В края на октомври на сцената на Младежкия театър “Николай Бинев” имахме възможност отново да гледаме интригуващата постановка "Разделям двойки по домовете" на френския автор и актьор Тристан Птижирар.

В тази романтична комедия, режисирана на българската сцена от проф. Здравко Митков, участват талантливите актьори Михаил Билалов (Марк/Ерик), Искра Донова (Гаел) и Николай Луканов (Иполит). Триото за пореден път успява да завладее сърцата на публиката на Голямата сцена в Младежкия театър.

А какъв е сюжетът? “Освобождавам едни хора от други” - така героят на Билалов описва своята сфера на дейност. Ерик е професионалист в разделите на двойки и по-точно - той е човекът, който съобщава новината на “освободения”. Опитният агент по разделите има различни репертоари в зависимост от предпочитанията на “поръчителя”. Така обаче, една вечер героят попада на бившата си приятелка Гаел, с която са разделени от 7 години. Мисията му е да й съобщи неприятната вест, но сега вече всичко е по-различно. Ситуацията става още по-объркана и усложнена, когато в дома на дамата пристига и партньорът й Иполит. Той вече е променил решението си и не желае любимата му да разбира неговите предишни намерения.

Разделям двойки по домовете
"Разделям двойки по домовете"

Събирането на едно място на тримата герои води до много обрати и неочакван развой на събитията. Те споделят вечерта, седнали около масата в апартамента на Гаел, говорейки си и разкривайки малко по малко истината един за друг.

От техните разкази и спомени разбираме за миналото им и “нареждаме” пъзела така, че да разберем както самите тях, така и цялата разярила се интрига. Ерик е бивш любим на Гаел, но в работата си се подвизава и като Марк, както е познат на Иполит. Постепенно се разкриват тайните за отношенията между бившите влюбени, за историята на познанството между двамата мъже, както и още неподозирани истини.

Ситуацията е наистина комична, но и ни кара да се замислим върху връзките и отношенията между хората днес - в този високотехнологичен свят, някои не могат да изяснят отношенията си лице в лице, затова прибягват до социалните мрежи, а в този случай дори наемат хора, които да им “свършат работата”. В тази пиеса Ерик има такава професия, професията на агент по разделите, която сякаш е плод на съвременния свят.

Разделям двойки по домовете
"Разделям двойки по домовете"

Михаил Билалов умело представя своя герой, който е рязък, комичен, но и чувствителен. Искра Донова и Николай Луканов също така майсторски се превъплащават в ролите на героите си. По този начин актьорите съвсем се доближават до реалния живот и карат зрителят да се замисли над представяното и да го изживее заедно с тях. Това е така и благодарение на остроумните диалози, необичайността на ситуацията и вечната дилема дали да спестиш истината на някого, или да бъдеш напълно откровен с него.

“Разделям двойки по домовете” е с премиера на българския театър от 2017 г., но интересът към нея не спада. Ако искате и вие да опитате от вкуса на романтиката и комедията на тази постановка, ще имате тази възможност и на 30-ти ноември отново в Младежки театър “Николай Бинев” от 19:00 ч.

Автор

Родена в София. Завършила столичната гимназия 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" с чуждоезиков профил. Към момента изучава специалност Журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Напишете коментар