Ремонтът на театър "София" е незаконен, тъй като не е съгласуван с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщиха от Института в своята „Фейсбук“  страница.

От там уточняват още, че е сезиран инспекторатът към Министерството на културата, тъй като трябва да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство, информира bTV.

Ремонтът на театър "София" започна преди дни, като в него ще бъдат инвестирани над 11 млн. лв. Редица неправителствени организации обаче са на мнение, че се руши автентичният вид на сградата. От Столична община са категорични, че той ще бъде запазен.

В своя позиция до медиите от Столична община съобщиха, че театър „София“ не попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“, както се твърди в разпространена от НИНКН позиция във „Фейсбук“.

Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона, посочват от общината.

За основния ремонт на театър „София“ Столична община спечели безвъзмездно европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

„Столична община подкрепя стартиралото производство по реда на Глава пета, Раздели I, II и III от Закона за културното наследство, за което по официален ред са уведомени Министерство на културата и НИКН. Във връзка с полученото уведомление, са предприети необходимите действия за запазването на характерния облик“, допълват от Столична община.

От там припомнят, че външният вид на театъра не се променя – „подменя се старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, доказано с експертиза на УАСГ, като се поставя нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени“, се казва в позицията.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар