Филмът "Виктория" на българския режисьор Майя Виткова бе определен за един от най-добрите за 2016 година в класацията на авторитетното американско издание Newyorker.

Лентата дебютира на голям екран на фестивала "Сънданс" през 2014, но едва през тази година "Виктория" тръгна и по кината в САЩ. Самата Майя Виткова пък бе обявена за един от петте най-добри режисьори на годината от критика на Newyorker Питър Броуди.

Броуди помества в своята класация общо 35 кино заглавия, поставяйки "Виктория" на престижната четвърта позиция в списъка. Самата класация е оглавявана от черната комедия Little Sister на Зак Кларк, докато на второ място остава драматичният "Лунна светлина", получил шест номинации за "Златен глобус". Топ 3 се допълва от "Съли" на легендарния Клинт Истууд с Том Хенкс в главната роля.

В своята рецензия за "Виктория" от месец април, Питър Броуди пише: "Невероятен филм "от жена за жените" от изключително рядък вид, който се фокусира върху физическото и емоционалното усещане да живееш в женско тяло."

Броуди допълва очевидното, а именно - че малко български кино продукции добиват популярност в САЩ, но ако се съди по "Виктория", родното кино го очаква "блестящо бъдеще".

Действието във "Виктория" се развива в комунистическа и пост-комунистическа България в периода между 1974 и 1994 година. Главният персонаж в лентата (в ролята Дария Виткова) е определена за "бебе на десетилетието" в България, тъй като се ражда без пъпна връв. Политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка ѝ (в ролята Ирмена Чичикова), която някога си е дала обещание да не ражда дете, ако страната продължава да е под тоталитарен режим.

Освен режисьор на филма, Майя Виткова е и негов сценарист и продуцент. Лентата е съвместна продукция между България и Румъния.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар