На 6 април във Vivacom Art Hall в София ще се състои първата бляскава церемония по награждаването на победителите във Voubs International Photography Awards 2016 (VIPA).

593 фотографа от цял свят се включиха в онлайн конкурса, а победителите бяха определени с иновативния алгоритъм на платформата Voubs.com, който позволява максимална прозрачност и следене в реално време на 3 компонента:

-вотът на международно жури от професионални фотографи с опит и признание от Австралия, САЩ, Русия, ЮАР, Бангладеш, Израел, Португалия, Румъния и България

-вотът на публиката – стотици хиляди гласове на потребители от 87 страни

-популярността и интересът към всяка отделна фотография

След 8 месеца и 2 етапа на гласуване, вече са определени най-добрите кадри в категориите „Хора“, „Модна фотография“, „Храна“, „Архитектура“, „Репортажи“ и „Атрактивни фотографии от България“. Във всяка от тях победителите ще си разделят по 6 000 евро - 2000 евро за първо място, 1500 – за второ, 1000 евро за трето, и 800 и 700 евро съответно за четвърто и пето.

Акцентът на самата церемония пък ще е награждаването на първия „Фотограф на годината“ на Voubs, който с доброто си представяне в максимален брой категории ще заслужи почетната статуетка „Златен Voubs“ и допълнителна премия от 5 000 евро.

На награждаването ще присъстват победителите в шестте категории - фотографи от Румъния, България, Португалия, Бангладеш, Словакия и Нова Зеландия. Ще се насладим и на изложба на всички наградени фотографии.

Специални гости на церемонията ще са и четирима от членовете на журито – Белий Ден, Пини Хаму, Ерин Нейтън, както и българската представителка Лилия Йотова. Събитието ще бъде съпътствано от паралелна образователна програма с три уъркшопа, водени от гостите-фотографи.

Впечатляващият общ награден фонд от 41 000 евро нареди VIPA 2016 сред най-големите фотографски конкурси в света. Това, което го отличи от другите, бе ниската входна такса и демократичният достъп, позволяващ участието както на профестионалисти, така и на любители фотографи.

Изключително интересни са членовете на журито на Voubs International Photography Awards 2016.

Григорий Горячев, познат повече с артисичния си псевдоним Белий Ден, е член на Руската национална асоциация на професионалните фотографи и Гилдията на рекламните фотографи. Журира в редица престижни международни конкурси като Moscow International Foto Awards (MIFA) и Tokio International Foto Awards (TIFA).

В своята работа Белий Ден прекрачва каноните на фотографията и умело жонглира с реални и нереални картини. Майстор на ретуша и наслагването на образи и ефекти, той кодира в работата си скрити послания, обвити в кинематографичност. Затова и пред обектива на Белий Ден застават редица представители на московския хайлайф: модели, артисти, музиканти и журналисти, които дръзват да се доверят на безграничната му фантазия.

Пини Хаму преподава „Фотография”, „История на изкуството” и организира множество професионални уъркшопи. Фотографиите му варират от документални до концептуални арт проекти. Черпи вдъхновение от образците на изобразителното изкуство и скулптурата, но прескача и в света на приказките и фантазиите, които му дават допълнителна свобода при снимките и последващата обработка. Печели редица фотоконкурси и участва в престижни фотоизложби.

„Концептуалните ми работи често се базират на приказните образи от детството, но замъглявам границите между реалното и фикцията. За мен е важно всяка фотография да разказва история и да провокира много въпроси у зрителя“, споделя той.

Ерик Нейтън съвместява двете най-големи страсти в живота си – пътуването и фотографията, които го отвеждат в над 86 страни по света. Специализира се в пейзажните, архитектурни и репортажни кадри. По фотографията се запалва съвсем случайно - докато е на пътешествие във Великобритания, любителският му фотоапарат се счупва и той решава да си купи нов. Оказва се, че си е взел доста добър апарат, който му позволява да прави много по-хубави снимки. Така процесът по разучаване на новата техника, запалва фотографската искра. След това пътуване се връща вкъщи напълно разорен, но заразен от треската по пътешествията. Замисля се как да намери занимание, което да му носи достатъчно пари, но и да му позволява да посещаванови и непознати места. Отговорът изниква от само себе си: пътуващ фотограф!

Така започва дългото пътуване на Ерик и неговия апарат. Първият му публикуван пейзаж е през 1996 г. в списание Getawaу, a едно от най-вълнуващите му приключения е четиримесечното пътуване по суша от Германия до Йоханесбург, което предприема заедно с брат си. Започва да качва фотографиите си в онлайн банките за изображения и днес голяма част от доходите си получава именно от там.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар