Проникновен поглед върху зависимостта ни от технологиите


Не казваме, че технологиите са нещо лошо. Напротив. Технологиите ни помагат ежедневно и по купища различни начини. Технологиите ни свързват, но и често ни разделят. Границата е тънка.

Именно тази граница разглежда американският фотограф Ерик Пикърсгил, който ни представя своя проект, носещ името "Removed" ("Премахнат").

1

В своя фотографски проект Ерик ни показва нагледно как изглежда отстрани зависимостта ни към нашите смартфони, таблети, компютри и други подобни играчки. С една малка подробност - той практически елиминира от своите фотографии въпросните устройства, за да подсили въздействието на снимките. На начина, по който хората изглеждат, докато човъркат по телефоните си, вместо да комуникират един с друг.

2

Няма как да не ви направи впечатление снимката на цяло едно семейство, което не си обелва дума, тъй като неговите членове са твърде заети да "плъзгат" и "тапват" по своите мобилни устройства.

4

Самият Ерик Пикърсгил споделя, как един съвсем реален случай го е вдъхновил да даде старт на проекта си. "Случи се в едно кафене в Ню Йорк. Попаднах на едно семейство, което изглеждаше напълно откъснато един от други. Бащата и двете дъщери си играеха с телефоните си, докато майката гледаше тъжно през прозореца".

5

За да осъществи своя фотографски проект, Ерик моли приятели и непознати да застанат в подходящи позиции и да извадят своите смартфони или таблети. Които след това той премахва от заснетите кадри.

6

По-тъжното е, че разиграните ситуации са съвсем автентично отражение на случващото се в модерното общество, завладяно от технологичните иновации.

7

Забравихме ли как да общуваме един с друг? Колко често предпочитате компанията на своя телефон, а не тази на човека срещу вас? Заменихме ли приказването с писане на съобщения?

8

Развитието на технологиите е символичен израз на цялостния ни прогрес като цивилизация, но опасностите от това също са налице. И са съвсем, съвсем реални.

9

Замислете се - колко често заменяте моментите с постове? Усмивките с емотиконки? Комплиментите с лайкове?

10

Следващият път, когато сте в някое хубаво заведение, в метрото или на което и да е случайно място, просто се огледайте. Сигналите са навсякъде около вас.

11

12

13

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни