На 22 септември се навършват 26 години откакто е излъчен пилотният епизод на най-гледания и обичан комедиен сериал на всички времена -  „Приятели“. И днес, 16 години след излизането на последния епизод, той продължава да носи милиони на създателите си. Шоуто заема толкова съществено място в сърцата на феновете си, че без проблем се задържа в топ 10 на най-гледаните продукции в Netflix, а стрийминг платформите се състезават за правата над него. Няма човек, който да не е гледал, или поне да не е чувал за „Приятели“. И все пак, ако има такъв, той вероятно би си задал въпроса с какво този ситком превъзхожда другите.

  • Защо „Приятели“ е толкова успешен?

В средата на двайсетте си години шестима приятели търсят своето място в света, сблъскват се с проблеми в работата и в личния си живот и с взаимната си подкрепа ги преодоляват. Не е трудно всеки да се припознае в Джоуи, Чандлър, Моника, Фийби, Рос или Рейчъл. Това е и една от причините за успеха на сериала – сюжетът не е чужд на аудиторията, а добрият сценарий, култовите шеги и уникалната актьорска игра гарантират успеха му.

В началото на 90-те „Приятели“ успява да докосне зрителите, изпреварвайки времето си и представяйки на света спорни теми. Пример за това са алтернативните семейни модели, които са показани и по думите на сценаристите съзнателно замислени. Още в първия сезон е въведена раздялата на Рос с Каръл заради Сюзън и последвалата новина, че ще имат дете; Фийби износва бебетата на брат си, за да му помогне да създаде семейство с жената, която обича; Рейчъл забременява случайно и въпреки че е готова да отгледа детето сама, получава подкрепа от близките си и пълното съдействие на Рос; Моника и Чандлър пък извървяват дългия път на осиновяването. Сериалът обрисува и каква травма е за детето родителите му да се разделят, влиянието, което оказва това върху него, комплексите и предразсъдъците, на които робува и му пречат да се развива.

Освен това, „Приятели“ разбива патриархалните стереотипи, че щом си различен, значи не си един от нас; че жената не може да бъде силна и независима; че различната сексуалност е недопустима и че не трябва да имаш връзка с по-възрастен или с по-млад от теб човек. Сериалът несъзнателно успява да инициира диалог по тези важни теми. Всичко това е вплетено в сценария по ненатрапчив начин и през призмата на неподправения хумор и различните характеристики на героите. Прогресивните идеи в „Приятели“ са „виновниците“ този сериал никога да не остарява и винаги да е актуален.

От доста време се спекулира за потенциално продължение и много от феновете му се надяват това да се осъществи, защото изпитват носталгия към времето, когато с нетърпение са очаквали всеки нов епизод. Без да се замисли човек, вероятно би отговорил положително на въпроса трябва ли, или не да има нови епизоди. Това би ни подсетило за хубави спомени и отново би ни потопило в неповторимата атмосфера на Central Perk. Но искаме ли го наистина? Или по-точно наясно ли сме какво си пожелаваме?

Защо НЕ трябва да има нов сезон?

Безспорно е, че ако в крайна сметка се стигне до продължение на сериала, гледаемостта ще е огромна. Най-малкото от любопитство. Само че това са своеобразни плаващи пясъци. „Приятели“ се превръща в легенда, още докато тече снимачният процес. Няма човек, който да е гледал приключенията на шестимата приятели и да не се е влюбил в тях.

За почти фанатичната му популярност свидетелства и сривът на Instagram в деня, когато Дженифър Анистън (Рейчъл Грийн) откри свой профил в платформата и, естествено, първата й публикация е снимка на каста.

Интересен факт (и определено разумен ход) е, че макар от NBC да предлагат да го подновят с още един сезон, екипът решава сериалът да бъде спрян, когато е на върха на успеха. Така и трябва да си остане.

Дори сценаристите Дейвид Крейн и Марта Кауфман споделят, че са против идеята да бъде продължен, защото новите епизоди ще са пълен провал. Летвата е вдигната много високо и очакванията на феновете ще са огромни, следователно вероятността да бъдат разочаровани е голяма. Може би ще кажете „Не, това не е възможно“. Всъщност е.

На първо място, защото от 6-ти май 2004 г., когато е излъчен финалният епизод, досега е изтекла много вода и светът, в който живеем, вече не е същият.

Хората си мислят, че искат да видят нови епизоди, без да осъзнават, че 30-годишните им екранни приятели вече ги няма. И шестимата актьори в момента са над 50 години, а от тях единствено Дженифър Анистън изглежда учудващо добре за възрастта си. Вероятно ще ни е трудно да ги възприемем като познатите ни Джоуи, Чандлър, Моника, Фийби, Рос и Рейчъл. Променили са се не само актьорите, но и персонажите им. За 16 години любимите ни герои със сигурност са пораснали и помъдряли. Разбира се, чувството за хумор си е останало, защото или го имаш, или не, но дори то следва да бъде представено по по-различен начин, който да съответства на годините им.

Преди време Кортни Кокс (Моника Гелар) също опроверга възможността за продължение на сериала със сюжет. „Феновете постоянно ни питат кога ще има продължение. Разберете, това беше сериал за 30-годишни хора, които търсят себе си. Аз не виждам как можем да го продължим. Наистина не ми е ясно как би могло да се случи. Често си фантазирам по този въпрос. Това беше абсолютно гениална работа, но не знам как би изглеждало днес. Никой не знае.“

Сравняването със старите епизоди също е неизбежно. Само че живеем в друго време. Днес много от култовите сцени, като тези с телефонния секретар, ще липсват. Освен това през годините (и то главно последните няколко) „Приятели“ често е обект на критики, макар и неоснователно. Обвиняван е в расизъм (защото всички главни герои са от една раса), сексизъм (заради връзката на Рейчъл с по-млад мъж) и хомофобия (заради отношението на Рос към хомосексуалността). Поради това много сценаристи и хора от бранша смятат, че комедията е умряла като жанр с финала на сериала през 2004 г. И допълват, че днес трябва да се пише много обрано и предпазливо, защото никога не знаеш кого ще обидиш. А това убива всичко смешно.

Така с оглед разбиранията в днешно време има две възможности за потенциалния нов сезон: или изобщо няма да е забавен както преди, за да се избегнат нападките; или ще бъде окончателно осъден и обявен за неуместен, ако се спазят характеристиките на героите. А ако се опитат да го променят, за да се хареса на днешното поколение или да отговаря на днешния свят, това ще убие магията на сериала.

Дори фокусът на евентуалното продължение на „Приятели“ да е върху децата на шестимата, то вечно ще бъде сравнявано с познатите ни 236 епизода и вероятно критикувано за преповтаряне, защото както се казва: „Оригиналът винаги е по-добър от копието“. Доказателство за това е провалът на спинофът на „Приятели“ – „Джоуи“. Продукцията има само два сезона, като дори не са излъчени всички заснети епизоди.

В интервю на въпроса дали ще подкрепи евентуално продължение на ситкома Матю Пери (Чандлър Бинг) споделя опасенията си, че никой няма да се интересува от новите епизоди и това ще обезличи сполучливия край на десетте сезона: „Не можем да го направим по-добре, защо изобщо да се опитваме?“.

Няма как да се съгласим с „краля на сарказма“, че ще липсва интерес. Напротив, но успехът не се измерва само с гледаемостта, а и с качеството. Ако очакванията на феновете не се оправдаят, те ще го причислят към провалите, както стана с други известни сериали („Двама мъже и половина“, „Малки сладки лъжкини“, „Скандал“, „Дневниците на вампира“, „Свръхестествено“, „Игра на тронове“ и т.н.).

Лиса Кудроу (Фийби Бюфе) също е скептична: „Не виждам как ще се случи. Ще бъде забавно, но какво ще разкажем? Помислете. Това, което най-много харесваме в шоуто е, че е за 20-годишни младежи, които са като семейство един за друг. Сега всички те имат свои собствени семейства. Така че какво ще гледаме?“.

Разочарованието от потенциалните нови епизоди вероятно ще промени начина, по който хората възприемат „Приятели“. Той вече няма да е „легендарният сериал“, а ще бъде „някогашният легендарен сериал, който съсипаха“. По-добре е феновете да запазят спомена за „Приятели“ такъв, какъвто го познават вече 26 години, а не той да се промени или напълно да изчезне заради вероятния крах на един нов сезон.

Приятели

  • Алтернативата

Колкото и да са минусите, всеки почитател таи мъничка надежда вътре в себе си, че ще види старите приятели в един нов свят, за който преди години е било немислимо, че може да съществува. Има ли обаче алтернатива?

Всъщност - да. По същество филмите и сериалите са много различни като типове продукции, въпреки че и двете принадлежат на седмото изкуство. В случая би било много по-добре да се направи филм, представящ някакво последно приключение на любимите ни герои като екскурзия, ергенско парти или сватба. Освен това други популярни сериали, например „Сексът и градът“, вече са доказали, че филмите-продължения са доста успешни.

  • Новият специален епизод

През ноември 2019 г. в интервю за Елън Дедженерис Дженифър Анистън намекна, че кастът работи по „нещо наистина специално“. По-късно събирането на шестимата актьори беше официално обявено от самите тях чрез едновременни публикации в Instagram. Предполага се, че актьорският състав ще получи по приблизително 2,5 млн. долара за появата си в шоуто.

Най-важното, което знаем за специалния епизод, е, че това ще е едночасова продукция без сценарий, в която актьорите ще дават интервюта и ще си припомнят най-паметните мигове.

Според социологическите проучвания гледаемостта му ще е огромна. Епизодът ще бъде заснет на „площадката на приятелите“ в оригиналните студия на Warner Bros в Калифорния и ще бъде качен в новата стрийминг платформа НВО Мах. Първоначално трябваше да излезе през май, но снимките се забавиха заради пандемията, а наскоро бяха отложени за втори път, без да е набелязана нова дата, защото заснемането е с жива публика и не е безопасно.

Въпреки това Дженифър Анистън увери феновете, че събирането на шестимата актьори ще се състои и шеговито добави: „Никога няма да се отървете от „Приятели“, съжалявам.“

Вероятно винаги ще има спорове трябва ли да има продължение на „Приятели“. Пристрастяването на феновете към сериала е толкова голямо, че понякога граничи с безразсъдство. Това е и причината повечето хора да копнеят отчаяно да зърнат приятелите отново на екран. Но много от тях не осъзнават, че цената за това може да е да загубят тръпката от сериала и вече да гледат с други очи на него. „Приятели“ трябва да си остане недокоснат такъв, какъвто е: шедьовърът на 90-те, феномен за критиците и легенда за феновете.

Аз не искам да се сбогувам с всичко това. За мен „Приятели“ е легенда, райско кътче, където да се откъснеш от проблемите на сивото ежедневие, топлина, смях, сближаване, любов, цяла една вселена... А ти би ли поел/а риска да загубиш тази вселена?

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар