек с дълбока душевност и с широк хоризонт пред себе си. Той несъмнено е душата на компанията, което поражда едновременно възхищение и завист в най-близките му приятели. След като е обвинен несправедливо в престъпление, което не е извършил, е изпратен на заточение в замъка Иф, откъдето успява да избяга.

Дантес е подготвен до съвършенство за новата си роля и с кристално ясен план той встъпва отново в обществото, част от което е бил преди. Завръща се с една-единствена цел пред себе си - да види предателите си победени, както се е чувствал той в миналото. Търсейки възмездието, Дантес не просто се преражда, но и се появява по-бляскав отвсякога. В ролята си на Граф Монте Кристо започва да изпълнява стъпка по стъпка плановете си…

Търпеливо търси и намира слабите места на всички свои някогашни приятели и изследва взаимоотношенията помежду им. Разбира за промените, които са настъпили в животите им, за семействата и децата им. Предизвиква ги, създава конфликти помежду им, кара ги да се съмняват и да се чувстват несигурни. Изследва греховете и мрачните им тайни. Придвижва се бавно и постоянно по пътя на отмъщението.

Граф Монте Кристо
Снимка: Иван Дончев

По този път граф Монте Кристо увлича след себе си нищо неподозиращи хора, които се доверяват на сляпо в новоизградения му образ. Други пък са наясно със същността на промяната му, но не могат да противодействат по никакъв начин на намеренията му.

Психологическият елемент е силно застъпен в спектакъла. Това е постановка, която ни кара да се замислим и да осъзнаем колко важни, всъщност, са изконните човешки ценности. Взаимоотношенията между хората се крепят на доверието, споделянето и подкрепата. И когато те бъдат предадени, хората буквално губят човешкия си облик, озверяват и стават склонни да извършат действия, които не биха им хрумнали в една нормална и добронамерена среда.

Освен със забележителната драматургия и невероятната и сърцата игра на актьорите, спектакълът се откроява и с уроците, на които ни учи. Напомня на всички нас, зрителите, да ценим и да пазим ревностно приятелството, любовта и близостта си. Оказва се, че тези ценности са незаменими, а когато изчезнат, нещата стават на живот и смърт, в буквалния смисъл на думата.

Граф Монте Кристо
Снимка: Иван Дончев

Носи ли отмъщението изцеление?

Воден от голямата омраза, болката от предателството и желанието за отмъщение, Дантес се самозабравя и осъзнава, че по този начин все повече се отдалечава от истинското щастие. Бленуваната цел да види враговете си унизени не му носи така желаното удовлетворение, затова той отново променя своята посока. 

След като преминава през мъчителни душевни терзания, Дантес се обръща към изконните ценности, характерни за неговата природа. Успява да открие любовта повторно, а силата и натрупаното богатство използва, за да помага на другите. 

Силата на характера на главния герой, както и грешките, които допуска през живота си, помагат на публиката да се замисли за отрицателните последствия от отмъщението. Акцентира се върху самотата и негативната енергия, с които човек неминуемо се сблъсква, когато живее с единствената цел да навреди на околните. 

Представлението ,,Граф Монте Кристо’’ на Младежки театър ,,Николай Бинев’’ дава отговор на непреходните във времето въпроси, свързани с отмъщението, прошката и състраданието. 

Автор: Силвия Манчева

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар