Рецептата за любов на Иван Вазов


Националният литературен музей отваря вратите на дома на Иван Вазов за премиерата на „Любовта е златен сън“ – книга, събрала шедьоврите на интимната лирика на Патриарха на българската литература, любовни писма, интригуващи факти за романтичните му истории и жените, превърнали се в негови музи. Ще бъдат показани оригиналите на снимки на Евгения Марс, сватбената фотография с Атина Болярска, ръкописи и писма, както и вещи на писателя. Ще прозвучат и интимните му откровения, които го показват в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.


Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Иван Вазов? Как харизматичната, но омъжена и 27 години по-млада писателка Евгения Марс се превръща в неговата най-голяма муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем и донесла му щастие? Това разкрива книгата „Любовта е златен сън“, която спечели конкурс на Министерство на културата. Съставител и автор на коментарите е Людмила Габровска, художник е Ралица Денчева.


Богат с романтични спомени, вледеняван от изневери, предаван от приятели, преследван от ревниви мъже, Вазов има достатъчно голям опит, за да признае в заника на живота си каква е неговата рецепта за идеалната любов.

Книгата представя най-съкровените откровения на Иван Вазов в стихове и проза. Красивото томче с твърди корици и цветни илюстрации тази година е на фокус в инициативата да подариш книга на любим човек за 14 февруари, Деня на влюбените. Началото на инициативата бе поставено преди 12 години, когато се появи антологията на световната любовна лирика „Обичам те“, която вече има няколко издания и може да бъде намерена и сега в по-добрите книжарници. От 2005 г. насам винаги в навечерието на 14. 02. излиза по една нова книга на „Персей“ с най-големите шедьоври на интимната лирика. Отделни томчета разказват в стихове, писма и бележки любовните истории на най-значимите български поети – Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Дора Габе и Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова… Тази година можете да изкажете чувствата си към любим човек с книгата бижу „Любовта е златен сън“ и стиховете на Патриарха на българската литература.

За първи път най-интересното от интимните писма на Вазов се издава заедно с любовната му лирика и се поставя в контекста на житейските обстоятелства около създаването й. Коментарите към стиховете обясняват множество интересни и непознати за повечето читатели факти не само за личния свят на Вазов, но и за неговия характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде счетен за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност.

Уникалното издание посочва и коя рускиня го подкрепя по времето, когато пише „Под игото”. Повечето хора не знаят, че за да има вътрешното спокойствие да работи упорито, на Вазов му е помогнала не само обичта към родината, но и към една млада жена. Именно връзката с 25-годишната Вера Тимони го вдъхновява да преглътне болката от носталгията, докато е в Одеса, и да гледа с повече вяра към бъдещето. Запознанството с нея е сред многото удивителни срещи, които напълно променят съдбата му. Не по-малко драматични са и белезите, които цял живот носи в сърцето си заради злополучния си брак с Атина Болярска. Русенската красавица бе посочвана като виновница за тяхната раздяла, но изданието я представя от съвсем различна гледна точка.

За да бъдат точно разбрани, сърдечните трепети на Вазов са показани на фона на промените, които настъпват в българската народопсихология в края на XIX и началото на XX век – времето, когато се сблъскват традиционните принципи и новите либерални възгледи. Това превръща книгата в оригинална хроника на този период. Тя е въз основа на достоверни исторически сведения, спомени, хроники и писма, които показват образа на писателя в светлина, съвсем различна от представата за него в учебниците.

Въпреки всички предубеждения към него, ако бъде опознат, Вазов всъщност се оказва удивително актуален, защото също като модерните хора се е вълнувал от кризите, бедността, самотата, разминаването между хората, липсата на хуманност и любов. Опитвал се е да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата, които нито за миг не го озлобяват. Негова подкрепа в най-трудните му моменти са именно тези жени, които го вдъхновяват за стиховете му цял живот.

Заглавна снимка: Васил Стоилов (художник)

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни