Тази вечер с официална вечеря организирана от Бакхус и Шведско-българската търговска камара (SweCham) ще бъде открита първата за България седмица посветена на шведските култура и бизнес. В продължение на 10 дни, от 3 до 13 октомври, редица културни и бизнес събития ще ни срещнат с Швеция отблизо.

Гост-готвач на празничната вечеря в класически шведски стил ще бъде председателят на SweCham, Стефан Бенгтссон. Събитието ще се проведе в демонстративен ресторант ShowHow, Томеко, където гостите ще могат буквално да се докоснат до шведските традиции в кулинарията.

Минали през кулинарията вниманието се насочва към културата и в частност литературата и киното. Първият уикенд в рамките на Шведската седмица ще завърши с гала вечер и прожекция на филма  Intrigo: Death of an author (Смъртта на един автор – бел. пр.) по едноименната книга, на която ще присъства и режисьорът Даниел Алфредсон.

Изпълнена с културни събития е и цялата следваща седмица чак до своя край на 13 октомври. Освен прожекциите на още няколко забележителни филма по романи на шведски автори като част от филмовия фестивал Cinelibri, в рамките на седмицата ще се проведат и събития за шведския бизнес и безопасността на учениците. На 9 октомври, сряда, ще се проведе форумът „Водещи шведски инвеститори – Разширяване на бизнеса в България чрез иновации“. Там гостите ще мога да се запознаят с шведската бизнес култура на инвестиции и иновации.

В петък на 11 октомври Volvo Trucks ще запознаят учениците в столичното 18то СУ “Уилям Гладстон“ с правилата за пътна безопасност на велосипедистите.  “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя, разработена от Volvo Trucks.

В събота погледът ще бъде обърнат към литературата и срещата с автора Дейвид Лагеркранц. Неделя е посветена отново на децата и киното с прожекцията на филма “Space Yoghurt” на Atem Entertainment.

Дните до 13 октомври обещават да са изпълнени с интересни събития и срещи с различни аспекти на шведската култура и бизнес. Това са само част от културните срещи в рамките на Шведската седмица. Повече информация можете да намерите на Facebook страницата на SweCham Bulgaria тук. Повечето от събитията са безплатни за членовете на Шведско-българската търговска камара.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар