След наситения с емоции  живот, със сигурност Роберто Кавали е разбрал едно нещо и призовава всяко живо същество да го следва: „Ако обичаш, обичай с цялото си сърце. Прощавай, ако можеш. Любов... Любов... Любов... Тази дума трябва да бъде твоята парола от рождението ти до заминаването във вечността!

Роберто Кавали е роден през 1940 година във Флоренция, където по-късно завършва художествена академия. Самият той споделя, че атмосферата и социума именно в този артистичен град спомагат много за неговото развитие. Във вените му тече кръвта на прочутия флорентински художник Джузепе Роси, творил като част от движението Macchiaoli. Той е силно повлиян от дядо си, както и от майка си, която е била известна с шивашките си умения. Кавали може би щеше да води съвсем различен живот, ако не беше преживял шока от загубата на баща си, когото нацистите убиват още в ранното му детство по време на Втората световна война. Но кой би могъл да знае? Този въпрос поставя и самият Кавали в книгата си, а разказа за баща си завършва с думите:

Прегръщам те силно и...

До скорошна среща...

От рано дизайнерът започва да помага на майка си в нейната работа и усеща привързаността си към модния свят. Рисуването му е страст, но и талант. Той е иновативен и търсещ. Нарича себе си художник, а най-силният източник на късмет за него е образът на змия, който съпътства цялото му творчество.

Роберто Кавали

Още като много млад дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели (смело комбиниране на различни текстури и шарки), с което освен високи хонорари, печели вниманието на наложилите се вече в този бизнес Pierre Cardin и Hermes. След като навършва 32-годишна възраст, той представя дебютната линия за прет-а-порте в Париж (голямо изложение за готово облекло, където дръзко може да се заяви, че се „коват“ законите на модата). Междувременно неговите дизайнерски модели се разхождат по подиумите на Флоренция.

През 1972 година Роберто Кавали отваря първия си бутик в Сен Тропе. Кариерата му стремглаво се развива, а марката му се разраства. През 1994 година дизайнерът представи първия си набор от дънки, обработени с пясък.  През същата година отварят врати още бутици във Венеция и Карибите. Към днешна дата неговите колекции, които вече включват бански костюми, бельо, парфюми, часовници, очила, аксесоари, детски облекла и мъжки облекла, се продават вече в повече от 50 държави по целия свят. През 2002 година Кавали учудва всички, отваряйки собствено кафе във Флоренция, последвано от няколко ресторанта в различни точки по земята. Той не бяга от своя почерк и налага дори в ресторантьорския бизнес принтовете на диви животни. 

През ноември дизайнерът навършва 78 години, а подаръкът както за нас, така и за самия него, е автобиографичната му книга (изд. Hybrid Books), в която открехва вратата към успеха, модната мисъл, любовта към изкуството и нестандартния, новаторски поглед на света.

Роберто Кавали е„събличал и обличал“ стотици звезди. С любовта си към женското начало и нежните форми той несъмнено успява да извади най-добрата страна от всяка дама и да я превърне в истинско чудо. Той намира вдъхновения във всяка човешка наслада. Флората, фауната, красивата жена -  нищо не остава незабелязано от дизайнера, чиито дрехи далеч не се влияят от тенденциите на пазара, а сами налагат такива. Наситени с много екзотика, бохемски блясък и чупещи всякакви стереотипи в модния свят, дрехите му бързо печелят хиляди последователи по света. Кавали не просто прави мода, той я преживява. Граби от живота си с пълни шепи, доказателство за което е посвещението в неговата книга – пример за безусловната му любов към всеки, оставил отпечатък в пламенната му душа.

Посвещение

Посвещавам тази книга на моята велика, прекрасна и чудесна мама и на... Силванела, невероятната ми първа любов, в знак на благодарност за това, че ми роди две деца – Кристияна и Томазо. И на Ева, най-красивата жена в целия свят, която намери моето щастие в най-дълбокото място на сърцето ми и роди три деца – плод на нашата любов: Ракеле, Даниеле, Роберто... И на Лиета, моята прекрасна сестричка, чиято мъдрост ме съпровождаше от самото начало на това приключение.

И на всички жени, които съм обичал и са ме обичали. Също на моите истински приятели, които не са чак толкова много, и... впрочем, защо пък не? – на всички мои животни (особено на Вълк), които бяха толкова много, винаги с мен и умееха да ме накарат да се усмихвам.

Ако трябва да обърнем поглед към неговите успехи, то това са само малка част от тях: през 2002 година Кавали е обявен за дизайнер на годината от Fashion Group International (САЩ). През 2010 година дизайнерът отбеляза юбилейната 40-а годишнина на своята модна къща, която е обявена за номер едно сред женските марки. През 2012 Роберто Кавали е поставен в класацията за един от 10-те най-богати дизайнери в света. Същата година печели приза за „Дизайнер на годината“. Година по-късно той  получава диплома за „Управление на модата“ от Академията Домус в Милано.

Можем да продължим да изреждаме така още дълго време, защото талантът му е неопровержим, но какво стои за него? Все още малцина могат да дадат точно обяснение за триумфалния успех на Роберто Кавали. Той е бил обект на сериозни скандали и критики, но въпреки това развитието му в най-различни сфери на изкуството ще остави трайна следа в човешката история. Книгата е плод на четири години усърден труд от страна на модния феномен, който споделя, че иска тя да бъде вдъхновяваща за всички, до които ще стигне. Как успява Роберто Кавали да превземе вниманието на световните медии? Кое стои в основата на модната му философия? Защо скандалът е неизменна част от появата на Кавали? И още за детството, любовта, болката и красотата на всичките му модни трепети ще можем съвсем скоро да прочетем и в България.

Живот, който си заслужава да бъде разказан, се превърна в история, която трябва да прочетете.

Автор

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Напишете коментар