Страхотно признание за "Виктория" на Майя Виткова


Филмът "Виктория" на българския режисьор Майя Виткова бе определен за един от най-добрите за 2016 година в класацията на авторитетното американско издание Newyorker.

Лентата дебютира на голям екран на фестивала "Сънданс" през 2014, но едва през тази година "Виктория" тръгна и по кината в САЩ. Самата Майя Виткова пък бе обявена за един от петте най-добри режисьори на годината от критика на Newyorker Питър Броуди.

Броуди помества в своята класация общо 35 кино заглавия, поставяйки "Виктория" на престижната четвърта позиция в списъка. Самата класация е оглавявана от черната комедия Little Sister на Зак Кларк, докато на второ място остава драматичният "Лунна светлина", получил шест номинации за "Златен глобус". Топ 3 се допълва от "Съли" на легендарния Клинт Истууд с Том Хенкс в главната роля.

В своята рецензия за "Виктория" от месец април, Питър Броуди пише: "Невероятен филм "от жена за жените" от изключително рядък вид, който се фокусира върху физическото и емоционалното усещане да живееш в женско тяло."

Броуди допълва очевидното, а именно - че малко български кино продукции добиват популярност в САЩ, но ако се съди по "Виктория", родното кино го очаква "блестящо бъдеще".

Действието във "Виктория" се развива в комунистическа и пост-комунистическа България в периода между 1974 и 1994 година. Главният персонаж в лентата (в ролята Дария Виткова) е определена за "бебе на десетилетието" в България, тъй като се ражда без пъпна връв. Политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка ѝ (в ролята Ирмена Чичикова), която някога си е дала обещание да не ражда дете, ако страната продължава да е под тоталитарен режим.

Освен режисьор на филма, Майя Виткова е и негов сценарист и продуцент. Лентата е съвместна продукция между България и Румъния.

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни