RADAR Festival: лятно културно изживяване отвъд границите на музиката


За четвърта поредна година иновативният музикален фестивал RADAR ще разшири границите на културния живот на град Варна в рамките на няколко дни, смело съчетавайки разнообразни арт форми с нови технологии.

В разгара на летния сезон - между 3 и 6 август - посетителите на морския град ще имат възможност да се потопят в едно необикновено изживяване, което ще представи музикални проекти както за любителите на класическата музика, така и за феновете на електронното звучене. Основна локация на фестивала отново ще бъде Градската художествена галерия.


Moderato Cantabile

Любимият на градските хора с афинитет към качествения културен живот фестивал ще стартира на 3 август с впечатляващото дуо Moderato Cantabile – виртуозната немска челистка Аня Лехнер и френският пианист Франсоа Кутюрие ще създават музика, повлияна от фолклора, традициите и религиозните ритуали. Познатите от култовия немски лейбъл ЕCM артисти продължават да пишат история в своя нов проект. На следващия фестивален ден (04.08 / 19:30 ч.) любителите на джаза ще имат възможност да се докоснат до изкуството на Милица Гладнишка и нейния екип от изявени музиканти, оживяло в музикално-театралното представление ТИТАНИЧНО. Съчетавайки хумор и джаз, спектакълът ще разкаже историята на прочутия оркестър на Титаник, който не спрял да свири до самия край. Друг акцент в програмата на RADAR е спектакълът Бележки по Хопър (05.08 / 19:30ч.), посветен на живота и картините на бележития американски художник Едуард Хопър. Последният концерт от основната програма ще представи музиката на словенския мултиинструменталист Кристиян Крайнчан, който ще свири за публиката на RADAR едновременно на барабани и чело в своя проект DrummingCellist.

DrummingCellist

В рамките на фестивала ще бъдат проведени и късни изпълнения, подходящи за феновете на електронната музика, които ще се състоят в 22ч. в двора на галерията. Българският проект IDMT, гръцкият електронен феномен Novi_sad и музикантите от Clavexperience, сред които любимият на българската публика Skiller, ще отведат посетителите на RADAR на панорамна звукова разходка, отразяваща влиянието на новите технологии върху съвременната електронна музика.

Clavexperience

Но тези необикновени концерти съвсем не изчерпват онова, което ще се случи по време на RADAR. Съпътстващата програма на фестивала Креативност отвъд границите ще даде възможност на любителите на изкуството да присъстват на лекции и презентации, изнесени от артисти, чиято творческа дейност е в стила на RADAR. Нещо повече, за първи път част от програмата на RADAR ще бъде и Творческата работилница за деца на Светлана Мараш, която ще привлече вниманието на малките почитатели на фестивала, комбинирайки съвременни технологии, изкуство и забавление.

Най-вълнуващото е, че в основата на всичко това ще стои магията на имрповизацията и умението на музикантите да творят на момента – а може би още по-хубавото е, че всичко това ще се случи на метри от морето...

Notes On Hopper

Независимо дали сте фенове на класическата музика и електронните звуци, или просто искате да добавите доза изкуство в своята ваканция на морето - направете RADAR част от своето незабравимо лято!

Билети за RADAR Festival могат да бъдат закупени онлайн от тук, както и от фестивалния център на RADAR във Варна. Пълната програма на фестивала можете да намерите тук.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни