Ралица Генчева: Консервирам чувства в поезия


Нейното име е Ралица Генчева. Или Чарли Уайлд. Тя е авторката на една от най-обсъжданите стихосбирки напоследък, а именно "Този път, за да ме чуеш". Кой не я чу предишния път и успя ли да го направи този? Вижте в интервюто, което Ралица даде специално за VIBES.

Кой не успя да те чуе предишния път?


Само последния ли? Хората рядко наистина слушаме другите. За да слушаш, трябва вътре да ти е тихо. Понякога и за да те чуят.

А след три тиража от книгата дали вече е успял? Какво е посланието ти към този някой с „Този път, за да ме чуеш“?

Книгата не е писана за някого. Аз съм открит човек. Ако съм имала да казвам нещо на някого, съм го направила. А с няколко тиража се надявам да са ме чули много повече от един.

Защо пишеш, Ралица?

За да се справя със себе си. Емоцията ми идва в повече понякога, затова запечатвам част от нея. Консервирам чувства в поезия.

Писател на пълен работен ден или писател по време на муза? С какво се занимаваш в „истинския“ живот?

Животът като цяло не е толкова истински, колкото си мислим. Но пък го играем много добре. Писател по време на муза. Занимавам се с Финанси от години, обичам работата си и поезията се появи впезапно. Надявам се да не си отиде по същия начин.

Има ли творец, от когото се учиш? Кой е най-ценният урок, който ти е предал?

В писането нямам учител. Но пък имам много вдъхновения. Чета българска литература, харесвам Богдан Русев, Стефан Цанев, Росен Карамфилов, Емануил Видински, Благовеста Пугьова. Най-много ми въздейства обаче Радослав Гизгинджиев. Той сякаш е от друго измерение. От следващото.

Коя е Ралица Генчева и коя: Чарли Уайлд? Къде е тяхната пресечна точка и къде се разминават?

Все съм си аз. В началото Чарли беше прикритие, за което след това реших, че е безполезно.

Ако трябва да се опишеш с твой стих, кой би избрала?

Една жена не можеш да я заобичаш...

Предизвикателство ли е да твориш за българските читатели? Защо?

Не съм творила за други, за да знам.

Кога се реши стиховете ти да напуснат пределите на твоя свят и да се отправят към външния такъв? Какво те мотивира?

Когато започнах да ги пиша. Не е имало период на инкубация. Реших, че нямам какво да крия. Не чувствам нищо по-различно от другите хора, просто си го признавам.

Какво ти се случва напоследък? А какви са плановете ти за близките месеци?

Напоследък ми се случват прекрасни неща. Нов тираж на книгата, няколко четения, рецензия на една прекрасна книга и участие в представянето на няколко нови. Нямам търпение. Плановете ми са продължавам да пиша, да подкрепям другите пишещи, да издам нова книга през 2017 година.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни