Георги Спасов, Малин Кръстев, Христо Ушев и Стоян Младенов са на "пробен срок" под режисурата на младата Тея Сугарева на сцената на Театър 199.

Текстът на Николай Гундеров е с работно заглавие „Сълза в супермаркета“ и циркулира около въпроси, които занимават разсъждаващия човек все по-често, по-интензивно и по-настоятелно. Въпросите за сигурното и несигурното в живота, за правилното и неправилното, за човешкото и не-човешкото.

„Пробен срок“ е постановка за вечния стажант. За човека, който някак все не успява да намери свето място в бюрократичния пъзел, просто защото е частичка от съвсем друга картина. В свят, който се прекланя пред материалния успех, пред процедурните и формални разговори, срещи и услуги, наивният и добросъвестен човек (изигран достоверно от Христо Ушев) изглежда някак неуспешно имплантиран. Като смешна и неуместна притурка изглежда протегнатата към Човека ръка.

Темата е сериозна, но жанрът е комедия. Чрез похватите на сатирата към зрителя е отправено предизвикателството, което театърът отправя към своята публика от векове – всеки в публиката да открие частица от себе си в нечий образ. Откритието е лично и може да вдъхнови или да стресне, а най-вероятно първо ще направи първо едното, а след това – другото. През целия този процес обаче ще преминете някак леко, някак като на шега, водени от хумористичната нотка на текста и достатъчно силното сценично присъствие на актьорите.

„Пробен срок“ засяга една сериозна проблематика по деликатен и лек, може би дори лековат начин. Да се надсмееш над себе си винаги е било признак на интелигентност, с каквато несъмнено е било подходено към процеса, което е осезаемо за по-чувствителния зрител. В последна сметка обаче остава някак недостатъчно.

Както извън театралния салон, така и (особено) в него, картината се завършва в очите на гледащия. Ако отивате, за да видите забавна комедия с Малин Кръстев – ще я видите. Ако отивате да гледате съвременна българска драматургия, поставена от млад режисьор – ще я видите. Ако отивате да гледате комедия, която, прочетена между редовете би Ви дала храна за размисъл за достатъчно време напред – и това ще видите.

Ако искате да гледате нещо смислено, което обаче няма да ви остави в дългосрочна екзистенциална криза и няма да ви причини варварски психологически срив – ще го видите. Ще видите също така собствения си живот, който е един перманентен „пробен срок“, една борба да се развиваш, да останеш себе си въпреки приумиците на нелепото ни общество, да си тръгваш от там, където не ти е мястото и да оставяш света след себе си поне малко по-добър.

Ще видите също така един много симпатичен подбор на актьори от различни поколения, които си партнират изкусно на сцената, една изчистена и стилна сценография на Каролина Далкалъчева, чудесно съчетана с музикалната среда на Мартин Каров.

Така че - изберете си разумно какво искате да видите и приятно гледане!

Автор

Тереза е културолог, ПР, журналист и автор на свободна практика. Професионален любител на театър и литература, колекционер на книги, наивен ентусиаст за бъдещето на света.

Напишете коментар