Да те заключат в стая. За 60 минути. Да знаеш, че имаш един-единствен начин да излезеш. Като се довериш на ума си. На логическата си мисъл. На нейния полет извън рамките, извън стандарта. И тайничко да се чудиш дали ще успееш да спазиш правилата, дали ще успееш да се измъкнеш...

Приключението на стаите-загадки е преживяване, което трябва да си подарите. Сякаш за час попадате във филмов сценарии, в който всяка следваща стъпка зависи от вас. И всичко, което до момента сте виждали на екраните, се изправя пред вас самите. Let's play a game...

Озовахме се в Quest-Games вечерта, сякаш за да засилим мистерията, която предстоеше. След като прекрачихме входа на столичната улица "Христо Белчев" 34 решихме, че дотук сме се справили отлично и сигурно така ще продължим и няколко минути по-късно. Колко наивни можем да бъдем понякога.

I.IV

Четирима души. Няколко стаи. И един диамант, който трябваше да бъде открит. Играта започна обещаващо и първата загадка беше успешно разкрита. След като ключът беше щракнал зад гърбовете ни, няколко минути по-късно, прекарани в тесен коридор, се оказахме в първата стая, в която се криеше ключът за следващата.

Няма да ви издавам подробности за играта, за да не отнема удоволствието ви от това динамично упражнение за мозъка. Ще ви подскажа само, че ключът не винаги е точно ключ. А цифрите... никога не подценявайте цифрите, дори и да ги видите върху календара на стената. Ще разберете какво имам предвид.

Подобни загадки карат сивото ни вещество да заработи по начин, по който не сме очаквали, че е възможно. Кара ни да напуснем зоната си на комфорт и наистина да усетим какво е чувството да знаеш, че минутите тиктакат в обратно броене. И нито сила, нито крясъци могат да ни измъкнат от своеобразния затвор. Единствено мисълта.

II.I

Quest-Games разполагат с две стаи, чиито сюжети заслужават внимание. Първата ни отвежда в "Тайната на Св. Орден". Рен льо Шато е замък и име на малко селце, разположено между хълмовете в Южна Франция. Твърди се, че там е бил центърът на Ордена на Тамплиерите. След "Черния петък", който няма нищо общо със сегашните ни асоциации, а маркира гибелта на елита на Ордена на Тамплиерите, се търсят векове наред несметните му богатства, в това число и "Свещения Граал".

II.III

През 1892 г. свещеникът Беранже Сониер открива древни ръкописи, различни анаграми и кодирани съобщения при ремонт на църкавата "Св Магдалена" в селцето Рен льо Шато. Част от тях водят към надгробен монумент с надпис <Et in Arcadia ego ...> (Превод: <Дори в Аркадия съм аз... >), който е увековечен от художника Никола Пусен. Също така намерените от него предмети са част от изобретенията на Леонардо да Винчи, който е бил магистър на Ордена. Именно чрез него, орденът е забулил с кодирани съобщения и тайни местоположението на своите съкровища.

На играчите, играещи в тази стая, се дава възможността да проследят цялата история на "Свещения Граал" и по пътя на логиката да открият тайника, където е скрит той.

II.IV

Втората стая, в която се озовахме и ние, носи краткото име "Илюзия". Историята диаманта "Шах", който се явява в основата на играта, е следната: необработеното съкровище е с формата на саркофаг и тежи 88,7 карата (почти 18 грама). То е жълто на цвят, изключително прозрачно. Намерено е в Централна Индия, вероятно през 1450 г. Елмазът бил една от ценностите на кралския двор, чиято столица бил град Ахмаднагар.

През 1591 г. шах Низам заповядал да гравират на една от стените му надпис на езика фарси: "Бурхам-Низам-шах Втори. 1000 година". В същата 1591 година господарят на Северна Индия, великият могул Акбар, превзел град Ахмаднагар. Така елмазът станал негова собственост, а внукът на Акбар - шах Джехан - заповядал да се гравира още един надпис, на друга стена на елмаза: "Син на шах Джехангир - шах Джехан".

I.III

Синът на шах Джехан закачил диаманта на своя трон и го обкръжил с изумруди и рубини. Скъпоценният камък се е съхранявал в Делхи до 1738 г., когато Индия е нападната от шах Надир, който пленява елмаза, украсявал трона на Великите Могули и го отнася в Персия.

Диамантът "Шах" добива истинска известност поради печалните обстоятелства около смъртта на руския дипломат и писател Александър Грибоедов. Той е убит през 1829 година в столицата на Персия, Техеран. Руското правителство иска виновникът да бъде наказан. Уплахата в двора на шаха довежда до това, че в Русия е изпратен лично неговият син - Хосрев Мирза, за да поднесе в дар на императора в тогавашната столица Санкт Петербург елмазът "Шах". Щедрият подарък на шаха спасява от кръвопролитна война Русия и Персия.

I.VI

Сюжетът на играта е следният: притежателят на диаманта го предава за съхранение в трезора на банката в града, където след 2 дни ще се проведе международно Бианале. Колекционер на скъпи и известни диаманти се свързва с професионалисти от Подземния свят, на които поръчва да го откраднат от трезора на банката. Така играчите в тази стая влизат в ролята на професионални обирджии в трезори на банки и в рамките на един час трябва да успеят да измъкнат диаманта.

Вратата се затваря зад гърба ви. Ключът превърта. Имате 60 минути, за да излезете на свобода. Ще успеете ли?

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар