Приключенията на Уве на голям екран

Повечето книгомани ще ви кажат, че филмите по книги не могат да се сравнят с хартиения си конкурент, но аз мога да потвърдя (с доза удивление), че понякога има и изключения. Когато видях, че "Човек на име Уве" е част от програмата на CineLibri, не се поколебах и за секунда дали да отида. Все пак бестселърът на Фредрик Бакман оживява на голям екран!

Филмът попада едновременно в категориите „драма“ и „комедия“. На пръв поглед може да ви се струва като оксиморон, но ще разберете в тъмната зала по редуването смях-плач. Не само аз, но и приятелите, които бяха с мен (някои от тях бяха чели романа, а други не) плакахме и от щастие, и от мъка. Актьорите са въздействащи и скъсяват дистанцията зрител-екран много естетвено и искрено – съвсем откровено заявявам, че няма нито един слаба и недостоверна роля.

Уве е ужасно дразнещ при първа среща и на екран, и на хартия. Сприхав, темерут, досадник, грубиян, все в този дух определения ще ви дойдат на ума. Всяка сутрин става в ранни зори да надзирава квартала – заключва велосипеди, гони котки, дори отправя откровени заплахи.

a-man-called-ove-624x392

Постепенно обаче се разкрива миналото му, което го е изградило като личност. Доста добър урок за всички нас, че не трябва да съдим хората прибързано за поведението им, тъй като не знаем какво са преживели. Винаги има причина човек да е такъв какъвто е, а в случая на Уве причините са изтъкани от липси и загуби – в детството, юношеството, младостта и на старини.

Ретроспекциите хвърлят светлина върху жената на живота му – Соня, чийто смях е звънлив, искрен и жив, в пълен контраст с младия мълчалив Уве, затруднен от общуването с хора.  Връзката им е толкова удивително силна, че надскача и най-големите изпитания, които съдбата им отправя – няма да издавам за нечелите кои са те. Дори и докато говори с надгробната й плоча, се усеща спотаената нежност зад привидно грубото и дистанцирано лице.

ove

Уве си мисли, че знае всичко, че е преживял всичко, че вече спокойно може да отиде при Соня в отвъдното, но животът си има своите изненади и ги пази за най-подходящите моменти. Точно тогава в съседната къща се нанася семейство, което ще обърне плановете му с главата нагоре...

Ако си мислите, че знаете какво да очаквате от Уве, помислете пак!

Режисьор: Ханес Холм Продуцент: Аника Беландер Жанр: комедия Сценаристи: Ханес Холм, Фредрик Бакман В ролите: Ролф Ласгард, Бахар Парс, Тобиас Алмборг, Ана-Лена Бергелин и др.

Стефани Калчева
Стефани Калчева

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни